You are currently viewing A 6 leggyakoribb ok, amiért a szemünk viszkethet

A 6 leggyakoribb ok, amiért a szemünk viszkethet

Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Azon kellemetlenségek közé tartozik, amely bár apró, mégis idegesítő és kényelmetlen, főként azért, mert a szemünket nem tudjuk egyszerűen csak megvakarni.

Amikor pedig abban a helyzetben találjuk magunkat, hogy pont a látásunkat zavarja valami, akkor természetes, hogy szeretnénk a problémát minél előbb megszüntetni. Ehhez pedig egy egyszerű kérdésre kell választ találnunk: mégis mi okozza a szemünk viszketését, irritációját?

Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.

1. Szezonális allergia

A szezonális allergia több okból is eredményezhet szemviszketést. Az egyik az, hogy az allergének, például a pollenek, a por, az állati szőr közvetlenül a szembe juthatnak, amik kellemetlen érzést okozhatnak. Ha olyan allergiás tünetekkel küszködünk, mint a tüsszögés és az orrfolyás, akkor jó eséllyel száraz és viszkető szemmel is, mert a szemek és az orrmelléküregek összeköttetésben állnak egymással, a szövetekben lévő hisztamin vegyületek pedig felszabadulnak. Ezek duzzanatot, viszketést, könnyezést vagy pirosodást okozhatnak.

2. Kontaktlencsék

A kontaktlencsék is irritálhatják a szemet és így viszkető érzést indukálhatnak. Fontos, hogy azok mindig jó állapotban legyenek. Ha megrepedt vagy sérült egy lencse, azonnal cserélni kell. Mindig tartsuk be a viselési időt, ne hordjuk túl a lencséket. Minden esetben tiszta kézzel nyúljunk azokhoz. Általános szabály, hogy fogadjuk meg a szakértők tanácsát, járjunk évente kontroll vizsgálatra. Egy lencse viselése során ne változtassuk meg a tároló szert. Kizárólag csak az e célból gyártott steril folyadékokat használjuk, a csapvíz nem megfelelő.

A kontaktlencse kivétele után, de még a tároló folyadékba helyezése előtt tisztítsuk le a szennyeződéseket az ajánlott szerrel. Tisztán kell tartani a tokot és rendszeresen cserélni is kell azt. A tároló szert minden használat után öntsük ki a tokból. A száraz kontaktlencse nagyobb mechanikus irritációt okoz, ne hagyjuk kiszáradni. Használjunk rendszeresen műkönnyet.

3. Szemszárazság

Ha valamilyen okból nem termelődik elég könny a szemünkben vagy annak összetétele nem megfelelő, akkor szemszárazság léphet fel. A száraz szem összefügg az életkorral, a modern életmóddal, bizonyos alapbetegségekkel. Ez pedig viszkető érzéssel párosulhat. Ha arra gyanakszunk, hogy ez okozza a problémánk, akkor a könnyeinket kell górcső alá vennünk. Jó hír, hogy léteznek kifejezetten a könnyel foglalkozó vizsgálatok: a Tipton Eyeworks könnyvizsgálatán többek között a könnytermelést, a könny megfelelő mennyiségét és minőségét is figyelik.

4. Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás általános kifejezés minden olyan betegségre, amely a kötőhártya, azaz a szem fehérje és a szemhéj belső oldalát borító vékony hártya gyulladását okozza. A kötőhártya-gyulladás kialakulhat allergia, fertőzés, vírus, baktérium vagy a szem bármely egyéb gyulladást kiváltó állapota miatt. Ez olyan intenzív tünetekhez vezethet, mint a szem megduzzadása, a könnyezés, a pirosodás, a váladékozás, homályos látás és a viszketés.

5. Szépségápolási termékek

Bár a szépségápolási termékeket nem közvetlenül a szemünkbe kenjük, a szempillaspirál, a szemhéjfesték és hasonlók apró darabkái bejuthatnak a szembe és a környező területekre, ezzel irritációt okozva. Sok szépségápolási termék tartalmaz különféle anyagokat, köztük színezékeket, illatanyagokat és tartósítószereket, amelyekre allergiásak vagy túlérzékenyek lehetünk. Ez a szem vagy a szem körüli bőr kipirosodásához, duzzanatához, valamint általában viszketéshez és könnyezéshez is vezethet.

6. Megerőltetett szem, más néven fáradt szem

„Ez valójában kicsit a szemszárazsághoz kapcsolódik – mondja Klatz Norina optometrista, a Tipton Eyeworks showroom szakértője. A szem megerőltetése akkor következik be, amikor a szem elfárad az intenzív használat miatt, például, ha hosszú ideig nézzük a számítógép képernyőjét, telefonunk vagy ha órákon át vezetünk. A tüneteket a szem felszínén lévő egyenletes nedvességréteg hiánya okozhatja. Ez pedig a szem szárazságához és így a viszkető érzéshez vezet. Társulhat még fájó, égő érzéssel, nehézség érzettel vagy hogy nem tudjuk nyitva tartani a szemünk.”

Bármilyen okból is legyen, ha a szemünket irritáltnak érezzük, folyamatosan bennünk a kényszer, hogy dörzsöléssel enyhítsük a viszkető érzést.

Forduljunk szakemberhez a kiváltó ok mihamarabbi felderítése érdekében.

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?