You are currently viewing Megkezdődik a fűtési szezon – jó, ha figyelünk a levegő minőségére is

Megkezdődik a fűtési szezon – jó, ha figyelünk a levegő minőségére is

Úgy tűnik végérvényesen beköszönt az ősz, és elérkezik a fűtési szezon kezdete is. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a lehetőleg minél gazdaságosabban működő fűtőberendezéseink mellett milyen egyéb légtechnikai eszközt szerezzünk be az otthonainkba.

Ezzel elérhetjük, hogy amellett, hogy a lakás minden pontján kellemes hőmérséklet lesz, a fűtéssel együtt járó kellemetlen, sok esetben az egészségünkre is káros száraz levegőt vagy éppen párásodást, penészesedést is elkerüljük.

A légtechnikára hajlamosak vagyunk költséges dologként gondolni, és persze az ár szempontjából valóban a csillagos ég a határ, de átlagos, otthoni használatra nem feltétlenül lesz szükség mindenből a legújabb, legdrágább technológiára. Ha az Euronics szakembereinek útmutatását megfogadjuk, tisztább, egészségesebb levegőt lélegezhetünk be otthonainkban, anélkül, hogy mélyen a zsebünkbe kellene nyúlnunk. Nézzük mik ezek a tanácsok!

Párátlanítás

Komoly egészségkárosító hatása is lehet, ha a levegő páratartalma kellemetlenül magas a lakásunkban, hiszen párás környezetben gyakori a penészesedés. A hidegebb hónapokban és kisebb lakásokban a teregetés is bosszúságot okozhat. A kifejezetten nyirkos vagy rosszul szellőző épületeknél, helyiségeknél és a fürdőszobában mindenképpen érdemes párátlanítást alkalmazni.

„Párátlanító berendezéseket átlagosan 40-45 000 forintért lehet kapni, de kifejezetten jól használható termékek akár már 20 000 forint körül is elérhetőek. A legnépszerűbb modellek a sajátmárkás Dyras termékeink közül kerülnek ki az őszi időszakban” – mondta el Garai József, az Euronics stratégiai beszerzője. A szakértő arra azért felhívja a figyelmet, hogy a megfelelő teljesítményű készüléket válasszuk: ha érezhetően nagyon párás a levegő érdemes nagyobb víztartállyal, több napi kapacitással bíró páramentesítőt vásárolni.

Párásítás

Persze nem csak a túl nedves, de a fűtés hatására túl szárazzá váló levegő is okozhat problémát. A száraz légkör fából készült tárgyainknak kifejezett káros, de az embernél is olyan kellemetlen tünetekkel járhat, mint a kiszáradt nyálkahártya, vagy adott esetben akár az orrvérzés is. A nagyon száraz és irritáló levegőjű helyiségekbe ezért érdemes levegőpárásítót vennünk.

Alapvetően két megoldás elterjedt. Az egyik ultrahang segítségével termel párát, és ezt juttatja a légtérbe. Ezek előnye, hogy a szoba hőmérsékletét nem befolyásolják, így semmiképp sem lesz fülledt a levegő. Ilyen eszközt már akár 10 000 Ft körül is beszerezhetünk. A másik megoldás hő hatására párologtat és porlaszt vizet a levegőbe. Emellett hasznos kiegészítő a készülékekben az UV sterilizáló, ami gondoskodik arról, hogy a párásításra használt víz mikrobamentes legyen.

Légtisztítás

A rendszeres takarítás és a szellőztetés mellett a levegő szűrése is jelentős hatással lehet a beltéri levegő minőségére. A légtisztítók elvonják a káros polleneket, allergéneket és szennyező anyagokat, hogy a beltéri levegő friss és egészséges maradjon.

Ezekre a készülékekre is igaz, hogy bár a csúcskészülékek akár több százezer forintba is kerülhetnek, már olcsóbb változatok is elérhetők a piacon. „Az Euronics üzletekben átlagosan 56 000 forintot költenek légtisztítókra a fogyasztók, tehát nem feltétlenül kell vagyonokat elköltenünk rájuk teszi hozzá Garai József. Fontos viszont, hogy a vételár mellett nézzük meg a szűrőcsere várható költségét is, – ez idővel rendszeres kiadással fog járni –, és az energiahatékonyságra is érdemes ügyelni.”

Alternatív otthoni fűtés

Az energiaárak emelkedésével egyre többen gondolkodnak más, első sorban elektromos árammal működő fűtési alternatívákban. Sokféle készülék áll rendelkezésre a fűtés kiegészítésére vagy kiváltására. Ventilátoros hősugárzók, olajradiátorok, elektromos konvektorok vagy kandallók, infrafűtőtestek vagy akár a fűtő funkcióval rendelkező klímák is segítségünkre lehetnek.

Ma már az utóbbi készülékek kifejezetten gazdaságosan működtethetők fűtésre is, sőt ebben az esetben akár egy mobilklímát is használhatunk kivezetés nélkül, ami további költségcsökkentést és egyszerűbb használatot tesz lehetővé. Az Euronics szakértői emellett az elektromos falra szerelhető fűtést és okos fűtőtesteket is jó szívvel ajánlják, mint jó ár-érték arányú, mégis minden igényt kielégítő alternatívát. Az áruházlánc Dyras márkája is széles választékot kínál ezekből a megoldásokból.

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?