You are currently viewing Boruljon március 17-én, Szent Patrik napján minden zöldbe!

Boruljon március 17-én, Szent Patrik napján minden zöldbe!

Ma Szent Patrik napja van. Március 17-én ünneplik Írországban, és ez az egyik legfontosabb, hagyományos nemzeti ünnepük.

Írül valahogy így hangzik, Lá’le Pádraig vagy Lá Fhélie Pádrig. Védőszentjük, Szent Patrik halálának napjára emlékeznek ilyenkor az emberek.

Egy kis érdekesség: Szent Patrik nem volt ír. Maewyn Succat néven született, a római uralom alatt lévő Britannia provinciájában. Később került Britanniába, ahol egy kolostorban lelt menedéket, majd pappá avatták. Akkor vette fel Patrik nevet és keresztény hittérítő lett belőle és visszatért Írországba. Számos legenda szól varázslatos tevékenységéről, amiért szenté avatták halála után.

Na de hogy jön ide a lóhere és a zöld szín, na meg a bulizás?

Hittérítő korában a három levelű lóherével illusztrálta a szentháromságot a pogányoknak. Majd valamikor, az idők folyamán lóherét kezdtek kitűzni a gomblyukukba az írek (ami összefügg Írország függetlenségével is), így lett a zöld szín és a zöld viselet az ünnep uralkodó színe.

Hivatalosan 1970-ben nyilvánították nemzeti ünnepé. Azóta vidám ünneplések sorozata vette kezdetét e napon. Pont a katolikus nagyböjt idejére esik, de az egyház erre az egy időpontra felmenti a családokat a szigorú böjti előírások alól.

Ilyenkor szabad ünnepelni, mulatozni, enni és rengeteg sört fogyasztani.

Mi sem kellhet több egy nagyszerű mulatsághoz, mint utóbbiak. Utcára vonulnak az emberek, vidáman ünnepelnek, nevetgélnek, koccintanak egymással.

Ezt a jó kedvű összejövetelt ma már világszerte átvették az emberek. Zöldbe borulnak különböző országok jelképei is, az egyiptomi piramisoktól kezdve a riói Megváltó Jézus szobráig, de folyókat is zöldre színeznek olykor, hogy még izgalmasabb legyen. Talán legjobban a mi Busójárásunkhoz tudnám hasonlítani. Nagy felvonulások, jókedvű, vidám, koccintós emberek üdvözlik egymást, zöldbe öltözve.

Egy napra mindenki ír lehet!” tartja a mondás. Ha szereted a vidámságot, öltözz zöldbe, vegyél kézbe egy jó pofa sört és tiszteletbeli ír leszel azonnal, igaz csak egy nap erejéig, mára. Engedd el a napi stresszt, az összes problémát, légy vidám, köszöntsd barátaidat, szeretteidet.

És ahogy tartja az ír-kelta mondás:

„Legyen előtted mindig út! Fújjon mindig hátad mögül a szél. S míg újra találkozunk, hordozzon tenyerén az Isten. Eljött a hétnek utolsó napja! Ne búsulj lesz a jövő hétnek is vasárnapja. Addig is kívánom, hogy betegség kerüljön! A küszöbödre a szerencse leüljön!”

Mayerné Répási Adrienn

(képek: Pixabay, Pexels)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?