You are currently viewing 4 tipp, amivel felturbózhatjuk a lakásunkat az ünnepek előtt

4 tipp, amivel felturbózhatjuk a lakásunkat az ünnepek előtt

A borús novemberi hétvégék remek alkalmat teremtenek arra, hogy elvégezzünk néhány régóta halogatott apróbb javítást vagy cserét a lakásunkban.

Az ünnepeket így nemcsak egy felturbózott otthonnal, hanem azzal a megkönnyebbüléssel is várhatjuk, hogy végre sikerült teljesítenünk az évek óta halogatott feladatokat. Az alábbiakban a Praktiker szakértője segít átgondolni, mit érdemes még a piros betűs ünnepnapok előtt rendbe tenni.

Manapság nem könnyű a lakás- vagy bútorfelújításban segítő megbízható és gyorsan rendelkezésre álló szakembert találni, különösen akkor, ha az ünnepek előtt például apróbb festési-javítási munkákra szeretnénk valakit felkérni. Szerencsére ma már sok munkát do-it-yourself videók és barkácsáruházban kapható szerszámok, alapanyagok segítségével magunk is elvégezhetünk. Ez nem jelenti persze, hogy soha ne támaszkodjunk a szakemberekre – ugyanakkor a kisebb feladatokba vágjunk bele nyugodtan saját kezűleg!

1. Fal- és tapétatisztítás

Az ideális, 5-6 évenkénti tisztasági festés a legtöbb lakástulajdonosnak csak vágyálom marad, ezért az átmeneti időszakban kénytelenek vagyunk együtt élni a sokszor gyerekmancsoktól koszosodó-zsírosodó foltokkal. A fal- és tapétatisztításnak azonban komoly szakirodalma van az interneten is, amit ne féljünk használni. Az ecet alapú tisztítószerek és egy szivacs megfontolt alkalmazásával csodákat tehetünk – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A nehezen javítható hibákat felülettisztítást követően falmatricával, csempe­matricával vagy öntapadó 3D szivacsdekorációval is eltakarhatjuk. Ezzel két legyet ütünk egy csapásra, hiszen nemcsak a foltot tüntetjük el, hanem új hangulatot is teremthetünk az otthonunkban. Intenzívebb fali szennyeződés, vagy mélyebb mechanikai sérülések eltüntetése érdekében a hibajavító glettelést követően beleugorhatunk egy tisztasági festésbe is, ez azonban csak gyakorlottabb felhasználóknak ajánlott. Azoknak, akik saját kezűleg még nem vágtak bele falfestésbe, ez inkább egy tavaszi, jól előkészített projektként javasolt.

2. Ragasztó- és matricaeltávolítás

Nem ritka, hogy az új karácsonyi matricák – például az ablakra kerülő csillag feltételekor eszmélünk rá, hogy még a tavalyi maradványai is ott díszelegnek. Egy ragasztó- és matrica-eltávolító spray használatával gyorsan orvosolhatjuk a problémát, és hasonlóképpen tehetünk az évek alatt itt-ott különböző felületekre, bútorokra felkerült egyéb ragasztmányokkal, celluxmaradványokkal is, amelyekhez már annyira hozzászoktunk, hogy észre sem vesszük őket. Persze ha lekerülnek, csodálkozni fogunk, mennyivel tisztább, szebb lesz majd a szoba!

3. Bútor- és parkettajavítás

Sok lakásban vannak olyan régi családi bútorok, esetleg modern designelemek, amelyekhez bűn hozzányúlni szakértelem nélkül. Néhány mindennapi használatú, egyszerűbb bútorunkat ugyanakkor saját kezűleg is megjavíthatjuk. Megrepedt, eltört fabútorokat akár kisebb kiszerelésű faragasztók segítségével újra életre kelthetünk. Ne féljünk az asztalosszorító használatától, amely abban is segít, hogy a megragasztott elemeket összetartsa, biztosítva így a kötésszilárdságot. Kedvenc bútorunkba új életet lehelhetünk bútorfestékkel is, fontos azonban, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megfelelő előkészületekre.

A parketta nemcsak szép és minőségi, de kényes eleme is a legtöbb lakásnak. Az évek során a kopással, az épület apróbb mozgásaival, a hőmérséklet, valamint a levegő nedvességtartalmának változásával ezek a padlóelemek is jelentős változáson mennek keresztül. A különböző színekben kapható parkettafugázók hatékonyan alkalmazhatóak a repedések kijavítására, és a Praktiker szakértője szerint a vizuális tuning mellett segítik az állagmegóvást is, hiszen megelőzik, hogy víz, szennyeződés jusson a résekbe.

Ha pedig már a padlóval foglalkozunk, érdemes megnéznünk a szegélylécek hibáit is. Itt gyakori probléma, hogy a tisztítás hatására leválnak az elemek, amelyeket egyszerű ragasztással vagy szögeléssel tudunk ismét rögzíteni, függően a felhelyezéskor eredetileg is alkalmazott módszertől.

4. Sok kis lépéssel a szebb otthonért

A fenti tippeken túl számos olyan apró teendő is akad otthonunkban, melyek sok időt, szakértelmet nem igényelnek ugyan, de látványos eredményt érhetünk el velük. Ilyen például a kopott, esetleg rozsdás WC zsanér vagy ülőke cseréje, de szebb otthont varázsolhatunk a csöpögő csap megjavításával is: ehhez a legtöbb esetleg elegendő egy alapos vízkőtelenítés és a tömítő gyűrűk cseréje. A fürdőszobánál maradva a régi, töredezett fuga javítására használjunk fugafelújító szilikont: a szövegkiemelőre emlékeztető tubus használata egyszerű, nem igényel szakértelmet.

Ahány ház, annyi szokás, és annyi feladat – egészíthetjük ki az ismert közmondást. Biztosan találunk majd a lakásunkban olyan tennivalót, amelyet a borúsabb, ünnepek előtti hétvégéken elvégezhetünk.

Ha pedig megvagyunk a javításokkal, és elővettük, esetleg felfrissítettük a karácsonyi dekorációnkat is, akkor egy még szebb, meghitt otthonban várhatjuk majd az ünnepeket.

(képek: freepik)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?