You are currently viewing Megjelent Dr. Eigner Bernadett Gyerek születik című kötete, mellyel a várandósságtól a gyermekágyig nyújt segítséget

Megjelent Dr. Eigner Bernadett Gyerek születik című kötete, mellyel a várandósságtól a gyermekágyig nyújt segítséget

Félelmek és szorongások a terhesség és a gyermekágy idején, a szüléssel kapcsolatban? Van segítség, hogy ez az időszak és a kötődés kialakulása gyermekünkkel felhőtlenné, örömtelivé váljon!

Mindannyian jó szülők szeretnénk lenni, mégis gyakran érezzük, hogy valami félrecsúszik, és minden szeretetünk és igyekezetünk ellenére egyre távolabb kerülünk az elképzelt céltól. A Mindent a családról-sorozat egymásra épülő, de külön-külön is helytálló kötetei a különböző életszakaszokban segítenek megtalálni mindenkinek a saját irányát és megoldásait a szülői lét hosszú és rögös útján.

A Gyerek születik kötet sorra veszi mindazokat a kérdéseket, nyomasztó gondolatokat, félelmeket, amelyek megnehezítik a szülést, illetve a szülés körüli időszakot. Segít átgondolni a babavárás folyamatát, a kapcsolatfelvételt az új kis jövevénnyel, és a kapcsolódás, kötődés kialakulásának hosszabb, soktényezős útját. Megismerkedünk a szülés és a születés élményével, örömeivel és fájdalmaival, traumáival vagy akár tragédiáival.

A születés utáni egészen korai időszak döntő fontosságú a gyermek öntudatra ébredésének szempontjából, illetve, hogy miként tudja majd megtalálni a helyét a világban. Mindez a családi fészekből indul, s nagyban befolyásolhatják a rejtett, tudattalan elvárások, minták, szülői „üzenetek”, sors- és jellemformáló szándékok. Ügyelni kell arra is, hogy a párkapcsolatot se áldozzuk fel a szülőség oltárán. A megfelelő ismeretek segítenek abban, hogy újdonsült szülőként boldogan, örömöket megélve tudd fogadni a babádat, és ő is élvezhesse, hogy milyen harmonikus családba született!

Milyen problémákhoz nyújt segítséget a könyv?

  • Hogyan oldjuk fel a várandósággal, szüléssel kapcsolatos félelmeket, szorongásokat?
  • Hogyan lehet megszabadulni a közvetlen környezet elvárásaitól és a társadalmi nyomástól?
  • Mi okozhatja, ha nem az elvártak, a „megálmodott” alapján alakul a kötődés az anya és a baba között, és mit lehet ilyenkor tenni?
  • Hogyan változik napjainkban a férfiak szerepe a családban, és hogyan tudja elérni egy férfi – akinek esetleg nincs is megfelelő apaképe –, hogy aktív részese legyen családja mindennapjainak, érzelmi életének?

Gyakorlati tippeket kaphatunk a kötetből arra, hogyan készüljünk fel a szülésre (nincs szabad orvosválasztás), vagy hogy milyen szempontok alapján válasszunk intézményt; arra is, hogyan éljük meg és irányítsuk a családi szerepek változását, melyet a gyerek születése hoz magával, továbbá hogyan szabjuk meg az új határokat a szűkebb és tágabb családi környezetben.

A családi mintákkal való szembenézéshez is segítséget kapunk a könyvből. Minden fejezet végén kérdések sorakoznak, hogy segítsenek feltárni a problémáinkat, elakadásainkat. Nyíltan beszél a szerző a tabutémákról is, így például arról, miért nem tud valaki őszintén kapcsolódni a gyermekéhez; milyen hatásai vannak a korai kapcsolódási zavaroknak a gyermekek későbbi életére. Dr. Eigner Bernadett saját praxisából hozott példái mindig megmutatják, hogy van megoldás, ha keressük, akarjuk és teszünk is érte.

„Anyaként és szakemberként igyekszem körbejárni a családi életben, a szülő-gyermek kapcsolatban ható legfontosabb tényezőket, a pozitív és negatív hatásokat, tévutakat és zsákutcákat – a megoldás szándékával. Hiszem, hogy a vakvágányra sodródott szülő-gyerek kapcsolatok számára is lehet új irányt találni, hogy a feszült, diszharmonikus működést és kommunikációt is harmonikussá, békéssé, együttműködővé és szeretettelivé lehet varázsolni” – vallja a könyv szerzője.

Dr. Eigner Bernadett saját, integratív játékterápiás és a játékos, megértő nevelésre alapozó szülőkonzultációs módszerét alkalmazó pszichopedagógus, gyermekterapeuta. Neveléstudományból és pszichológiából is doktorált, sokáig egyetemen oktatott, ma is tart képzéseket, előadásokat. Érzelmi és viselkedési problémákkal küzdő gyermekeknek és családoknak segít a nehézségek megoldásában és a kapcsolat harmonizálásában.

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?