You are currently viewing Vigyázat!!! Rokonok! – avagy rettegett üdvözlésfajták a családi ünnepeken

Vigyázat!!! Rokonok! – avagy rettegett üdvözlésfajták a családi ünnepeken

Túl vagyunk a céges bulik és családlátogatások tornádóján, az ezeket követő romok – tűlevelek, konfettik és a zserbó minden maradékának – eltakarításán, és talán már pszichológusnál is voltunk, hogy a bennünket ért karácsonyi-újévi traumákat feldolgozzuk.

Élményeink leülepedtek, összegződtek és nálam is elérkezett az idő az üdvözlések bemutatására, hiszen már sok esetben ez önmagában egy kezdeti stressz forrás, ami hetekkel before-after sokkolhat, miként a sikoly maszk a sötét éjszakában.

Nem csak karácsonyra, de minden családot összehozó sátoros ünnepen megfigyelhető az alábbiak garantált megjelenése, azaz

Ijesztő köszönések az ünnepi áhítatban:

1. A merev nagybácsi jelleg

Ő többnyire annyira távolságtartó, hogy a családi ünnepeken meg sem jelenik, ám amikor igen, akkor kartávolságban tart mindenkit, mint valamikor hajdanában tesi órán, így az ő köszönése a mereven előrenyújtott kézfogás, egyenes derékkal, a hátralépés minden szándékát érzékeltetve egy esetleges puszitámadás kivédésre. Csak semmi testi kontaktus!

2. Anakonda típus

Legjobban a Wikipedia „zöld anakonda” szócikke jellemzi: „Zsákmányát rendszerint a fején ragadja meg … majd gyorsan körültekeri. A tévhittel szemben áldozatát nem összeroppantja, hanem megfojtja. Annak minden egyes kilégzésénél ugyanis egyre szorosabban öleli, míg az végül nem tud levegőt venni.” Ehhez még csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy ha végzett egy rokonnal, rögtön a legközelebb álló családtag fejét ragadja meg és folytatja, amíg mindenkivel nem végez.

3. Hellboy és Hellgirl

A neve alapján is pokolbéliek. A Hellgirl csudapirosra van rúzsozva és keni mindenkire, a Hellboyon ugyanez pörköltszaft. Koponyánként minimum három puszit osztanak, kikerülhetetlenül: a két füled magasságában ragadják meg vasmarokkal a fejedet. Ekkor már csak egyet tehetsz: csukd be a szemed, felesleges minden vergődés, mert akkor csak jobban kenődik. Micellás víz legyen nálad, meg apró vattakorong.

4. A légpusziművész

A legszebb műmosolyát villantja fel, annyira örül neked és elkezd feléd hajolni. A pusziadás minden szándékát feltételezed a mozdulatra és ráközelítesz. Csakhogy ő ugyanebben az ütemben távolodik tőled. Mire a füleid mellett elcsattan a két légpuszi, te már negyvenöt fokban vagy előrehajolva, ő meg ötvenben hátra. Ekkor kisiklik alólad, te meg ott maradsz kiszolgáltatva és csücsörítve a semmibe. Az egyik legmegalázóbb üdvözlésforma ez.

5. A Gondoskodó

Ő is ölel, de finomabban, mint az Anakonda, és szorítás helyett ütögeti a hátad a lapocka magasságában. Lazulj el, finoman támaszd meg az állad a vállán, ajkad legyen enyhén elnyitva.  A múlt héten bent maradt böfit is kisegíti belőled pikk-pakk. Ez többnapos lakomával egybekötött ünnepek esetén tud hasznos lenni, igazi megkönnyebbülés az ilyen gondoskodó rokon megérkezése. Ajánlott: textilpelenka használata, de ne aggódj többnyire eleve a vállán van.  Kiegészítő megjegyzés: ha mellé ülsz, tuti felvágja a husit pici kockákra a te tányérodban is.

6. Csipike néni

Mint a neve is mutatja csipked. Csipkedi az arcod, mind a két oldalon, te meg csak kapkodhatod a fejed, mint naposcsibe a nagyvilágra: hátrálva jobbra-balra. De csipkedi a lelked is: „hát, hogy le vagy fogyva, beteg vagy, ugye? Nagyon szarul nézel ki! Ugye nem te főztél? Nem baj, hoztam én is mindenfélét!” Jó tanács: valami finom, krémes, kevert whisky legyen otthon. Nem neki, neked. Kiskorúak arcát meg tartsd távol tőle. Meg a whiskytől.

7. A Szurikáta

Általában a második fogás magasságában esik le a tantusz, hogy ott van. És valószínű, hogy senkinek nem köszönt, sehogy. Fogalmam sincs, hogy két-három vagy ettől több család köszönési összecsapását hogyan lehet megúszni, de tippem szerint ő négykézlábra veti magát – vagy üreget varázsol– és eltűnik. Vélhetően a fürdőszobában dekkolva várja ki a tűzszünetet.

8. A politikus

Ő a legújabb családtag, még senkit sem ismer és mindenkinek meg akar felelni. Ő az, aki a köszönés cunami végén mereven előre tartott kézzel, de negyvenöt fokban megdőlve, csücsörítve és pirospozsgásra csipkedve, vérvörös rúzs- és pörköltfoltokkal arcán és a homlokán, félsüketen az elcuppantott légpusziktól, bokáig a Szurikáta varázsüregében, megkönnyebbültre büfiztetve, döbbenten csak annyit mond: „KezitcsókolomBélavagyok”.

 Legéndi Adrienn

(Kép: pexels)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?