You are currently viewing Borokról könnyedén – 3. rész: Miért különleges a bor? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Borokról könnyedén – 3. rész: Miért különleges a bor? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Nem tudok objektív lenni, ha az a kérdés, hogy miért különlegesebb a bor, mint bármilyen szeszes ital. Ráadásul úgy érzem, hogy sokan nem tudják, mi ez a felhajtás a bor körül, hiszen hallottam már, hogy a csapból is ez folyik. Borfesztivál, borkóstoló, bor és étel, stb. -mondja Árvay Angelika borakadémikus, aki hétről hétre, a Borokról könnyedén című sorozatában beavat minket a borozás, borfogyasztás rejtelmeibe és mindenbe, ami a borokkal kapcsolatban érdekes lehet számunkra.

Én nagyon különlegesnek tartom a bort. Gyermekkori emlékeim is vannak a szőlőben és nagyapám pincéjében lévő illatokról. Persze biztosan lehet ezzel a kérdéssel több megközelítésből foglalkozni, de most megosztom az enyémet.

A bor közel van a természethez, élő.

Hiszen szőlőből készül és az erjedést követően a gyümölcsben található cukorból lesz alkohol. Nincs benne semmi szintetikus, semmi mű, semmi hozzáadott ízfokozó. És mégis attól függően, hogy ez fehér vagy kék szőlő, esetleg a fehéren belül is milyen fajta, hordozhat teljesen más ízjegyeket.

A must akkor is beindul, ha esetleg nem adunk hozzá élesztőt kívülről és így spontán is véghez mehet a folyamat. Ráadásul én azt látom, hogy bizony lehet szeszélyes is. Simán előfordult nálunk (Árvay Családi Pincészet), hogy 3 egymás melletti hordóba került ugyanaz a bor, ugyanolyan feltételekkel és mégsem teljesen ugyanúgy fejlődött. Hogy miért? Őszintén szóval nem tudjuk mindig a választ.

fotó: Spéder Ferenc

A bor illat és ízélményt adhat.

A különböző borleírásokban gyakran olvashatjuk: „Illatában körte, alma, vágott fű jelenik meg”. Ilyenkor esetleg fel is húzhatjuk a szemöldökünket, hogy akkor ezek most mind benne vannak? Nekem volt olyan vendégem (igaz 15 évvel ezelőtt), aki bizony rá is kérdezett, hogy akkor mi az aszalt gyümölcsöt benne áztattuk az aszúborban, azért van olyan illata? Mondjuk, speciel van 60 sárgabarack fánk… De nem, nem szoktunk gyümölcsöket áztatni a borban.

És mégis érezhetünk benne sok mindent: gyümölcsöt, növényeket, virágokat, hordós érlelésből származó aromákat, vagy akár petróleumot, füstöt és még sorolhatnánk. Igazából a pontos megfogalmazás az, hogy ezekre emlékeztető illata vagy íze van a bornak.

Ilyenkor szoktam mondani, hogy szerintem mindenki megtalálhatja a kedvenc borát Magyarországon, mert nagyon sokféle van: vörös, fehér rozé, könnyedebb, testesebb, buborékos, édes, száraz…

Persze már volt, aki azt mondta, hogy ő nem szereti az alkohol ízét, így ő a szabályt erősítő kivétel. Bár ilyen esetben is azért lehetne esélyt adni például egy alacsony alkoholtartalmú tokaji bornak. Láttam én már meglepődött arcokat, hogy ohh, ilyet még sosem éreztem. Ez nem is olyan alkohol-ízű…

A bor remekül párosítható ételekkel, így az élmény is nagyobb

A különböző szőlőfajtáknak különböző illata és íze van, mivel a borkészítés is befolyásolja az aromákat, így nagyon sokféle lehetőség van a bor-étel párosításra. De nem kell rögtön egy bonyolult ételkölteményre gondolni! Jobban eshet egy egyszerű tésztaétel is, ha megfelelően választunk hozzá bort. Én ennél is azt szoktam javasolni, hogy kísérletezzük ki mi magunknak, hogy mi az, ami a leginkább bejön…

Bevallom, hogy én nagyon szeretek enni. A párom nagy szemeket meresztett, amikor rájött, hogy én például megnézem egy étterem étlapját otthon és fejben eldöntöm előre, hogy mit fogok rendelni. Az persze egy másik történet, ha ott változtatok hangulatomtól függően… Ha valami nagyon ízlik, akkor évek múlva is képes vagyok emlékezni rá, csakúgy, ahogy egy bornak az illatára, vagy egy jól eltalált ízkombinációra is. És hiszek benne, hogy ha az étel és a bor egymást kiegészíti, nem fogjuk könnyen elfelejteni.

fotó: Spéder Ferenc

A bor társaság és közösség építő

Egy jó pohár bort nem azért iszunk, hogy berúgjunk, ez nem rögtön „húzóra” megy. Ezt megszagoljuk, kortyolgatjuk, lassan ízlelgetjük. Viszont mint sok minden más, ez is jobban is esik, ha van kivel megosztanunk. Én szeretek egy pohár bor mellett beszélgetni a barátaimmal, vagy elmenni egy-egy borkóstolóra, rendezvényre, ahol akár idegenekkel is könnyedén elbeszélgetünk, hiszen van egy közös pontunk: a bor. Az ilyen találkozásokból pedig születtek már nagyon jó barátságok is.

A bornak kedvező élettani hatásai vannak.

Számos kutatás bizonyította, hogy a bor mértékletesen fogyasztva kedvezően hat az egészségünkre. Javulhat az emésztésünk, csökkenhet az szív- és érrendszeri betegség valószínűsége. Sőt akár tovább is élhetünk.

De ez majd egy újabb cikk témája lesz…

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?