You are currently viewing Suzuki – tényleg a mi autónk?

Suzuki – tényleg a mi autónk?

Ötödik évben lett piacvezető a Suzuki Magyarországon, összesen 14.783 eladott új autóval, amely 11,55 százalékos részesedést jelent a magyar személyautó márkák között. Mi lehet a japán vállalat titka, amit még a világjárvány sem tudott megállítani?

Emlékszem kiskoromban mennyire imádtam a Suzuki Swifteket. Tipikus családi autó formájuk volt, és mindig más-más színben tűntek fel a kisvárosunkban. Egyik legjobb barátnőm szülei kék színűvel rendelkeztek, és az osztályfőnökük is hasonlót vezetett, ráadásul pár szám volt csak az eltérés a két kocsi között.
Igaz, amióta megjelent a hazai gyártású Vitara a piacon, azóta kicsit csökkent a kereslet iránta, de 2020-ban 1401 ember gondolta úgy, hogy neki az új Suzuki Swift lesz az autója.

A japán vállalat 1991 óta van jelen hazánkban, a 2019-es évet 2,41 milliárd euró (!) árbevétellel zárta, ami szintén csak azt bizonyítja, hogy mennyire szeretik a magyarok vezetni és venni is a Suzukit.
Honfitársaink számára biztosan fontos, hogy itthon is van gyártóegysége a japán márkának, a már említett Vitara és az SX4 S-CROSS is Magyarországon készül, amelyből összesen 12.460 db-ot értékesítettek. Előbbi a B-SUV szegmens legnépszerűbbje, míg az utóbbi az alsó-középkategória győztese.

Szóval miért arat ekkora sikert a Suzuki márka Magyarországon?

Az első és legfontosabb szempont a megfizethetőség.
Nem felső-középkategóriás autókat vannak jelen a piacon, hanem inkább az alsóbb osztályokban brillíroznak. Igaz, egy jól felszerelt Swift akár 6 millió forintba is kerülhet, de ha kicsit lejjebb adunk az igényeinkből, és a felszereltség helyett inkább a motor az, ami fontos számunkra, akkor sokkal jobban megéri egy Vitarára beruházni. Igen, százezres különbség van a két autó között, de mindenki maga döntheti el, hogy a motor vagy a felszereltség mellett teszi le a voksát.

Másik fontos szempont, hogy a Suzukik a könnyen szervizelhető autók közé tartoznak.
Valószínűleg nagyon kevés autószerelő hajt el bennünket az első pillanatban, ha egy Suzukival érkezünk, ráadásul alkatrészt is viszonylag könnyű hozzá szerezni, így nem fog ott állni hónapokon keresztül, foglalva a helyet. Tudom, tömegautó, meg mindenki ezzel jár, de ennek is meg van az előnye.

A cikk folytatásáért kattints ide >>>

JRR
AnyaVerda

(kezdőkép: Unsplash)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?