You are currently viewing Túlsúllyal küzdesz? A fogyókúrát kezdd kivizsgálással!

Túlsúllyal küzdesz? A fogyókúrát kezdd kivizsgálással!

Ha túlsúlyos vagy elhízott vagy, fogyókúra előtt keresd fel kezelőorvosodat, hogy javaslatokat kapj a biztonságos fogyáshoz és megtudd, van-e olyan kísérőbetegséged, ami megnehezíti vagy ellehetetleníti a fogyást, amíg nincs megfelelően kezelve!

Nőgyógyász-endokrinológusunk összegyűjtötte, milyen kivizsgálások várnak rád!

A testtömeg indexet (BMI) széles körben használják egyszerű és megbízható módszerként annak megállapítására, hogy egy személy testsúlya megfelelő-e a magasságához képest.

A legtöbb felnőtt számára a 18,5 és 24,9 közötti BMI azt jelenti, hogy egészséges testsúlyúnak számít. A 25 és 29,9 közötti BMI-vel rendelkezőket túlsúlyosnak, a 30 feletti BMI-vel rendelkezőket pedig elhízottnak tekintik.

Míg a BMI a legtöbb ember számára hasznos mérés, nem mindenki számára pontos.

Például előfordulhat, hogy a normál BMI-pontszámok nem pontosak, ha nagyon izmos vagy, mert az izmok plusz kilókat adhatnak hozzá, ami magas BMI-t eredményezhet akkor is, ha nem vagy túlsúlyos. Ilyen esetekben a derékbőség jobb iránymutató lehet.

Miben tud segíteni az orvosod?

Ha túlsúlyos vagy elhízott vagy, keresd fel kezelőorvosodat, hogy javaslatokat kapj a biztonságos fogyáshoz és megtudd, van-e olyan kísérőbetegséged, ami megnehezíti vagy ellehetetleníti a fogyást, amíg nincs megfelelően kezelve.

Kezelőorvosod a következőkről kérdezhet:

  • ÉLETMÓDOD – különösen az étrendedre és a fizikai aktivitásod mértékére lesz kíváncsi, de azt is megkérdezi, hogy dohányzol-e, és mennyi alkoholt fogyasztasz.
  • OKOK FELDERÍTÉSE – az elhízás egyik lehetséges oka lehet, ha például gyógyszert szedsz, vagy olyan egészségügyi állapotod van, amely hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

A további kérdések és a teljes cikk IDE kattintva olvasható!

Szerző: Dr. Kelemen Csaba, szülész-nőgyógyász, endokrinológus-főorvos
Forrás: Intima.hu

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?