Add el magad egy jó képpel – néhány tipp profi fotóstól a tökéletes portréhoz

Az év végén a legtöbben számot vetnek, majd jön a nagy újrakezdések megtervezésének az időszaka. Januárban mindenki új lendületet vesz, akár szolgáltat, akár kereskedik, akár alkalmazott, akár cégvezető.

Semmi kétség, a személyes találkozók zömét már megelőzi egy első, „online benyomás”.

Akár az önéletrajzot küldjük el egy új pozíció megszerzésének reményében, akár a honlapunkon mutatkozunk be, vagy a közösségi média felületein vagyunk jelen, az első benyomást egy jó fotó adja.

A fotózás előtt azonban sok mindent érdemes megfontolni. Kiss Imelda fotós sok éves tapasztalatai alapján összeírt egy listát, ami a segítségedre lehet ezen a téren.

Az első és legfontosabb tanácsom, hogy TE álmodd meg magad!

Szánj magadra egy kis időt, kérj szakértői segítséget akár stylisttól, sminkestől, coachtól. Nyugodtan böngéssz az interneten, ollózz össze egy „álom-én” mappát, amit megmutathatsz a fotósnak. Hidd el, megkönnyíted a dolgát.

A második, legfontosabb teendőd a fotózás előtt, hogy írd össze,

milyen fotókra lesz szükséged:

– fehér hátteres CV portré?

– fekvő formátumú lifestyle beállítások a honlap sliderhez?

közeli portrék berendezett környezetben Facebook profilképhez?

– néhány álló formátumú kép (ami négyzetre vágható Instához is) a termékeddel a Facebook hírfolyamba?

Vagy mindezt jó lenne egy körben letudni, ha már rászántad az időd, bevásároltál és kicsípted magad?

Én mindenképpen egy egy-másfél órás, 3-4 dekoros, átfogó fotózást javaslok, hiszen kevesek repülnek örömmel egy ilyen „kötelező jellegű” fotózásra, ezért érdemes mindent, egyben letudni.

A harmadik (gyakran legfontosabb kérdés) a megfelelő ruhák kiválasztása.

Egy változatos sorozat fotózásához több szettet is érdemes magaddal vinni. Én azt szoktam javasolni, hogy állj meg otthon a gardrób előtt és minden stílusból készítsd össze a két kedvencedet:

– legyen elegáns blézeres verzió (toppal, vagy blúzzal alatta),

– legyen csak blúzos-elegáns összeállítás is,

– legyen sportos elegáns farmerrel-sportos blézerrel,

– ha speciális munkát végzel, amihez munkaruha is dukál, akkor hozd el magaddal nyugodtan (például egy ékszerésznek kesztyű, védőruha)

Csomagolj minden szetthez cipőt is, nehogy egy jó kivágás, egy mutatós póz a lábbeli hiányán múljon.

Ékszereket is készíts be nyugodtan, egy jó szemű fotós segít abban, hogy melyik ruhához tegyél fel kiegészítőt és melyikhez inkább ne kerüljön semmi.

Egy tapasztalt fotósnak általában van stylist párja, vagy tud neked profi szakembert ajánlani. Ha el vagy veszve a saját stílusodat, színvilágodat illetően, nyugodtan kérj segítséget!

A negyedik sarokpont a smink és a retus kérdése.

Ezekkel lehet a legtöbbet javítani, illetve rontani a végeredményen. Mindkettőre ugyanaz az alapszabály érvényes: meg kell maradni a középúton!

Legyen a makeup szépítő, javító, kiemelő, de ne partysmink. Merd megmondani a sminkesnek, ha nem értesz egyet a végeredménnyel, mert ha a rajtad lévő festék miatt feszélyezett leszel, az rányomja a bélyegét az egész fotózás hangulatára.

A retust is beszéld át nyugodtan a fotóssal: mennyire szeretnél önmagad maradni, mi az, amit nem szeretsz magadon, amit feltétlenül szeretnél korrigáltatni az utómunka során.

+1 jó tanács:

Egy jó sorozaton sok múlhat. Ha nem vagy fotó-virtuóz, ha feszélyez a kamera már a családi összejöveteleken is, akkor mindenképpen kérj a fotózás előtt egy személyes találkozót a fotóshoz.

Menj el, igyatok meg egy kávét, beszéljétek át személyesen a koncepciót, nézd meg a stúdiót – második alkalommal már úgy mész a fotózásra, mintha egy régi ismerőssel találkoznál, így majd nem egy idegen hely, idegen ember és új helyzet izgalmát kell leküzdened ahelyett, hogy önmagadra és a fotózásra figyelhetnél.

Remélem, összeállításommal a segítségetekre tudtam lenni. Ha pedig szeretnétek további inspirációkat nézegetni, szeretettel ajánlom weboldalamat, Facebook és Instagram profilomat.

Kiss Imelda
Tiliteo Fotóstúdió

(Minden fotó a Tiliteo Fotóstúdió sajátja,  csak a velük kapcsolatos írások esetén , forrásmegjelöléssel használhatók fel.)

 

Vélemény, hozzászólás?