You are currently viewing Természettől elidegenedés szindróma – lesújtó eredmény hozott egy felmérés

Természettől elidegenedés szindróma – lesújtó eredmény hozott egy felmérés

A legtöbb gyermek a nap jelentős részét belső terekben, mobileszközök képernyője előtt tölti.

A HEAD DOWNERS 2021 („Fejhorgasztók 2021”) című, az ember természettel való kapcsolatát kutató legfrissebb felmérés kimutatta, hogy a gyermekek sokkal inkább eltávolodtak a természettől, mint az előző generációk. A nagyrészt épületen belül, a képernyő előtt töltött életmód hatással van a gyermekek egészségére.

A 18-65 év közötti magyar lakosság reprezentatív demográfiai mintáján a Kantar piackutató cég a végzett kutatást a VELUX megbízásából.  

A válaszadók 96%-a szerint a gyerekeknek meg kell tanulniuk tisztelni a környezetet. A megkérdezettek 89%-a elismeri, hogy ma sok olyan tevékenység is létezik, amely vonzóbb a gyermekek és a tizenévesek számára, mint a szabadban töltött idő.

A magyarok 93%-a azt tapasztalja, hogy a gyerekek és a fiatalok kevesebb időt töltenek a szabadban, mint a korábbi generációk. Ráadásul az emberek 92%-a (különösen az 50+ korosztály, itt 98%) úgy véli, hogy a technológiától való függőség komoly problémát jelent a gyermekek és a fiatalok számára.

Míg a tinédzserek egyre inkább bevonódnak a környezetvédelmi aktivitásokba, a felnőttek általában nem értenek egyet (63%) azzal a véleménnyel, hogy a gyermekek és a fiatalok jobban törődnek a természettel, mint az előző generációk.

Számos tanulmány megerősíti, hogy a természettel való szoros kapcsolat csökkenti az agressziót, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar tüneteit és erősíti a gyermekek immunrendszerét. Parkok és játszóterek minden iskolában vannak, mivel régóta tudjuk, hogy a szabadtéri játék javítja a gyermekek szociális viselkedését. A szabadban tartózkodás nemcsak a szabadidő eltöltésének egy formája, hanem egyúttal a segítségnyújtás és az együttműködés készségeinek fejlesztése is. Már az is csökkentheti a stresszt és szabályozhatja a pulzusszámot, ha csak az ablakon keresztül figyeljük a természeti jelenségeket.

Vannak azonban olyan gyerekek, akik nem érintkeznek a természettel.  A magyar válaszadók 82%-nak hiányzik a napi kapcsolat a természettel. A szülőknek ez esetben olyan tünet együttessel kell szembenézniük, amelyeket összefoglalóan „természettől való elidegenedés” szindrómának neveznek.

A kifejezés Richard Louv amerikai író, az Utolsó gyermek az erdőben című könyv szerzőjének nevéhez kötődik. Ebben bemutatja azt a jelenséget, hogy a gyerekek fokozatosan elveszítik a természettel való mindennapi kapcsolatot, a szabadban töltött idő hiányából eredő viselkedési problémákat, mint például: koncentrációs nehézségek, hiperaktivitás, fizikai erőnlét elvesztése, civilizációs betegségek (elhízás, cukorbetegség stb.), vagy a rövidlátás. A természettel való kapcsolat hiányát gyakrabban jelzik a gyermekes válaszadók, különösen a 15-18 éves korosztályú gyermekek szülei (76%).

Lehet vonzó a természet a mai gyerekek számára?

A szülők szerint komoly problémát jelent ma a gyerekek ún. „tech-függősége”. A válaszadók több mint fele határozottan egyetért (61%) azzal, hogy korlátozni kellene a fiatalok képernyők előtt töltött idejét. Ez viszont a serdülők esetén ellentéteket szülhet, különösen ha mi magunk elhanyagoljuk a természettel való kapcsolatot. A gyermeknevelés lényege a pozitív minta: érdemes megmutatni, hogy mit nyerhetünk a természet közelségével, és miért fontos ez napi szinten.

Hívd be a napfényt és a friss levegőt gyermekeid életébe

A mai világban nem lehet egyszerűen csak leválni a technológiáról, de fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt. Érdemes a természetet minél inkább beengedni a belső terekbe. A természetes fény, a friss levegő és a természettel való kapcsolat megnyugtat, javítja a test bioritmusát, jó hatással van a kreativitásra, az innovációs szellemre és a boldogságérzetre is. Érdemes létrehozni egy különleges kis zugot otthon, ahonnan időnként megszemlélhetjük a természet szépségeit.

A fénynek és a friss levegőnek meghatározó jelentősége van abban, hogy hogyan érezzük magunkat. Jó hatással vannak a kognitív funkciókra és a jóllétre, ezért még akkor is, ha nincs kertes házunk, érdemes gondoskodni a természettel való mindennapi kapcsolatról azzal, hogy gyakran kinézünk az ablakon. Sok felnőtt számára ez a tevékenység a mély pihenés és az önreflexió pillanata lehet.

A gyerekeknek értékes lehetőség lehet fák, madarak, csillagok vagy felhők megfigyelésére, amelyekről olyan keveset tudunk. Érdemes velük együtt növényeket ültetni, nevelgetni az ablakpárkányon, amelyek gondozása, fejlődésük megfigyelése sok örömet okozhat a gyerekeknek. Bármilyen zöld növény – a cserepes növényektől a gyomokig – biztosítja az emberek számára a természethez való kapcsolódás előnyeit.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?