You are currently viewing „…megfogadtam, hogy bárhová követlek, akár a halálba is” – Eva Braun, aki egy szörnyeteget szeretett

„…megfogadtam, hogy bárhová követlek, akár a halálba is” – Eva Braun, aki egy szörnyeteget szeretett

  • Olvasási idő:olvasási idő: 8 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Bármilyen meglepő is legyen ez az igazság: Eva Braun csakugyan szerelmes volt Adolf Hitlerbe. Sokan azt hitték, hogy a 17 éves lány valamilyen más, rejtélyes okból van a 40 éves férfival, semmint a személyes varázsáért és külsejéért.

Eva számára ez azonban valóban igaz szerelem volt. Éveken át volt a férfi szeretője és 36 órán át felesége, egészen a halálukig.

Eva Anna Paula Braun egy jómódú családba született 1912. február 6-án, Münchenben. A katolikus bajor család feje, Friedrich Braun tanár volt. Felesége Franziska Kronberger, akinek Eván kívül volt egy idősebb lánya, Ilse és a legkisebb a családban a kis Margarete volt.

17 éves korában Heinrich Hoffmann fényképésznél vállalt munkát, mint laborasszisztens és modell. 1929-ben találkozott először Adolf Hitlerrel a müncheni fotóstúdióban, ahol még Herr Wolf néven mutatták be neki. Amikor megismerkedett Hitlerrel, fogalma sem volt arról, ki ő.

Feltehetően kapcsolatuk 1932-ben szökött szárba, már ha lehet ezt mondani arra, hogy Eva normális élete akkor ért véget. Hitler lakást bérelt a számára és megtiltotta neki, hogy férje, családja, egyáltalán valamiféle élete legyen.

Ugyanakkor, amikor Eva és Hitler kapcsolata elkezdődött, a férfi egy másik nővel élt, Geli Raubal, aki mellesleg az unokahúga volt. Minden jel arra utalt, miszerint Hitler jobban szerette Gelit, mint bárki mást a világon, de nem volt kölcsönös az érzés, ugyanis a nő másba volt szerelmes. Hitler bosszúból elszakította a férfitől és a nő ezért szíven lőtte magát.

Eva volt, aki megvigasztalta a szívfájdalomtól szenvedő Hitlert.

Ám szegénynek fogalma sem volt arról, hogy nem éppen a leghűségesebb diktátorral hozta össze a sors és jó pár másik nővel is volt kapcsolata mellette. Eva Braun nem az a nő volt, aki elfogadta a nyílt kapcsolatot. Amikor rájött, hogy szerelme más nőkkel enyeleg, nyomorúságban ő is megpróbálta szíven lőni magát 1932 novemberében.

A kísérlet végül jól sikerült: megúszta az öngyilkosságot és imádottja virággal jelent meg a kórházban. Megígérte, hogy attól a naptól kezdve gondoskodni fog róla.

 

Az viszont a mai napig kérdés, pontosan milyen szinten voltak szeretők. Bizonyos feltételezések szerint Evának Mayer–Rokitansky–Küster–Hauser-szindrómája volt, ami a méh és vagina teljes vagy részleges hiányát okozza. Így közösülni kész kínszenvedés lett volna. Ellenben egy közeli barátnője, Margarete Mitlstrasser szerint, Hitler mindig találkozott vele, amikor Eva nem menstruált, és olyanra is volt precedens, miszerint orvos gyógyszerrel mulasztotta el a vérzést. De e téren semmi biztosan nem lehet tudni.

Visszatérve Hitler ígéretére, soha nem lett éppenséggel álompartner. Sokáig nem mutatkozott vele és a nyilvánosság előtt titokban tartotta kapcsolatukat. Amikor régi barátai otthonában jártak, hagyta, hogy Eva a háttérbe húzódjon. De ha felbukkant egy jelentős személy vagy miniszter, akkor Hitler hálószobája melletti magánszobába rejtették, hogy senki ne láthassa. Ha minden igaz, egyszer sikeresen mindenkit zavarba hozott azzal, hogy Eva jelenlétében azt mondta:

„Egy nagyon intelligens férfinak primitív és ostoba nőt kell elvennie. Képzelje el, ha minden más mellett egy nő beavatkozna a munkámba! Szabadidőmben békét akarok.”

