You are currently viewing A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés enyhítésére indított programot cukorbetegek számára a CEOSZ

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés enyhítésére indított programot cukorbetegek számára a CEOSZ

Magyarországon közel 1 millióan élnek diagnosztizált cukorbetegséggel, amely önmagában is nagymértékű lelki próbatételt jelent a betegséggel együtt élők számára.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) legfőbb célkitűzése, hogy elősegítse a diabétesszel élők életminőségének javulását. Idén számos programjuk között helyet kap az innovatív, új szemléletű Lélek-Kertész program is, mely a betegség mellett az elhúzódó koronavírus-járvány okozta elszigetelődés okozta lelki terhek enyhítésére törekszik. A program száz, 60 év feletti résztvevő számára biztosítja az otthoni kertészkedés lehetőségét, összesen több millió forint értékben.

Lélekgyógyító kertészkedés a leginkább rászorulók számára

A CEOSZ széleskörű és változatos programjainak idén részét képezi a Lélek-Kertész kezdeményezés is, amely újszerű szemléletével a 60 év feletti diabéteszeseket érintő, a betegséggel és az öregedéssel együtt járó problémák, valamint a koronavírus-járvány okozta körülmények destruktív hatásainak csökkentésével kívánja enyhíteni a betegek lelki terheit.

A program keretében a CEOSZ száz résztvevő számára biztosít minimális hozzájárulás ellenében növénytermesztéshez alkalmas triplacserép-oszlopot, virágföldet, gyógy- és fűszernövény magokat és folytontermő eperpalántát. A résztvevők a kertészkedésen keresztül tapasztalhatják meg az alkotó tevékenység okozta örömöt, a kialakított minikert mindennapos elfoglaltságot jelent, a növények fejlődése pedig motivációt és jó érzést okoz.

Hazai vállalkozás támogatja a Lélek-Kertész programot

A kertészkedéshez szükséges hozzávalók beszerzését az Oázis Kertészet támogatta: az egyenként 20.000 Ft értékű kertészeti csomagok megvásárlásához 30%-os kedvezményt biztosított. A vállalatcsoport minden tagja 100%-ban magyar családi tulajdonú cég, az Oázis Csoport pedig mára a közép-kelet-európai térség legnagyobb dísznövénykereskedelmi cégcsoportja.

„Örömünkre szolgál, hogy részesei lehetünk a CEOSZ innovatív és újszerű kezdeményezésének, valamint, hogy a Lélek-Kertész program támogatásával hozzájárulhatunk a diabétesszel élők lelki terheinek enyhítéséhez. Az Oázis Kertészet büszke arra, hogy a magyarországi és nemzetközi jószolgálati szervezetek támogatójaként segítheti a rászorulókat”hangsúlyozta Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezető igazgatója.

Változatos programokkal a cukorbetegekért

A 2016. szeptemberében alakult, jelenleg 36 tagszervezetet összefogó és képviselő Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége a koronavírus-járvány okozta megváltozott környezethez alkalmazkodva is minden rendelkezésére álló eszközzel és forrással a diabétesszel élők életminőségének javítását igyekszik elősegíteni, elsősorban a betegedukáción keresztül.

„A 2021-es évre is számos változatos programmal készülünk, melyek edukációs céljukon felül remek lehetőséget kínálnak a diabétesszel élők számára az információszerzés mellett a sorstársakkal történő tapasztalatmegosztásra és a járványhelyzetben különösen felértékelődött szociális kapcsolódásra egyaránt” – emelte ki Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke.

A „DiabPONT” online betegedukációs adássorozat keretében keddenként szakemberek együttműködésével készült, kétórás, előre rögzített videóadás kerül levetítésre, ami után a résztvevőknek lehetőségük van élőben is kérdezni az adott előadótól. A videót és a konzultációt követően az érdeklődők 40 perces online jógázáson vehetnek részt szakképzett oktató vezényletével, a bezártság okozta mozgásszegény életmód enyhítése érdekében.

Az egészséges táplálkozás a diabétesszel élők esetében létkérdés, így a helyes táplálkozásra való figyelemfelhívás céljából a CEOSZ idén is meghirdeti 2020-ban nagy sikernek örvendő receptversenyét. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai támogatásával kiírt versenybe ezúttal a „kisétkezések” kategóriájában várják a cukorbeteg diétába jól beilleszthető recepteket. A verseny győztes ételleírásai a CEOSZ 2022. évi naptárjába kerülnek majd be.

A cukorbetegséggel való együttélés megköveteli a folyamatos tájékozódást, tanulást, az önképzést a betegség lefolyásával, hatásaival és következményeivel kapcsolatban. A CEOSZ a Tudomány Kiadó, valamint a Springmed által kiadott betegedukációs könyveket és kiadványokat tartalmazó csomaggal támogatja tagjai önképzését. A programban részt vevők elméleti és gyakorlati tudáspróbákon mérhetik össze tudásukat.

A CEOSZ 2020 után idén is folytatja a november 14-ei Diabétesz Világnaphoz kapcsolódó provokatív plakátkampányát, melynek célja a cukorbetegség kockázataira és az esetleges szövődményekre való figyelemfelhívás, meghökkentő kreatív megjelenéseken keresztül.

A diabétesz világnapja alkalmából a CEOSZ idén megszervezi hagyományos – tavaly a járvány miatt elmaradt – nagyszabású rendezvényét, mely valamennyi érdeklődő számára ingyenesen látogatható. Az eseményen kerül sor az év folyamán zajló programok (Lélek-Kertész fotópályázat, receptverseny, önképző program tudáspróba, plakátkampány pályázat) fődíjainak átadására.

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?