Vajon tényleg káros az ibuprofen alkalmazása koronavírus fertőzés esetén?

Van-e összefüggés a koronavírus fertőzés súlyossága és egyes gyógyszerek alkalmazása között? Erre ad az Intima.hu érthető választ Dr. Dér Péter és Dr. Csupor Dezső szakgyógyszerészek segítségével.

Az ibuprofen, az ACE-gátlók, az angiotenzinreceptor-blokkolók és a kortikoszteroidok koronavírus/COVID-19 járvány alatti alkalmazásának biztonságosságával kapcsolatban terjedő egyes vélemények azt sugallják, hogy ezek alkalmazása növeli a megfertőződés kockázatát vagy a betegség súlyosságát. Ezeket a gyógyszereket széles körben alkalmazzák, ezért a szedésük felfüggesztésével kapcsolatos javaslatok világszerte nyugtalanságot váltanak ki az érintett betegek és a közvélemény körében. Bizonyos, hogy a közforgalmú gyógyszerészeknek a tanácsadásban kiemelt szerepe lesz, és tanácsaik befolyásolni fogják a terápiás döntéseket. Az International Pharmaceutical Federation (FIP) március 19-én kiadott egy közleményt, melyben már fent említett gyógyszerek és a koronavírus  súlyossága közti összefüggésről van szó.

Ibuprofen

A koronavírus/COVID-19 tünetei szükségessé tehetik lázcsillapítók és/vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek használatát a láz és a fájdalom csillapítására. Úgy találták, hogy az angiotenzinkonvertáló enzim 2 (ACE2) közrejátszik a koronavírus/COVID-19 sejtekbe való bejutásában (Markus Hoffmann, 2020), és az ibuprofen növelheti az ACE2 termelődését. Az általános klinikai gyakorlatban az ibuprofen régóta elismert hatékonysággal rendelkezik a tünetek enyhítésében enyhe és súlyosabb fertőzéses esetekben egyaránt. Jelenleg nem áll rendelkezésre meggyőző bizonyíték arról, hogy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (beleértve az ibuprofent) használata növelné a koronavírus/COVID-19 fertőzés kockázatát vagy a betegség súlyosságát. Ennek ellenére megfontolandó egyéb gyógyszerek, mint például a paracetamol (acetaminofen) alkalmazása láz és enyhe fájdalom csillapítására COVID-19-fertőzött betegeknél, ha nincs ellenjavallat.

Koronavírus tájékoztató nőknek >>

ACE-gátlók és angotenzinrecepor-blokkolók

Az ACE-gátlók és angiotenzinreceptor-blokkolók (ARB-k), amelyeket gyakran alkalmaznak cukorbetegeknél és magas vérnyomás kezelésére, szintúgy összefüggésbe hozhatóak az ACE2 fokozott termelődésével. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy az ACE-gátlók vagy az ARB-k növelnék a megfertőződés kockázatát illetve, hogy koronavírussal/COVID-19-cel való fertőződés esetén a betegség súlyosabb lefolyású lenne. Számos tudományos és szakmai szervezettel egybehangzóan a FIP tanácsa is az, hogy a betegek folytassák az ACE-gátlók vagy ARB-k szedését, kivéve, ha a kezelőorvos kifejezetten az abbahagyást javasolja.

További információ a témával kapcsolatban itt olvasható! >>

Eredeti szöveg: fip.org
Fordította: Dr. Dér Péter és Dr. Csupor Dezső, szakgyógyszerészek
Intima.hu

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük