A bölcsek köve vagy csak üres szavak?

A sok hirtelen embertől a világ csak megtelik üres szavakkal. A belőlük fakadó, hanyag felületességgel, gondatlanul kimondott szapora beszédnek, nincs semmi tartalma.

Mert a hirtelen ember, amit hallott, annak nem ad időt, nem emészti meg. Azonnal visszaböffen a válasszal, nyersen megrágatlanul. Nem engedi a szavakat magában mélyebbre hatolni. A fülén bemegy az információ és már jön is ki a torkán a vélemény, emésztetlenül, zagyvasággá keveredett igazságokkal, lúgos megjegyzésekkel, otromba átgondolatlansággal, vagy egyszerűen csak üres fecsegéssel.

Ahelyett, hogy hagyna időt a beivódásra.

 A megfontolt emberek először is várnak. Meggondolják mi az, amire feltétlenül reagálniuk kell. A hozzájuk érkező  értesüléseket az idő először elvegyíti a már meglévő tudással, majd megszűri a lényeges és lényegtelen információkat, aztán megvilágítja a saját értékrendjével és ebből születik meg a válasza. Ez a válasz stabil álláspont, ami nem össze-vissza kuszálódott bizonytalanság, nem indulatból született, villódzó vélemény. Ezeknek a szavaknak van súlyuk, azonnal érezhető rajtuk a rárakódott bölcsesség.

Nem baj, ha még fiatal és meggondolatlan vagy, idővel és szándékkal megérik majd az ember a megfontoltságra.

Addig is igyekezz és próbálkozz átgondoltabb lenni, hogy a világ értelemmel teljen meg és ne felesleges szavakkal!

Urbán Mara

(kezdőkép: pixabay)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük