You are currently viewing Nehezen jön a baba? Ezek lehetnek az okai!

Nehezen jön a baba? Ezek lehetnek az okai!

Az első szemüveg a testi egészségünket mutatja. Leggyakrabban és legtöbben először itt keressük a megoldást: az orvosunkhoz fordulunk segítségért, amikor már hónapról hónapra próbálkozunk, és nincs eredménye.

Ekkor felmerül, és elkezd dolgozni bennünk a kérdés: vajon mi a baj, mi romlott el, mi az, ami nem működik? Az orvosunktól és a kivizsgálásoktól pedig azt várjuk, kimutatják a hibát a „gépezetben”, aztán „megszerelik”, és minden mehet tovább. Sokszor van, hogy ez a kulcs, beválik a kezelés. És többször előfordul, hogy a vizsgálatok nem jeleznek problémát, ha jeleztek is, és megtörtént a kezelés, mégsem jön a baba. Ez történt velem is. Az orvosom meg is kérdezte tőlem, a helyzetem mentális oldalával foglalkozom-e.

Felvehetjük azt a szemüveget, amin keresztül meglátjuk, mentális egészségünk szempontjából mik lehetnek azok a tényezők, melyek a babavárásunkat akadályozzák. Ez a szemüveg a lelki oldalt mutatja.

Én mára abban hiszek, a testünk működési zavarain keresztül a pszichénk próbál kapcsolatba lépni velünk, és jelezni, valami nincs rendben, valamin változtass! Az egyéni önismereti alkalmakon egy biztonságos térben, a segítőd által kísérve, a te saját tempódban láthatsz meg összefüggéseket, juthatsz megkönnyebbülésre, melyek segítenek, hogy megbírkózz a babavárás lélekörlő helyzetével, és megtaláld a te saját megoldásodat a helyzetedre.

Vizsgálható a babavárási nehézég a társas kapcsolatok oldaláról is. Ez a harmadik szemüveg. Az egyéni segítő beszélgetések során ezt a szemüveget is felveszed. Ekkor megnézzük, felmerül-e bármilyen nehézség az egyes kapcsolataidban. Lehetnek ezek családi kapcsolatok (anya, apa, a párunk, bárki), lehetnek munkahelyi kapcsolatok, melyek nyomasztóan hatnak (kollégák nem bírnak leszállni a  „mikor lesz már gyereked?” témáról), és az is előfordul, a baráti körünkben lelhetőek fel olyan kapcsolatok, melyek kapcsán kellemetlenséget élünk át (már sok a kismama, gyerekes család – nem tudsz részese lenni az örömüknek, stb.).

Létezik még egy szemüveg, amin keresztül a külső körülményeinket vizsgálhatjuk meg. Ekkor ránézhetünk például a munkahelyünk adottságaira: lehet-e, hogy olyan vegyszerek vesznek körül, melyek akadályoznak a babavárásban? A klinika, ahová járunk, a megfelelő tudással és eszközökkel van-e felszerelve ahhoz, hogy a leghatékonyabban segítsen nekem? A levegő szennyezettsége, a környezetemben lévő zajszint, a hozzám eljutó alapanyagok minősége lehetnek-e rám negatív hatással?

Akkor járunk a legjobban, ha mind a 4 szemüveget felvesszük, így megmutatja magát a babavárásunk akadályában álló problémánknak mind a 4 arca. Ha ezekkel tisztában vagyunk, hatékonyan vesszük az akadályokat a babánkhoz vezető úton.

Jankáné Rácz Marietta – önismereti segítő
Ölembe Várlak

(kezdőkép: Pexels)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?