You are currently viewing „Amikor egy gyermek arca felvidul, megvalósul egy álom” – interjú Búsné Karl Eszterrel

„Amikor egy gyermek arca felvidul, megvalósul egy álom” – interjú Búsné Karl Eszterrel

Ha egy kisgyermekes családdal babákról beszélgetsz, akkor biztos, hogy az első háromban benne lesznek azok a babák, amelyeket a készítőjük úgy álmodott meg, hogy ő maga sem gondolta: fogalommá válnak.

Így történt ez Búsné Karl Eszterrel, az Eszter álma-babák alkotójával is. Vele beszélgettünk.

Tomkó Bori: A babáidat nézve az első szó, ami eszembe jut, az a harmónia.

Búsné Karl Eszter: Talán ezt érzik azok is, akik legféltettebb kincseik a gyermekeik mellé éppen az én babáimból választanak. Nagyon szeretem a szép dolgokat gyermekkorom óta, és valóban erős a harmónia iránti törekvésem, ráadásul imádom kombinálni a színeket, variálgatni a végtelen lehetőségeket, ez mindig elvarázsol.

T.B.: Sok minden kisülhetett volna ebből, miért éppen a babakészítés ragadott meg?

B.K.E.: Egyszer egy bölcs ember azt mondta: a szerelem nem csak férfi és női minőség, szerelem minden, amit az ember teljes szívével, egész valójával átél, ami égeti belülről és hajtja tovább, hogy egyre jobb és jobb legyen.

Mindig az vezérelt, hogy meghaladjam a saját korlátaimat, mindig valami olyan új dolgot találjak ki,

aminek a megalkotása megremegteti az egész szívemet-lelkemet.

Amikor éjjel felébredek, és azt a bizsergést érzem, hogy belülről fűt a vágy, hogy megalkossam azt, amit megálmodtam. Nekem ezt jelenti az alkotás, a babavarrás.

T.B.: Ma, amikor a tömeggyártás idejét éljük, felértékelődnek a kézműves termékek. Te mit gondolsz erről?

B.K.E.: Amikor kézműves terméket vásárolsz, nem csak egy tárgyat veszel meg, hanem a készítő álmát, lelkének egy darabját. Így keltem életre a babákat én is. Tiszta szívvel, szeretettel, és ezt érzik azok a gyerekek is, akik ajándékba kapják a babáimat.

T.B.: Jól gondolom, hogy ez a harmónia csak biztonságos otthoni háttérből születhet meg?

B.K.E.: Faramuci helyzet, hogy babavarróként akkor lettem a legsikeresebb, amikor magánéletben a legnagyobb mélységeket éltem át. A varrás elég magányos tevékenység, sok-sok órám volt magamban, miközben összevarrogattam a babákat, úgy varrtam össze a lelkem darabjait, úgy raktam helyre a dolgaimat és varrtam össze egy új családot és tartottam össze a régit.

T.B.: Százezres rajongótáborod van a legnagyobb közösségi oldalon, és aligha van olyan, aki ne hallott volna a babáidról. Mi a sikered titka?

B.K.E.: Először is ez a szenvedély és az alázat, amit a munkám iránt érzek, másodszor az, hogy a megoldásokat nem kint keresem, hanem magamban. Én is végigjártam egy utat,

nyolc éve még álltam kint adventi vásárban úgy, hogy napi ezerötszáz forintot kerestem

és teljesen összetörve úgy éreztem, ez fenntarthatatlan így. De másnap mindig úgy ébredtem, hogy ezt akarom csinálni, hiába gyűjtögettem szorgosan a diplomákat, én varrni akarok és olyat szeretnék készíteni, aminek lehetetlen ellenállni.

T.B.: Bár a babák kapcsán beszélgetünk, úgy tudom, most belekezdtél valami egészen másba, a könyvkiadásba is. Honnan jött a gondolat?

B.K.E.: Sokat gondolkodtam azon, hogyan lehetne az Eszter álma babákat más formában is elérhetővé tenni. Két évvel ezelőtt hozott össze a véletlen Figus Tomsics Anitával, akinek a festményeit meglátva azonnal felszínre került egy valószínűleg régóta bennem lévő gondolat, hogy ő fesse meg a babáimat. Anitával a közös munka olyan volt, mint a karácsonyt várni. Megvarrtam egy babát, leírtam Anitának, hogy mit szeretnék a festményen látni, és ő elkezdte megvalósítani. Minden kis részletet együtt dolgoztunk ki, én álmodtam, ő festett. 

A festményeket hosszas keresgélés után sikerült magas minőségben textilre nyomni, így készültek el komplett kollekciók, a babák mellé párnák, táskák, pénztárcák, pelenkázótáska, babatakaró.

És így született meg az az ötlet is, hogy mesekönyv illusztrációiként is megjelenjenek az Eszter álma-babák. A meséket barátnőm, Orosz-Lám Alexandra írta, s nagy öröm, hogy az első kötet éppen a napokban jelent meg.

T.B.: Ha egy mottót kérnék tőled, mi volna az?

B.K.E.: Rengeteg visszajelzést kapok, így naponta átérzem, hogy amikor egy gyermek arca felvidul, megvalósul egy álom. Az én álmom az, hogy minél több gyermek szívét járja át a szeretet, minél több otthont lakjon be a harmónia.

Köszönjük a beszélgetést Eszternek és kívánjuk, hogy még több gyermek álma váljon valóra általa!

Tomkó Bori

(A képek Búsné Karl Eszter  tulajdonát képezik, felhasználásuk nem engedélyezett.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?