You are currently viewing Papnak készült, de adrenalinfüggő akcióhős lett – Tom Cruise a való életben is Top Gunként hasít

Papnak készült, de adrenalinfüggő akcióhős lett – Tom Cruise a való életben is Top Gunként hasít

Hosszú évtizedeken át volt a világ egyik legszexisebb színésze Tom Cruise, habár hatvan múltán is remek formában van.

Viszont amióta csak bekerült a köztudatba, a világ egyik legnépszerűbb, és legtehetségesebb színésze, aki olyan legendás karaktereknek adott életet, mint Maverick vagy Ethan Hunt.

IV. Thomas Cruise Mapother 1962. július 3-án érkezett a nagy világba, Syracuse-ban, New York államban III. Thomas Cruise Mapother villamosmérnök és Mary Lee gyógypedagógus gyermekeként. Összesen 15 iskolába járt 14 év alatt, mivel szülei állandóan költöztek, majd elváltak, és közben az is kiderült, hogy súlyos diszlexiában szenved.

Volt egy rövid időszak az életében, amikor pap akart lenni, de kizárták a szemináriumból, mert megitta a misebort, és csak utána kezdett a színészet iránt érdeklődni. A középiskola utolsó évében az egyetemi csapatban futballozott, de onnan is kirúgták a csapatból, miután söriváson kapták egy meccs előtt. Végül csak sikerült leérettségiznie 1980-ban.

18 évesen anyja és mostohaapja áldásával New Yorkba költözött, hogy színészi babérokra törjön. Először az 1981-es Végtelen szerelem című filmben tűnt fel egy kisebb szerep erejéig, majd egy fő mellékszerepet kapott a Takarodóban. Aztán hirtelen szállingózni kezdtek a filmes lehetőségek, és jött a Tökéletes mozdulatok, a Kockázatos üzlet. Státusza a színészvilágban az 1986-os Top Gunnal szilárdult meg, amellyel egyenesen berepült a köztudatba.

Ezt azt alakítását mindjárt meg is fejelte a A pénz színével Paul Newman oldalán. De az 1988-as Koktél és az ugyanebben az évben bemutatott Esőember is emlékezetes mindannyiunk számára.

A következője filmje, a háborús életrajzi dráma volt, a  Született július 4-én, amiért elnyerte első, a legjobb színésznek járó Golden-Globe díját.

A 90-es éveket keményen végigtolta. Jött a Mint a villám akciódráma Nicole Kidmannel, majd A cég thriller. A következő nagy dobása az 1994-es vámpíros horror-drámába, az Interjú a vámpírral volt, amelyben Brad Pitttel, és Antonio Banderasszal együtt szerepelt. De hamar überelte önmagát két évvel később, amikor Ethan Hunt akcióhősként jelent meg a filmvásznon a Mission: Impossible-ben.

Szóval mit is lehetne mondani, olyan kultikus filmeket és karaktereket adott, amelyeket a mai napig szívesen megnézünk, és előszeretettel emlegetünk. Abban az évben volt még egy nagy alakítása, a Jerry Maguire – A nagy hátraarc romantikus filmdráma, és ezért még egy Golden-Globe-díjjal jutalmazták. A következőt a Magnólia című filmért kapta, mint a legjobb mellékszereplő.

Valószínűleg ugyanígy látta minden Cruise rajongó az 1999-es erotikus drámát, a Tágra zárt szemeket, amelyben ismét Nicole Kidmannel szerepelt. 2000-ben újra Ethan Hunt bőrébe bújt, és a következő öt filmje is jelentős kritikai és kereskedelmi sikereket ért el: Vanília égbolt, Különvélemény, Az utolsó szamuráj, Collateral – A halál záloga és Világok harca. Majd 2006-ban harmadszor is eljátszotta a legendás Ethan Huntot.

Két évvel később, a Trópusi vihar akcióvígjátékban, amelyben Ben Stillerrel és Robert Downey Jr.-ral szerepelt, olyan szinten elmaszkírozták, hogy alig lehetett ráismerni.

Igazából napjainkig lehetne sorolni a jobbnál jobb filmjeit, tekintve, hogy Hollywood egyik legtermékenyebb és legnépszerűbb színésze. Ráadásul maga végzi a kaszkadőrmutatványait, és igazi adrenalinfüggő: imád repülni, búvárkodni, ejtőernyőzni. 

