You are currently viewing 3 magával ragadó történelmi témájú regény

3 magával ragadó történelmi témájú regény

  • Olvasási idő:olvasási idő: 8 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Három különböző történet. Három különböző világ.

Az Alexandra Kiadó ajánlásával:

AJ Pearce:  Kedves Mrs. Bird!  

Háborús feleségek és bajban lévő nők  százai várnak válaszokat tőle.  Azaz a gépírónőjétől.  AJ Pearce elbűvölő és ellenállhatatlan bemutatkozó könyve a London bombázásának rettenetét is híven ábrázoló történelmi regény, amelynek főhőse hiába akar hátat fordítani a férfiaknak és a házasságnak: nem menekül a szerelemtől sem. 

„Okos… A regénynek csodálatosan nyüzsgő világa van,  emlékeztet a fiatalság tombolására még ilyen zord körülmények között is.  A főszereplő meséli el a történetet, aki mindig folytatja az utat.  Pearce regényét élvezet olvasni.”  

Publishers Weekly  

„Egy kérdést lenyűgözőnek találok: milyen lett volna, ha azok, akik a  legnagyobb hatással vannak az életedre – az anyukád és a nagymamád –,  szüfrazsettek lettek volna?”  

AJ Pearce  London, 1940: a Luftwaffe bombái könyörtelenül záporoznak a városra. Az  ügyvédi irodában titkárnősködő Emmy Lake ki akarja venni a részét a  háborús erőfeszítésekből, ezért esténként önkéntes munkát végez a  tűzoltóságnál. Ám amikor meglát egy álláshirdetést egy nagy londoni lapnál, egyszerre megvalósíthatónak látja álmát, hogy női haditudósító legyen. Hamar kiderül, hogy valójában a tekintélyes tanácsadó rovatot vezető  Henrietta Bird gépírójának vették fel, Emmy csalódása pedig nem ismer  határokat – különösen azért, mert Mrs. Bird minden kellemetlenséget  tartalmazó olvasói levelet a kukába hajít. Ám amikor egy bizonyos  Wendyért elhagyja szerelme, a háború pedig egyre nagyobb rombolást okoz  az országban és az emberek életében, a megrendítő leveleket olvasva Emmy  rájön, hogy nagyon is fontos feladata van: neki kell válaszolnia ezeknek a  segítséget kérő nőknek. Természetesen Mrs. Bird nevében, és  természetesen Mrs. Bird tudta nélkül. 

A szerzőről:  

A dél-angliai Hampshire-ből származó AJ Pearce a University of Sussexen és  a Northwestern Universityn tanult. Egy 1939-es női magazin véletlenszerű  felfedezése adta az ötletet első könyvéhez, a Kedves Mrs. Bird! -höz, az  Emmy Lake-sorozat nyitóregényéhez. Ma már a sorozat harmadik kötetét írja. 

Marcel Theroux:  A phenjani varázsló  

 Észak-Koreából csak a képzelet nyújt kiutat.  Ám az álmok könnyen rémálmokká válnak…  

Marcel Theroux regénye felkavaró és magával ragadó felnövéstörténet a világ legtitokzatosabb országából. 

„A phenjani varázsló olvasása alatt informatív és szórakoztató  módon tanulhatunk Észak-Koreáról, Theroux gondos kutatómunka  segítségével tárja fel az észak-koreai társadalom működését és az egyszerű állampolgárok viszontagságos életét.”  The Guardian  

„Mélyreható kutatáson alapuló, magával ragadó fejlődésregény a testi-lelki  elnyomatásról és a szabadulásról.”  