Ennek ellenére idővel Hitler kifogásokkal állt elő, hogy együtt lehessen vele. Később a „magántitkárának” nevezte ki. Mindennek ellenére Eva 1935-ös naplójából az derül ki, hogy sosem érezte magát magányosnak, ami meglehetősen érdekes az öngyilkossági kísérleteit tekintve. Idejének nagy részét könyvek olvasással és filmnézéssel töltötte egyedül. Állítólag étkezés közben is Hitler fényképeit bámulta, mert így úgy érezte, mintha vele lenne.

1935-ben Eva Braun teljes három hónapot töltött el egyedül, és egyetlen szót sem hallott kedvesétől. Rájött, hogy egy másik nővel tölti az idejét. Naplójában ezt írta: „Istenem, félek, hogy ma sem fog válaszolni. Ezúttal 35 tabletta mellett döntöttem, és ez valóban „holtbiztos” üzlet lesz.” Aztán vett egy üveg altatót és ledöntötte a pirulák kíséretében. Ismét kudarcot vallott és Hitler újfent virággal jelent meg az otthonában. Bocsánatot kért, és a naplója szerint megígérte, hogy vesz neki egy házat, amit csakugyan megtett.

A kísérleteit követően jobb lett a helyzete, pláne a háború idején, mikor Hitler már nem titkolta a kapcsolatát. Eva lett a ház asszonya, Berchtesgadenben és az étkezéseknél a Führer balján ült, aki egy idő után mindenhova magával vitte: moziba, összejövetelekre és operába.

Mikor a szovjetek egyre közelebb kerültek, és nem volt kérdés, hogy megérkezésükkor megölik Hitlert, és minden vele kapcsolatba hozható embert, 1943-ban Henriette von Schirach, a Reich ifjúsági vezetőjének felesége megpróbálta rávenni, hogy meneküljön el Németországból, de nem volt hajlandó. Még akkor is, amikor a helyzet súlyosbodott, maradt, és 1944-ben végrendeletet írt, amiben az állt: meg akarja ölni magát, ha Hitler meghal. Állítólag azt mondta:

„Gondolod, hogy hagynám, hogy egyedül haljon meg? Az utolsó pillanatig vele maradok. Pontosan átgondoltam. Senki sem állíthat meg.”

„Találkozásunk első pillanatától kezdve megfogadtam, hogy bárhová követlek, akár a halálba is” – írta egyszer Hitlernek.

Végül a Führer feleségül vette a közös öngyilkosságuk előtt 36 órával a Führerbunkerben és Eva beválthatta ígéretét, bár talán azt is fájó szívvel.

Tudniillik, Hitler imádta a kutyáját, Blondit. Evának viszont a halálos ellensége volt, mert úgy látta, a férfi sokkal szeretetteljesebben bánik a kutyával, semmint vele. Olyan szeretetet adott neki, amelyet ő maga soha nem kapott, ezért gyakran bántotta is az ebet, amikor a Führer nem láthatta.

A bunkerben tartózkodó ápoló, aki évekkel később erről beszélt, azt mondta, hogy amikor 1945. április 30-án úgy döntöttek, hogy véget vetnek földi pályafutásuknak, Hitler először Blondinak adott ciánkapszulát, hogy meggyőződjön arról, működni fog. Amikor a kutya meghalt, üvöltött bánatában, és teljesen vigasztalhatatlan volt. Amikor Eva elvette a cianid kapszuláját,és meghalt, az ápolónő szerint kicsit sem volt úgy kiborulva, mint a kutya halálakor. Így ért véget Eva rövid és tragikus élete: meghalt egy férfiért, aki valószínűleg sosem szerette igazán.

Rengeteg összeesküvés-elmélet létezik arról, mi történt ezután, de a hivatalos verzió szerint Hitler utasításainak értelmében mindkettőjük holttestét lelocsolták benzinnel és felgyújtották. Sőt, miután Berlin esett, megtalálták az elásott, elszenesedett testeket és azonosították őket a fogaik, illetve a protéziseik alapján.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?