A legtöbbször ha édességre is vágyunk, nem a megszokott édességeket kedveljük, inkább olyan könnyed és egyszerű formákat, ami gyümölcsös, édeskés, de mégis laktató.
Na így kerültünk mi is a közelébe a mézes körtés rukkolasalátának. Nagyon jól “le lehet jönni az édességről” vele, mert legalább olyan ízletes.
A körte őszi-téli gyümölcs is, így ilyenkor még jó árban is lehet kapni magyar körtét is. A méz természetesen szintén nem árt, ha termelői magyar méz, esetleg selyemfűméz.
A rukkolát meg akár magunknak is megtermeszthetjük az ablakpárkányon egy elhagyott balkonládában.
Hozzávalók:
1 ek. vaj
2 nagyobb érett körte
2 ek. méz
2-3 marék friss rukkola
2-3 levél menta
½ citrom leve
blansírozott mandulaszeletek
Elkészítése:
A kevés vajat egy serpenyőben felrakom olvadni, majd közben megmosom a körtéket, felszeletelem cikkekre. A héjat nem szoktam lehámozni, de le lehet róla. A héja sok pektint tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van, így mindig rajtahagyom.
A cikkekre vágott körtét és az 1-2 evőkanálnyi mézet az olvasztott vajra teszem és kicsit átpirítom, beleforgatom a gyümölcsöket az édeskés vajba.
Ha ez elkészült, egy nagy tálba beleteszem a frissen mosott rukkolát, melléteszem a körtét és a vajas-mézes, kicsit pirult zsiradékot ráöntöm. Erre kerül rá a blansírozott mandulaszelet és a fél citrom leve. Az egészet alaposan összekeverem és már tálalom is.
Ez a gyümölcsös saláta, ha nem uzsonna, akkor kiváló köretként sült húsok mellé is (krumpli vagy rizs helyett például).
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)