Kirkus Reviews  

Cso Csunszu igazán szerencsés észak-koreai gyereknek mondhatja magát.  Tudja, hogy a Nagy Vezető és utódja, a Kedves Vezető óvja álmát és  országukat, és szülei leleményességének hála, nem is éhezik, szemben több  százezernyi sorstársával. Ám amikor szállodai szakácsként dolgozó  édesapja egy furcsa, idegen nyelvű könyvet hoz haza munkahelyéről, élete  mindörökre megváltozik. Mint kiderül, a gyanúsan reakciós propagandának  tűnő kötet egy szerepjáték-szabálykönyv, amelyet egy, a sajátos észak koreai kommunizmust tanulmányozó külföldi vendég hagyott a  szállodában. Csunszu tanítója segítségével tárja fel a rejtélyes könyv titkait, és ismeri meg a fantázia varázslattal átitatott világát, ahol nem származása  határozza meg sorsát, ahol saját maga cselekedetei ura, és ahol  győzedelmeskedhet az életét maga alá gyűrő hatalmak felett.  

Csunszu önbizalmat, új perspektívát és szerelmet nyer a rejtélyes könyvnek  köszönhetően, ám Észak-Koreában a képzelőerő is a párt tulajdona, és a  fiúra sokkal nagyobb veszélyek leselkednek, mint a démonokat és a  halottakat idéző mágusok. Vajon kiszabadulhat Észak-Korea  végeláthatatlan kazamatáiból? 

A szerzőről:  

Az 1968-as születésű Marcel Theroux ismert televíziós műsorvezető és  regényíró. The Confessions of Mycroft Holmes című regénye 2002-ben  elnyerte a fiatal szerzőket jutalmazó Somerset Maugham-díjat, 2009-es Far  North című könyve pedig a National Book Award döntőjébe jutott. Írói  tevékenysége mellett tényfeltáró, oknyomozó műsoraival szerzett hírt  magának, amelyekben többek között a klímaváltozással és a posztszovjet  Oroszországgal foglalkozott. A szerző Londonban él. 

Charles Belfoure:  A Fabergé-titok  

A párizsi építész szerzőjétől. Szenvedélyes történet az orosz történelem  egyik legizgalmasabb korszakából.  

Elárulnád a családodat, hogy megmentsd az országodat?  A párizsi építész szerzője, Charles Belfoure legújabb könyve ismét egy olyan világba viszi el olvasóit, amely szeretettel, szenvedéllyel és szerelemmel teli, ugyanakkor nem mentes a haragtól és a belső viszályoktól sem.

„Belfoure prózastílusa lendületes, a cselekmény jól kidolgozott,  emellett érdekes építészeti részletekkel találkozhatunk…  Egy fergeteges, rendkívül szórakoztató kaland!”  

Booklist Starred Review of House of Thieves  

Dmitrij Marhov herceg igazán szerencsésnek mondhatja magát. Tehetséges  építész, egyben II. Miklós cár közeli barátja, életét luxusban éli. Ám a cári  udvar csillogása sem tudja elfedni az Oroszországot sújtó bajokat. A fényűző  szentpétervári palotákon túl a nyomor és az erőszak az úr, a felvilágosult  herceg pedig egyre nagyobb kiábrándulással figyeli a dekadens  arisztokrácia fékevesztett haláltáncát, különösen, miután a  szabadgondolkodó Kátya Golicina megismerteti a pazar báltermektől távol  tomboló pogromok borzalmaival. Az elszánt doktornő még a rettegett cári  titkosrendőrséggel is szembeszáll, hogy megmentse népét az elnyomástól. 

A gyilkos macska-egér játékba keveredett Dmitrijnek a kötelesség, a  szerelem, az erkölcs és a hűség útvesztőjében kell meglelnie a helyes utat, ahol egyetlen rossz lépés is halálos lehet. A herceg válaszút előtt áll: saját  családja a fontosabb, vagy az ország sorsa? 

A szerzőről: 

Az 1954-es születésű Charles Belfoure építészként és műemlékvédőként  szerzett nevet magának, mielőtt regényírásra adta volna a fejét. Első  regénye, a magyar nyelven 2015-ben megjelent A párizsi építész világszerte  óriási sikert aratott. Az írás mellett a szerző régi épületek megóvásával  foglalkozik, és a Maryland államban található Westminsterben él  családjával. 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?