You are currently viewing Mi az a barefoot, azaz mezítlábas cipő?

Mi az a barefoot, azaz mezítlábas cipő?

Napjainkban új divat hódít a cipőiparban: egyre több ember vált át a konfekcióról a barefoot, azaz mezítlábas cipőkre. De mi is az a barefoot cipő, és mivel nyeri meg magának az embereket tömegesen annak ellenére, hogy az árszínvonala magasabb az áltagosnál?

Milkovic Gabriella, a https://www.barefootbudapest.hu blog szerzője és a gödöllői barefoot birodalom, a https://barefootpoint.hu társtulajdonosa bevezeti olvasóinkat a mezítlábas cipők – első olvasatra ellentmondásosnak tűnő – fogalmába.

A legtöbb ember gondolkodás nélkül a #divat és szépség rovatba helyezné ezt a témát, bár valójában ugyanakkora joggal szerepelhetne az #egészség rovatban is, hiszen a lábunk a felegyenesedett test alapzata.

A láb jólléte egyenesen kihat a gerinc, az izmok és az egész testet behálózó fasciarendszer állapotára, sőt, a legújabb kutatások alapján a gyermekek idegrendszeri fejlődésével, de még a felnőttek memóriájának állapotával is összefügg.

Nemzedékek nőttek fel abban a tudatban, hogy a cipőnek tartania kell a lábat, hogy akkor szép, ha elöl keskenyedik, hogy sarka kell legyen, és hogy a talpa akkor jó, ha megtámasztja a boltívünket. És hogy azt a méretet kell választani, amiben a láb végigér a cipő orráig!

Először akkor merültek fel kérdések ezzel a koncepcióval kapcsolatban, amikor futók megfigyelték, hogy a természeti népek szülöttei sokkal kevesebb sérüléssel tudnak hasonló eredményeket elérni futásban, mint a nyugati civilizációból érkező, a legmodernebb cipőkben futó vetélytársaik. A válaszok kutatása közben pedig szinte minden megdőlt, amit a jó cipőkről hagyományosan gondolni szokás.

Milyen hát a láb természetes alakját és működését tiszteletben tartó lábbeli?

1. Szép az előrefelé keskenyedő cipő?

Az, hogy mit tekintünk szépnek, közmegegyezés és megszokás kérdése. Nem is olyan régen egy nő nem engedhette meg magának, hogy fűző nélkül mutatkozzon, mert az uralkodó szépségideál megkövetelte, hogy durván elszorítsa a derekát és a tüdejét. Gyakori volt az ájulás, és a vérkeringésnek sem tett jót ez a viselet. Ma már megmosolyognánk azt, aki megpróbálná előírni a nőknek, hogy egy ilyen egészségtelen, korlátozó ruhadarabot viseljenek.

Ugyanakkor a körömcipő és a magas sarok számos munkakörben hivatalos előírás a mai napig – bár Észak-Európában már elkezdett kikopni ez az egészségtelen és sokszor fájdalmas elvárás.

Tény, hogy az ember lába születésekor legyező alakú, azaz a lábujjak felé szélesedik. Tény, hogy a természeti népeknél ez a forma megmarad felnőttkorban is, és tény, hogy a fizika törvényei alapján ez szolgálja a legjobban a felegyenesedett emberi test megtartását állás és mozgás közben. Arra, hogy milyen szerepe lehet a szűk cipőorrnak a népbetegségnek számító bütyök, a kalapácsujj és a lúdtalp kialakulásában, egy későbbi cikkben még kitérünk. Fontos megemlíteni, hogy ez a probléma a férfiakat is érinti, bár kisebb mértékben, mint a nőket.

A barefoot cipők orra szélesebb, mint a konfekciós cipőké, elegendő helyet hagynak a lábujjaknak a szabad mozgáshoz, a test minél kisebb erőbevetéssel járó megtartásához.

2. Miért is kell a cipőnek emelt sarok?

Ezt a kérdést kultúránk eddig egész egyszerűen elfelejtette feltenni. Az evolúció során nem alakult ki magasított sarok, testünk felépítése a földön nyugvó sarokhoz optimalizálódott. Mezítláb állva a boka-térd-csípő-váll vonal egyenest rajzol ki, megemelt saroknál a test megdől, és az egyensúlyunk megtartása érdekében kompenzációs görbületek keletkeznek benne.

