You are currently viewing Menni vagy nem menni? – Podcast az ügyeletes osztályok életéről

Menni vagy nem menni? – Podcast az ügyeletes osztályok életéről

Alig fél éve indult el a surgossegi.info weboldal, mely abban segíti a bajba jutott embereket, hogy pillanatok alatt megtalálják, azt az ügyeletes egészségügyi intézményt, ahol megfelelő szakorvosi ellátáshoz tudnak jutni.

A weboldal már óriási sikert aratott, hiszen egy valós problémára adott frappáns választ. De megálmodói szerencsére nem elégedtek meg ennyivel és újabb fejlesztéssel rukkoltak elő: egy podcasttel, mely abban segít minket, hogy jobban átlássuk, mit érdemes tenni és mit nem, ha az ügyeletre készülünk.

Már az első héten több mint tízezer felhasználója volt a surgossegi.info ügyelet- és gyógyszertárkereső weboldalnak. Ez a szám nagyszerűen tükrözi, hogy mennyien keringtünk eddig órákig tanácstalanul, mire megtaláltuk a szükséges szakellátást.

A podcastben, amit a weboldal kitalálói indítanak nemcsak azt tudjuk majd meg, hová forduljunk a problémánkkal, de azt is, hogy hogyan zajlik az ügyeleti élet.

Mielőtt elindulunk a sürgősségire, nem árt tudni például, hogy milyen problémák tartoznak az egyes szakügyeletek hatáskörébe, milyen esetekben érdemes egyáltalán hozzájuk fordulnunk és milyen esetben ér rá megvárni a holnapot, amikor „az általános nyitvatartási időben” működő szakrendelésen fogadnak minket.

Nem mindegy ugyanis, hogy a sürgősségi osztályon egyetlen orvosnak pár óra leforgása alatt

30 vagy 80 beteget kell ellátnia.

Ha a tájékozottsággal ki tudjuk szűrni azokat az eseteket, akiknek nem a sürgősségi osztályon van a helyük, több ideje és energiája marad majd az ellátóknak a valóban halaszthatatlan esetekre.

A podcast meghívott vendégei mind olyan harcedzett orvosok, akik nagy ügyeleti rutinnal rendelkeznek. Közös tapasztalatuk, hogy vannak tipikus hibák, amikbe az emberek nagy része belecsúszik. Rengetegen rohannak például 72 órás esemény utáni fogamzásgátló tablettáért a nőgyógyászati ügyeletre, pedig bőven megvárhatnák a másnap reggelt, a tabletta ugyanolyan hatásfokkal segítene.

Ezeket a tipikus eseteket is megismerhetjük a műsorban. Ha csak ennyivel segítjük az amúgy is túlterhelt orvosok és ápolók munkáját, hogy mi otthon maradunk, amikor nem sürgősségi esetről van szó, már rengeteget tettünk az egészségügyi ellátás színvonalának javításáért.

Léteznek visszatérő helyzetek, amiket a legtöbb ember nem tud kezelni, de csak azért, mert nincsen semmi rálátása a háttérben zajló folyamatokra.

Például, ha mindenki ismerné az ellátás szabályait, sokkal kevesebben pánikolnának a traumatológián, hogy miért nem látják el őket érkezési sorrendben vagy rögtön az érkezésük után.

Ilyenkor általában arra gondolnak, hogy elfeledkeztek róluk és nem fogják behívni őket később sem. Ha tudnák, hogy csak az igazán súlyos esetek kapnak azonnali ellátást, biztosan nem esnének kétségbe.

A betegeket ugyanis egy nemzetközi osztályozás alapján rangsorolják, mely szerint: kritikus helyzetben azonnal, életveszélyes állapotú betegnél 15 percen belül, sürgős esetben 30 percen belül, sürgető esetben 60 percen belül, halasztható esetben 120 percen belül kell az ellátást megkezdeni.

Ennek ismeretében valószínűleg sokan inkább azt választanák, hogy egy órán túl lássák el őket. Ilyen hasznos érdekességekkel is foglalkozik surgossegi.info podcast-je.

A podcastben sok fontos szakterület képviselőjével találkozhatunk majd: elsőként a traumatológia, szülészet- nőgyógyászat, urológia, szemészet, fül-orr-gégészet szakembereivel készült beszélgetéseket hallgathatjuk meg, illetve az égési sérülésekről is lesz szó és olyan általános tudnivalókat is elmondanak, ami bárkit érinthet.

„Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen neves szakemberekkel dolgozhatunk együtt ezen a hiánypótló betegedukációs műsoron, akik nem utolsó sorban jó előadók is. Azt gondolom, hogy az az igazi segítség, ha az emberekhez közérthető, szerethető, felhasználóbarát módon juttatjuk el ezeket a fontos információkat, mert akkor sikerül őket kíváncsivá tenni és akkor marad meg, amit átadtunk”fogalmazott a weboldal egyik alapítója, illetve a podcast műsorvezetője, Németh Franciska, aki maga is ápolóként dolgozott egy fővárosi kórház gyermeksebészeti és traumatológiai osztályán.

A műsor rengeteg tévhitet is eloszlat. Sokan nem tudják például, hogy olyan esetekben, mint egy kisebb fokú égési sérülés, elég lenne egy gyógyszertárba elmennünk a sürgősségi helyett.

A gyógyszertárakban ugyanis nem egyszerű eladók, hanem képzett egészségügyi szakemberek szolgálnak ki bennünket, így nemcsak gyógyszerekkel kapcsolatos tájékoztatást kérhetünk, de az égési sérülésünkkel is bemehetünk hozzájuk, mert meg tudnak tanítani a seb ellátására, kötözésére is.

Az epizódokban szó esik még olyan „mumusokról” is, melyektől nem kéne annyira félnünk, mégis rettegünk tőlük. De csak azért, mert igazából elképzelésünk sincs arról, hogy mit takarnak egyes vizsgálatok valójában, mint például a prosztatavizsgálat. A sorozat leszámol ezekkel a félelmekkel is.

A surgossegi.info youtube csatornáján is megtalálható beszélgetésekben olyan orvosokkal találkozhatunk, akiknek a stílusa valóban lebilincselő; így úgy érezhetjük magunkat, mintha egy érdekfeszítő előadáson lennénk; némelyikük csípőből odavetett poénjait pedig egy stand-up humorista is megirigyelhetné.

Nem kell tehát 10 kávéval bekészülni a számítógép mellé, nem fogunk bealudni a beszélgetéseken.

A podcast előzetese, illetve a traumatológia témában Dr. Kőnig Róberttel készített első rész összefoglaló kisfilmje már elérhető az oldal youtube csatornáján, illetve https://surgossegi.info/weboldal Podcast menüpontjában.

A teljes beszélgetés a surgossegi.info spotifiy csatornáján hallgatható meg. Az indulás után minden héten új összefoglaló kisfilm és podcast epizód várja a hallgatókat.

A következő témák és szakértőik:

  • 2.rész: Dr. Krauth Barbara – szülészet-nőgyógyászat,
  • 3.rész: Dr. Balogh Zoltán – urológus szakorvos
  • 4.rész: Dr. Kőnig Róbert – betegutak
  • 5.rész: Dr. Soós Judit – szemész szakorvos
  • 6.rész: Dr. Makó Lőrinc – fül-orr-gégész
  • 7.rész: Dr. Kőnig Róbert – égés

A surgossegi.info edukációs tartalmai a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával készültek.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?