Öt kreatív ötlet, mi mindent készíthettek a gyerekkel tojástartóból

Ne dobd ki a papír tojástartót: hiszen számtalan kreatív dolgot; menő lakásdekort, de akár egyszerűbb gyerekjátékokat, díszeket is készíthetsz belőle.

Utóbbiba pedig bevonhatod a csemetédet is, akinek amellett, hogy veled alkothat; fejlődik a finommotorikája, s közben még jó példát is mutatsz neki újrahasznosításból.

Mutatunk öt dolgot, amit könnyen és egyszerűen el tudtok együtt is készíteni a feleslegessé vált tojástartókból. Aggodalomra semmi ok, mert semmilyen extra alapanyag, se különösebb tehetség nem kell hozzá. A tojástartóval pedig könnyű dolgozni, egyszerűen festhető, vágható, ragasztható.

1.Virág

Fessetek ki egy egész tojástartót olyan színűre, amilyen papírvirágokat szeretnétek. Majd a tartót vágjátok szét ugyanolyan „pohárkára”, azokra a kis „egységekre”, amikben eredetileg a tojások voltak. A széleiket ollóval kicsit megformázhatjátok, azok lesznek a szirmok. A pohárka aljára rögzítsetek egy lehetőleg zöld színű, hobbiboltokban kapható, hajlítható zsenília drótót; ez lesz a virág szára. A közepébe pedig ragaszthattok nagyobb, színes gombokat, vagy pomponokat, leveleket pedig zöld kartonpapírból vághattok ki, s illeszthettek a szárra.

2.Színpárosító játék

Fessétek ki egy 12-es osztatú tojástartó alját (csak erre lesz szükség) különböző színekkel, s amíg szárad, keressetek apró kis tárgyakat, mint például egy radír, vagy üveggolyó. Már indulhat is a színpárosító játék; a feladat, hogy ezeket a tárgyakat az azonos színű rekeszbe tegye be az apróság. Pici gyerekekkel remek szórakozás!

3. Aprópénz tartó

Ehhez ismét a tojástartó alsó részére lesz szükség; vágjátok szét a pohárkákat. Vegyetek kézbe egy szimpatikus darabot, fessétek ki a belső oldalát, majd a külsejét, akár két különböző színre. Száradás után máris kész az aprópénz tartó tálka, amiben a nagyobbak akár a fagyira valót is gyűjtögethetik.

4. Hernyócska

A gyerekek nagyon fogják élvezni, és semmivel sem bonyolultabb, mint az előző projektek. Fogjátok a tojástartó alját, s vágjátok félbe hosszában, ez a része talán a „legnehezebb” feladat. Fessétek be az egészet zöldre, a pohárkákkal fölfelé, majd jöhet az „arca”. Ha van, ragasszatok rá mozgó szemeket; ha nincs, akkor meg is tudjátok rajzolni. Végül jöhetnek a csápok, amiket a legegyszerűbben zseníliadrótból tudtok elkészíteni (meghajlítva, egy kis lyukon bedugjátok a „fejébe”). Ha kis botot, vagy fogpiszkálót használtok, a lukba tegyetek egy kis ragasztót is, hogy biztosan ott tartsa.

5. Építőkockák

A legegyszerűbb, legnagyszerűbb játékok egyike! Fessetek be tojástartókat élénk színekkel, ezúttal az egész dobozokra, egyben lesz szükség. A 12 darabos tartót felvághatjátok például 3 részre, de tetszés szerint variálhatjátok is, mit hagytok egyben, s mit nem. Ha megszáradtak, indulhat is a móka, hogy mit, s hogyan lehet egymásra rakni, óvatosan egyensúlyozva, és hogy meddig áll meg egyben az építmény.

Ottlik Judit

(kezdőkép: unsplash)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.