Gondoljunk csak bele: ha egész nap emelt sarkú cipőben járunk, az a test számára olyan, mintha évtizedeken át folyamatosan lefelé haladnánk egy lejtőn! Meg tudjuk tenni? Igen. Megfizetjük az árát annak, hogy egyes izmainkat folyamatosan túlterheljük, míg mások nem jutnak elég mozgáshoz? Igen.

A barefoot cipők sarokemelés-mentesek, hagyják a lábat a saját statikaifelépítésére támaszkodva működni.

3. Egyre nagyobb divat egészen kis kortól alátámasztani a gyermekek talpboltozatát is, azzal a céllal, hogy ne alakuljon ki náluk lúdtalp.

Felnőtteknél a már kialakult boltívsüllyedés kezelésére is ez a bevett módszer. Mi ezzel a probléma? Egyrészt az, hogy a gyermekek lábának a boltozata nagyjából 9-10 éves korukra alakul ki, addig pedig azzal tesszük nekik a legjobbat, ha minél nagyobb szabadságot hagyunk a lábuknak, hogy mozoghasson és erősödhessen. A manapság divatos szupinált cipők nem hagyják a lábat természetesen fejlődni.

A másik gond az, hogy a megereszkedett boltív az izomgyengeség jele. Mi történik egy izommal, ha kímélni kezdjük? Erősödni fog? Nem. Épp ellenkezőleg. Az állandósított megtámasztás ezért a lúdtalp hátterében álló problémákat nem orvosolja, sőt, akár ronthat is rajtuk. A barefoot cipők talpa egyenes, így mesterséges megtámasztás helyett arra sarkallják a lábat, hogy használja minden izmát, és erősödjön vissza.

4. A gyógytornászokon és mozgásspecialistákon kívül ma még igen kevesen tudják, milyen fontos szerepe van a járásban a nagylábujjnak
.

A természetes lépésminta a talp gördülését végigviszi, ennek a végén pedig a test a nagylábujjról elrugaszkodva emelkedik el a talajtól. Ekkor a nagylábujjnak egyenesen kell állnia, és elég szabad helyet kell kapnia ahhoz, hogy szükség szerint mozoghasson. Zárt cipőben a megszokottal ellentétben 6-12 mm helyet kell hagyni a nagylábujj előtt, tehát ha a nagylábujj hozzáér a cipő orrához, akkor a cipő egyértelműen túl kicsi!

Barefoot cipő választásakor egy jó szakboltban erre felhívják a vásárló figyelmét.

5. Megszoktuk, hogy a cipő talpa vastag, és elnyeli mind a lépéseink lendületét, mind a talaj felszínéből érkező érzeteket.

Azt szokás gondolni, hogy ez betonon járva védi a lábunkat az erős becsapódástól. Csakhogy a becsapódás így is megterheli a testet, ám a boka helyett ez a terhelés a térdben vagy a csípőben jelentkezik, és az agyhoz nem jut el róla elegendő információ ahhoz, hogy a mozgásunkkal kompenzáljuk ezt a hatást.

A barefoot cipők talpa vékonyabb és sokkal rugalmasabb a konfekciónál, így megadja a talpban található sokezer idegvégződésnek a megfelelő információt a talajról (talajérzet), és a láb leérkezéséről erre a talajra. Ez természetes vagy egyenetlen talajon igen kellemes, ingyenes talpmasszást ad, betonon pedig elősegíti a lépések kiigazítását a finomabb becsapódás érdekében.

Összességében a mezítlábas cipők megadják lábunknak a szabadságot a természetes mozgásminták és idegrendszeri észlelések megőrzéséhez, és ha kell, felélesztéséhez. Viselésük modern civilizációnkban merőben szokatlan könnyedséggel jár, sokan este alig akarják levenni őket. Izomerősítő hatásuk a testre, élénkítő hatásuk az idegrendszerre és a memóriára hat. Nem csupán egészségesek, de rengeteg élményt és örömöt hoznak az életünkbe. Nem csoda, hogy ilyen gyorsasággal nő a népszerűségük!

Későbbi cikkeinkben egyesével végigvesszük majd a barefoot cipők ismérveit, és elmagyarázzuk, miért olyan fontosak ezek az egészségünk megőrzése/visszaszerzése érdekében.

Orvosi ajánlás a barefoot cipőkről: https://barefootpoint.hu/orvosi-ajanlas

Gyógytornászi ajánlás: https://barefootpoint.hu/gyogytornaszi-ajanlas

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?