You are currently viewing Tisztíts, hidratálj, védj! A legfontosabb kozmetikai tanácsok utazáshoz

Tisztíts, hidratálj, védj! A legfontosabb kozmetikai tanácsok utazáshoz

Ha valaki sokat utazik, bizonyára kialakult már az a kozmetikai csomag, amelyről úgy érzi, mindenképpen nála kell lennie. Vannak, akiknek a neszesszere nagyobb helyet foglal el, mint a ruhatára.

De vajon mi a legfontosabb, mit vigyünk okvetlenül magunkkal utazáshoz és mire figyeljünk? Szakonyi Eszter, kozmetikusmester, a Vintage Beauty megálmodója rengeteget utazik, így nála hitelesebben kevesebben tudnák összefoglalni, mire is van szükség és mire nincs, ha kozmetikumot csomagolunk az utazáshoz.

Íme a legfontosabb tanácsok

„Aki egyszer is repült, pontosan tudja, hogy 100 ml-es méretű gél és folyadék nem vihető fel a fedélzetre” – kezdi Szakonyi Eszter.- „Így ha az általunk használt termék ennél nagyobb legkézenfekvőbbnek az tűnik, hogy a drogériákban kapható kisebb méretű üres tégelyekbe áttöltjük és így nincs gond.

Ha a feladás mellett döntünk, és a repülőút 4-5 óránál hosszabb, bizony megtörténhet, hogy a „gép gyomrában” a kozmetikum, a relatíve alacsony hőmérséklet hatására szétesik, tehát fizikai átalakuláson megy keresztül és bizonyos komponensek kiválnak belőle. Minél inkább natúr egy termék, annál nagyobb az esélye erre.

Natúr kozmetikumok ugyanis 15 fok alatt és 25 fok felett bizony már nem érzik jól magukat és elindulhatnak akár fizikai, akár kémiai változások a termékben. Átgondolást érdemel tehát, hogy mit adunk fel csomagként és mit nem.”

Szárazföldi és vízi utazás során inkább a magas hőmérséklet okoz gondot, ilyenkor a termék könnyen szúrós-avas, vagy penészes szagúvá változhat, ekkor már ne használjuk. Pumpás és airless csomagolás esetén mindenképpen jól rázzuk fel, mielőtt újra használni kezdenénk, így az esetleges fizikai sérülést, anyagkiválást sikerül csökkentenünk – javasolja Eszter.

Tisztíts! Hidratálj! Védj!

Tisztíts!

Legyen nálunk arcbőr tisztító, amelyet utazások során akár naponta többször is alkalmazhatunk, tekintve, hogy sok esetben teljesen új típusú szennyeződésekkel, kórokozókkal találkozhat a bőrünk. Ha máskor nem, legalább lefekvés előtt tisztítsuk meg a bőrt!           

Hidratálj!

Ez minden úticéltól függetlenül fontos. Minél melegebb helyre utazunk, annál erősebb verejtékezésre számíthatunk, így sok esetben elegendő ilyenkor a szokásos szérumot vinni, tehát a hidratáló krém otthon maradhat. Ez természetesen visszafelé is igaz, minél hidegebb, szelesebb, csapadékosabb az úticél, annál markánsabb, erősebb olajtartalmú hidratálót javasolt magunkhoz venni.

Új termékkel ne ilyenkor kísérletezzünk, vigyük azt, ami bevált!

Védj!

A megoldás neve naptej, napvédőkrém, faktoros krém, stb. A lényege, hogy legyen benne faktor és nyújtson védelmet UVA és UVB sugarakkal szemben is.

Törekedjünk a magas faktorszámú termékek minél gyakoribb, tehát legalább 2 óránkénti használatára, mert a legjobb termék sem ér sokat, ha percek alatt leizzadjuk, ledörzsöljük vagy lemossuk magadról észrevétlenül. Tengerparti nyaralás során ezeknek elég nagy a valószínűsége. Ha a védelem és a fedés egyaránt fontos, a BB krém tökéletes megoldás lehet.

Ha a kémiai védelmet fizikai védelem, tehát kalap használata is kíséri, még biztosabb, hogy az arc bőrének egyenletes pigmentáltsága megőrizhető. Csekély védelemnek minősül a szalmakalap. Legyen minél sűrűbb szövésű, lehetőleg szövet, a felülről érkező napsugarakkal szemben teljes egészében árnyékot adó megoldás.

Mi legyen még a táskában?

Bőrfertőtlenítő, amely arcra is használható és intim törlőkendő.

Ha megfelelően tisztán tartjuk a kezünket, az arcunkat, és a hajlatokat, elkerülhetjük a kényes problémákat.

+1: Fürdőolaj!

A hotelek fürdőszobáiban általában túlillatosított, kommersz tusfürdők vannak, amelyek könnyen okozhatnak bőrirritációt. Eszter tanácsa, hogy vigyünk magunkkal egy kis falkon tusoló olajat, ne bízzunk meg a szállodában bekészített termékben. Ha ezt elmulasztottuk, inkább vegyünk egy egyszerű szappant és használjuk azt.

Ha mégis megjelennének a bőrirritációt jelző, viszkető piros foltok, ne essünk kétségbe! A helyi patikában vegyünk aloe vera gélt, és keverjünk bele néhány csepp olívaolajat.

Segítséget jelent még, ha van a helyi patikában panthenol és/vagy tiszta levendula illóolaj. A felsorolt anyagok mindegyike alkalmas hűsítésre, viszketéscsillapításra, hámosításra és bizony még égési sérülések kezelésére is.

Térjünk haza minden tekintetben ép bőrrel az utazásról!

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?