Aztán ott van még a Valkűr, a Kéjjel-nappal, Jack Reacher, A holnap határa, és 2018-ban még a hatodik alkalommal is beköszönt, a Mission: Impossible sztárjaként. Legutoljára a 2022-es Top Gun: Maverick láthattuk Pete „Maverick” Mitchell kapitány szerepét, amit kitörő örömmel fogadott a világ. A filmet a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be, ahol Cruise Arany Pálmát kapott.

Az új Top Gun a karrierjének legtöbb bevételt hozó filmje lett.

Időközben a producerkedésben is elmerült, és az első Mission: Impossible filmmel kezdte a sort, aztán jöttek annak folytatásai, majd a Vanília égbolt, megy egy csomó másik.

Ez az ember az elmúlt évtizedekben bebizonyította: a romantikus vígjátékoktól kezdve az akción keresztül a thrillerekig, egyszerűen szinte minden műfajban megállja a helyét.

Nyilvánvalóan nincs szükség díjakra ahhoz, hogy tudjuk: szupertehetséges színész. 2021-ben vissza is adta a Golden Globe-jait, tiltakozásul a díjat odaítélő szervezet tagsága ellen. Kiderült, hogy a díjakat odaítélő Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetséget (HFPA) akkoriban komoly bírálatok érték az etikai problémák miatt, és többek köztük azért, mert ajándékokat fogadott el különböző iparági szereplőktől.

Nem meglepő módon, a hihetetlenül sármos férfi nők millióinak vágyálma lett. Úgy tűnik, a férfiaké is, mivel előszeretettel keverték különböző botrányba a színészlegendát. Például 1998-ban pert nyert a Daily Express-szel szemben, ugyanis a brit bulvárlap azt állította, a Kidmannel kötött házassága színlelés volt, hogy elfedje homoszexualitását.

2001 májusában ismét pert indított, ezúttal Chad Slater meleg pornószínész ellen, aki egy magazinnak elmondta: viszonya volt a színésszel, de végül a férfi elismerte, hogy hazudott.

Visszatérve a hölgyekre, néhányuk még kaphatott is belőle egy keveset. Ilyen például Cher, vagy Mimi Rogers, akivel 1987-ben összeházasodtak. Nem sokkal később elváltak, és a Mint a villám forgatásán megismerkedett a második feleségével, Nicole Kidmannel, akivel 1990-ben összeházasodtak és örökbe fogadtak két gyermeket: Isabella Jane-t és Connor Antony-t. 2001-ben ők is elváltak.

Utána Penélope Cruzzal melegedett össze a Vanília égbolt forgatás alatt, és három évig voltak együtt. 2005-ben kezdett randizni Katie Holmesszal, akit 2006-ban el is vett, miután megszületett a lányuk, Suri. A pár egy szcientológus szertartás keretei között házasodott össze, de 2012-ben el is váltak. Cruise kijelentette: Katie részben azért vált el tőle, hogy megvédje Surit a Szcientológiától, aki már nem gyakorló tagja a szervezetnek.

De hogy jön ide a szcientológia? Nos, Tom Cruise a leghíresebb tagja a Szcientológia Egyháznak, és még Mimi Rogers térítette át a szcientológiára. A vallás L. Ron Hubbard által kidolgozott hitrendszer. Az egyház célja az ember számára a szellemi szabadság elérése, emellett hisznek egy általuk Thetának nevezett, általános életenergiában. Van egy Xenu nevű idegen prófétájuk a világűrből, de jobb is, ha nem folyunk bele ebbe ennél jobban…

Visszatérve a magánéletére, 2020-ban ismét szerelmes lett és összejött Hayley Atwell színésznővel, de 2022-ben ez a kapcsolat is zátonyra futott. Szóval, ha az a bizonyos sírig tartó szerelem el is kerülte eddig a sztárt, a hírnév az árnyékként szegődött mellé.

Nem számít mennyi idős: még mindig egy fantasztikus színész, aki ráadásul a való életben is igazi hős.

Egyszer szemtanúja volt annak, hogy  autó elgázolta Heloisa Vinhas színésznőt. Rögtön a segítségére sietett, kórházba vitte, aminek költségeit ő maga álta. Azért ettől csak még jobban csodáljuk a filmcsillagot, nem igaz? 

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?