You are currently viewing hellomatrac – ahol új életet és értelmet nyernek a lyukas gumimatracok

hellomatrac – ahol új életet és értelmet nyernek a lyukas gumimatracok

Szinte minden évben a strandszezon beköszöntével a legtöbben beújítunk egy gumimatracra, labdára vagy egyéb beach-kellékre. Mert vagy kilyukad vagy otthon felejtjük.

Ha az előbbi történik, akkor egy szezon alatt többet is elfogyaszthatunk, a család létszámától és vérmérsékletünktől függően.

De mi lesz a kidobott matracokkal? Már megint az a fránya műanyag-szemét…

És ekkor szembejött velem az interneten egy női vállalkozói csoportban Gács-Kováts Gabriella és a hellomatrac. Ő az a szupervumen, aki új életre kelti a kiszuperált gumimatracokat.

Rögtön lecsaptam rá és megkértem, hogy meséljen picit erről a hiánypótló és nagyon menő vállalkozásról.

Tomkó Bori: Mi az eredeti foglalkozásod?

Gács-Kováts Gabriella: Kozmetikusként dolgoztam amíg meg nem született első gyermekem, ennek már 6 éve, azóta megszületett a kistesó is.

Nem volt egyszerű az elmúlt év, (karanténok, ovis betegségek, hosszú nyári szünet), remélhetőleg ősztől már több időm jut majd mind a kozmetikára, mind a matracvarrásra.

T.B.: Honnan jött a matrac újrahasznosítás ötlete?

G-K.G.: 2020 nyarán egy strandon jártunk és ahogy körbenéztem, mindenhol hatalmas felfújt gumimatracokat láttam. Megkérdeztem egy ott dolgozó személyzeti hölgyet, hogy mit csinálnak a lyukas matracokkal? Azt válaszolta, hogy kidobják a kukába!

Hazavittem az első lyukas matracot, de ekkor még nem volt konkrét tervem, hogy mit kezdek vele, viszont úgy éreztem, hogy valamit tennem kell, így azóta gyűjtöm őket.

Aztán később belevágtam (szó szerint) az első matrac feldarabolásába, majd varrásába.

T.B.: Már korábban is varrtál vagy ez volt a premier?

G-K.G.: A Hidegkúti Ökoklub varróklubjában kezdtem el varrni, aztán otthon folytattam a varrást. Később elkezdtem matracból készíteni neszesszereket, táskákat először csak magunknak, barátoknak, és felöltöttem a képeket az Instagramra.

T.B.: Csak matracokkal dolgozol?

G-K.G.: Elsősorban matracokat gyűjtök és természetesen mindent, ami ebből az anyagból készül: karúszó, felfújható labda, úszógumi, medence. Illetve esernyőt is gyűjtök (aminek nem szakadt az anyaga, csak az esernyő szerkezete hibás), de kaptam már sátrakat is.

T.B.: Honnan szerzed be az alapanyagot?

G-K.G.: A közeli zero waste csoportokban szoktam időnként, főleg nyáron posztolni, hogy lyukas, kidobásra szánt matracokat keresek, illetve ha strandon járok, és a kuka mellé letesznek matracokat, azokat mindig hazaviszem.

T.B.: A családod mit szólt-szól hozzá?

G-K.G.: A férjem mindig mindenben támogat. De azért az elején, mikor még nem tudtam mi lesz a sorsuk a matracoknak, azért igyekeztem nem túl feltűnően gyűjteni a koszos, lyukas matracokat…

T.B.: Hova viheti a rossz matracát, stb-jét az, aki például neked szeretné adni?

G-K.G.: Jelenleg 4 helyen lehet leadni matracot – https://hellomatrac.hu/matracgyujtes/

Illetve alkalmanként kézműves vásárokon amikor kint vagyok, én is várom a lyukas matracokat.

T.B.: Milyen a közönség fogadtatása a termékeidre?

G-K.G.: Nagyon meglepődnek a legtöbben, természetesen pozitív értelemben, amikor megtudják, hogy miből készítek táskákat.

Eddig szinte kivétel nélkül klassz ötletnek tartották, hogy ezeket a hatalmas matracokat megmentem, és hasznos tárgyakat készítek belőlük.

Sokan el is kezdenek ötletelni, hogy szerintük ezt is, azt is varrhatnék még! Mivel vízálló anyag, többnyire ezen a vonalon gondolkozva jönnek a tippek.

T.B.: Milyen termékek készülnek a táskákon kívül?

G-K.G.: Táskák és neszesszerek készülnek jelenleg, különböző méretben.

T.B.: Tervezel más anyagokból is újrahasznosított termékeket alkotni?

G-K.G.: Esernyőből tervezek ősszel alkotni.

T.B.: Tudom nehéz kérdés, de mik a jövőbeli terveid (ideális esetben)?

G-K.G.: Szeretném, ha lenne néhány olyan bolt, ahol személyesen is megvásárolhatóak lennének a hellomatrac táskák.

A honlapom nemrég elkészült, ez egy nagy mérföldkő, és az első boltban is megtalálhatók már a termékeim.

Később szeretnék egy divatbemutatót, ahol a fenntarthatóságot hirdetve matracból készült táskák lennének a modellek kiegészítői. A ruhákra még kialakulóban van az elképzelés…

T.B.: Figyelni fogjuk a hellomatrac háza tájékát, az biztos, mert kevés ennél menőbb dolgot láttunk az elmúlt időszakban. Sok sikert kívánunk a továbbiakban Gabi!

Ha szeretitek az egyedi dolgokat, amik nem valószínű, hogy szembejönnek veletek az utcán, ráadásul újahasznosított termékek, akkor mindenképp szerezzetek be egy hellomatrac táskát!

Tomkó Bori
főszerkesztő

( A képek a ‘hellomatrac’ tulajdonát képezik, felhasználásuk nem engedélyezett!)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?