You are currently viewing Hogyan beszélgess vele? – 14 téma és ötlet, ami segít kapcsolódni a 14 évesekhez (könyvajánló)

Hogyan beszélgess vele? – 14 téma és ötlet, ami segít kapcsolódni a 14 évesekhez (könyvajánló)

„Ahogy a nyelvnek az a dolga, hogy összekösse egymással a csoportokat, a kiskamaszoké az, hogy elszakítsák a kötelékeket.”

Hogyan értsük meg a kiskamaszt, amikor nem ismerjük a szavakat, amelyeket használ, és a témákat, amelyek foglalkoztatják?

Hogyan és mikor kezdeményezzünk vele beszélgetést, amikor elzárkózik minden kommunikációtól?

Melyek azok a kifejezések, amelyek kapcsolatot teremtenek, és melyek azok, amelyek felbosszantják vagy elriasztják őt?

Hogyan fejezzük be a szövegelést úgy, hogy a csemeténk legközelebb is kérjen belőle?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk Michelle Icard kézikönyvéből, amelyben a szerző több évtizedes munkáját összegzi.

Fontos és kényes témákra összpontosít, mint például a barátság, a szexualitás, az impulzív viselkedés és a technológia használata, de körüljárja a kreativitás, a személyes higiénia, a pénz, a kiváltságok és a családi élethez való hozzájárulás témakörét is.

Icard egy egyszerű, ötlépéses kommunikációs modellt javasol a szülő és a gyerek között zajló beszélgetések lefolytatásához, valamint szellemesen, együttérzéssel segít túljutni a leggyakoribb akadályokon.

„Ez a könyv a szülőknek és a tinédzsereknek egyaránt ajándék.” – Lisa Damour, a Gubancok: Kamasz lányok támogatása a felnőtté válás hét állomásán című könyv szerzője

A szerzőről

Michelle Icard a Today show gyereknevelési csapatának és az NBC News Learnnek a tagja, a Middle School Makeover (Megújulás felsőben) című könyv szerzője. Munkájáról a The Washington Post, a Chicago Tribune, a The Christian Science Monitor, a Redbook, a Time és a People magazin is beszámolt.

A felsős diákoknak szóló vezetőképző programjait (Athena’s Path és Hero’s Pursuit) számos iskolában bevezették az Államokban, és nyaranta több mint húsz tábort szerveznek az általa összeállított terv alapján. Az észak-karolinai Charlotte-ban él a családjával.

Idézetek a könyvből

„Noha a fiatal serdülők élete bonyolultabbnak tűnik, mint eddig bármikor, ma is ugyanolyan egyszerűen, kiszámítható és megbízható módon segíthetünk rajtuk: úgy, hogy beszélünk velük. Nem nekik vagy hozzájuk, hanem velük.”

„Itt az ideje, hogy újra bemutatkozz a kiskamasz gyerekednek. Valódi személy vagy, akit azon túl, hogy szülő, más is érdekel, és tehetséges valamiben; ezeket fel is használhatod arra, hogy újfajta kapcsolatot építs kettőtök között.”

„A gyermeked készen áll rá, hogy többet tudjon meg arról, ki is vagy valójában, és ha hagyod, hogy a kapcsolatotok ebbe az irányba fejlődjön, azzal megteremted az alapokat ahhoz, hogy úgy gondoljon rád, mint akiben megbízhat, és akire számíthat az előtte álló bonyolult tinédzserévekben.”

„Ha tisztességesen és határozottan szabsz határokat, anélkül, hogy büszke lennél arra, hogy gonosz vagy, azzal megmutathatod a kiskamaszodnak, hogyan teheti meg ő ugyanezt a barátaival, a munkaadóival és később a romantikus kapcsolataiban.”

„A régimódi beszélgetések sosem voltak olyan fontosak, mint ebben a digitális korban.”

„Jelentős hasonlóság van a felső tagozat és a Szilícium-völgy között: mindkettő a népszerűség és a szeszélyes barátok vagy követők napi hullámhegyeivel és hullámvölgyeivel küzd. Akárcsak a tinédzserek, maga a technológia is állandó versenyben van, napról napra aktuálisnak kell lennie, és egyre népszerűbbnek kell tűnnie.”

„Azzal, hogy következetesen megállsz egy eredmény után, rámutatsz, és megünneplitek, elkezded átkalibrálni a gyermeked agyát, hogy élvezze a kemény munkája jutalmát.”

„A gyermekednek szüksége van az iránymutatásra, de nem fog figyelni rád, ha úgy beszélsz a randizásról, mintha az a katasztrófa kapuja lenne. Tartsd fenn az érdeklődését azzal, hogy kiegyensúlyozod a nemeket és az igeneket, a félelmeket és a reményeket, a negatívumokat és a pozitívumokat.”

„A kutatások és a józan ész szerint azok a gyerekek, akik a problémáikról nyugodtan tudnak beszélgetni gondoskodó felnőttekkel, egészségesebbek, boldogabbak, ellenállóbbak, és nagyobb esélyük van arra, hogy a jövőben sikeresek legyenek.”

A mű a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg 2022. márciusában. Fordította: Bosnyák Gabriella.

Olvass bele a könyvbe itt

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?