You are currently viewing Borokról könnyedén – 32. rész: Lehet sós egy bor?

Borokról könnyedén – 32. rész: Lehet sós egy bor?

Az egyik kedvenc témám az ásványosság a borokban. Még akkor is, ha tudom, hogy ez nem egy túl könnyed téma.

Akkor miért is annyira fontos szerintem? Mert aki egyszer megérzi a borokban, az utána tapasztalatom szerint el is kezdi keresni…

Sós tengeri levegő az illatban, sós lecsengés a szájpadláson.

És hogy is kerül mindez a borba?

Aki járt már nálunk Rátkán az tudja, hogy mindenhol kőzetek vannak. Az asztalokon, az irodában, a tornácon. Sőt, még borkóstolókra is visszük magunkkal a kis szütyőt teli kövekkel, amiket kint a szőlőben szoktuk gyűjteni/találni. Hiány nincs belőle, sőt!

Fotó: László Réka

Okoznak ám bosszúságot is, például ha a traktorból ki kell szállni amiatt, hogy arrébb rakjunk egy-egy darabot. De a kicsiket nagyon szeretem gyűjtögetni. Van, amiben kvarcit kristályok csillognak (az mondjuk elég „csajos”, szeretek mindent ami szép fényes), vagy esetleg fosszíliák (levél-, kagyló-, hallenyomat) rejlenek, vagy éppen megkövesedett fadarabok.

A tokaji borvidéken 15 millió évvel ezelőtt több, mint 400 aktív vulkán volt, ami formálta a borvidéket.

Mindenféle tektonikus mozgás történt, elöntötte a Pannon-tenger, így az sem ritka, hogy tengeri maradványokat találunk a kőzetekben, növényeket vagy állatokat.

Fotó: Furmint Photo

Ezek a kőzetek különböző színűek, formájúak, méretűek. A szín ráadásul különböző ásványi anyagokat jelöl (a vas például vörös színben jelenik meg). Ezek a kőzetek felaprózódnak, feloldódnak vízben és a gyökérzeten keresztül bejutnak a szőlőfürtökbe. És a szőlőből pedig a borba. Ezt jelenti az ásványosság.

Azoknak a borvidékeknek, ahol vulkáni a talaj, nagyon speciális sós íze van. Sok bor kóstolásával, gyakorlással elérhető, hogy bárki be tudja azonosítani az ásványosságot.

Bevallom, ezeket az apró köveket én most már nem csak szemléltető eszköznek gyűjtöm. Annyira tetszett egy-egy csodás kő, hogy támadt egy ötletem és felkértem egy rézzel dolgozó ékszerkészítőt, hogy készítsen egyedi ékszereket.

Ötköves ásványlánc – Kricsár Annamária

A vörösréz és ezek a rusztikus kövek nagyon jól működnek ugyanis együtt. Eleve nem lehet őket egyszerűen átszúrni, mint például a rózsakvarcot vagy ametisztet és egyéb ásványokat, mert ezek kagylósan törnek. A befoglalás viszont nagyon jól működik, így korlátozott számban kapható nálunk borkóstolókon gyűrű, medál, fülbevaló vagy éppen kitűző formájában. Került már ékszer így Amerikába és Lengyelországba is.

Fotó: Molnár Csilla

Pár ékszert én is megtartottam (de volt, amit kimondottan nekem készült) és azóta sokkal könnyebb dolgom van, ha meg szeretném mutatni, miért is sósak a borok…

Ha szeretnél további boros érdekességekről hallani, vagy kérdésed van, várlak szeretettel a Borokról könnyedén zárt Facebook csoportomban.

Szeretettel,
Árvay Angi

(kezdőkép: Spéder Ferenc)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?