Tudják-e az iskolások, hogy hogyan kell bevásárolni egy hétvégére?

Megvizsgálta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, hogy vajon az általános iskolás gyerekek mit tennének egy hétvégi bevásárlás alkalmával a kosarukba az egészséges táplálkozás jegyében.

A fogyasztói kosár összeállítására kiírt pályázatot követően a GYERE® Program a második félévben is folytatódik, és egy tápláltsági állapotfelméréssel zárul. Ez nemcsak a programról ad majd objektív visszajelzést, hanem a 6-12 éves korosztály tápláltsági állapotáról is. Hiánypótló lesz, hiszen a legutóbbi ilyen vizsgálat még 2019-ben, a COVID előtt készült.

A GYERE® Program azzal a céllal jött létre, hogy kisebb, helyi közösségekben előmozdítsa az aktív és egészséges életmód kialakítását és annak hosszú távú fenntartását. A hazai dietetikusok szakmai irányításával most egyszerre 24 olyan településen zajlik a program, ahol van Auchan áruház. A projekt teljes egészében az Auchan Alapítvány támogatásából valósul meg.

A tavalyi tanév végén több mint 5000 általános iskolás kezdett bele a dietetikusok által összeállított tanagyag elsajátításába. Eddig olyan nagy élelmiszerkategóriák kerültek terítékre, mint a gabonák, a tej- és tejtermékek, valamint a tojás. Az idei tanév első félévében pedig minden fontos dolgot megtanultak a zöldségekről, a gyümölcsökről, a húsokról, a halakról és az édességekről.

A következőkben az olajokról, zsírokról, a megfelelő folyadékfogyasztásról és a helyes arányokról fognak tanulnia diákok. Azt is részletesen megismerik majd, miért fontos az élelmiszercímke. Megtanulják, miként tájékozódhatnak róla, hogy később minden szükséges információ birtokában, tudatosan dönthessenek arról, mi kerül a kosarukba.

A tananyagot a gyakorlatba is átültették. Számot adhattak arról gyerekek, hogy a már tanultak alapján hogyan állítanának össze az egészséges táplálkozás elveinek megfelelő bevásárlókosarat. El kellett képzelniük egy hétvégi nagybevásárlást, és ábrázolniuk kellett a fogyasztói kosár szerintük ideális összetételét. Végül azt is meg kellett indokolniuk, hogy mit, miért tennének bele.

Örömmel láttuk, hogy a gyerekek által összeállított kosarakba nem igazán került cukros üdítő vagy nagy mennyiségű édesség, viszont minden pályázónál volt zöldség és gyümölcs, a pékáruk esetében – amikről egyébként már tanultak – tudták, mi a jelentősége a teljes kiőrlésű változatoknak. Ugyanakkor sokaknál kijött néhány közkeletű táplálkozási tévhit, ezeket különös gonddal fogják kollégáim helyre tenni a GYERE® Program fennmaradó részében” – értékelte a pályamunkákat Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke, aki maga is zsűrizett.

A nyertesek – 3 alsós és 3 felsős osztály – az iskolájukhoz legközelebb eső Auchan áruházban bepillanthatnak egy nagyáruház működésének „színfalai mögé”. Végig követhetik például, hogy miként kerülnek ki az élelmiszerek a szállítókamionból az áruház polcaira. Az áruházlátogatás során a helyes táplálkozásba illeszkedő élelmiszerek kóstoltatása mellett egy egészségtudatos ajándékcsomagot is kapnak a győztesek.

(képek: freepik)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük