Nincs is egyszerűbb étel annál, mint egyben bedobni a tepsibe az egész csirkét, meghámozni hozzá a sok zöldséget, fűszerezni és már sülhet is.
Majd pár óra múlva kihúzzuk az illatozó csirkét a sütőből és az omlós, illatos, szaftos husi már csak arra vár, hogy felszeleteljük. Természetesen a hozzávalók is szezonálisan változhatnak, attól függően melyek az idényzöldségek.
Hozzávalók:
1 egész GMO-mentes vagy tanyasi csirke
2 egész batata
1 közepes cukkini
2 paradicsom
2 színes paprika
2-3 db vöröshagyma vagy lilahagyma
1 fej fokhagyma, gerezdekre pucolva
2-3 db közepes burgonya
1 db biocitrom
1 szál rozmaring
só, bors
vaj vagy olaj
1 dl víz
Elkészítése:
Ezt a receptet vagy letakarva érdemes készíteni tepsiben vagy jénaiban, amelynek fedele is van, mert akkor marad bent a pára és sül át teljesen az egyben odarakott csirke.
A tepsi alját kenjük ki zsiradékkal, ezt mindenkinek ízlésére bízom, mi általában házi vajat vagy mangalica zsírt használunk, de az olaj is jó lesz. Ez azért kell, hogy ne ragadjon oda sütés közben sem a csirke, sem a zöldség az edény aljához.
Az egész csirkét mossuk meg alaposan, csepegtessük le és fektessük bele a tepsibe. A belsejébe tegyünk pár szem fokhagymát és egy kevéske rozmaringot.
A zöldségeket hámozzuk meg és vágjuk cikkekre és rakjuk körbe vele a csirkét, de akár bele is tehetünk párat ízlés szerint.
Ezután öntsük a tepsibe a vizet, hogy legyen sütés közben plusz pára, így fog omlósra sülni.
Sózzuk, borsozzuk meg alaposan. Ha egyben sütjük a csirkét, akkor nyugodtan lehet több sót is tenni rá.
150 C fokon letakarva süssük legalább másfél órán keresztül, majd nézzük meg átpuhult-e. Ha már aranybarna kezd lenni és átsült, akkor az utolsó 15 percre vegyük le róla a takarást, hogy a bőre is ropogósra süljön.
Jó étvágyat kívánok!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)