You are currently viewing Borokról könnyedén – 24. rész: Meghökkentő bor és étel párosítások

Borokról könnyedén – 24. rész: Meghökkentő bor és étel párosítások

Emlékezhettek rá, írtam többször, hogy a családom érdekes dolgokat tud párosítani. A nagyobbik fiam főleg, ő simán egyszerre eszi a desszertet a rántott hússal, ha úgy hozza a kedve. De igazából még nem is tudom azt mondani, hogy nincs igaza. Miért ne lehetne jó párosítás a sós és az édes?

De ez mit jelent a boroknál?

A liba- vagy kacsamáj és a tokaji aszú vagy édesbor egy elfogadott párosítás például. Lehet ez hideg vagy meleg formában tálalt libamáj, előételnek vagy főételnek és az étel zsírosságához kitűnően illeszkedik a természetes édesbor cukortartalma és krémessége.

Fotó: Furmint Photo

Mégis volt olyan étterem, ahol a száraz Padi-hegy furmintunkat választották inkább egy édes mártással tálalt kacsamájas előételhez. És itt azt gondolom, sok tényező együtt működött: a bor és az étel sóssága, édessége, textúrája.

De ha kicsit kitekintünk a nemzetközi konyha felé, akkor az ázsiai ételek nagy része egyszerűen szomjazik egy jó kis tokaji édesborra. Szerencsére elég széles a nemzetközi paletta, akik hozzánk érkeznek kóstolóra és sokan elmondják, hogy a kínai, thai, japán vagy akár indiai konyhában meg van a helye az édes boroknak.

Fotó: Nagy Tímea (Grandevu)

Például a thai tészták, különböző curry-k vagy akár a tavaszi tekercs mellé is jól eshet egy pohár édes bor, ahol az egzotikus fűszerek egy része is visszaköszönhet az édes borok illatában és ízében. Gyömbér, fahéj, szegfűszeg, csak hogy néhányat említsek.

Egy-egy külföldi útról is érkeztünk már haza érdekes kombinációval. Édesapám például egy orosz túra után mondta, hogy nagyon jól ment egy bárányhúsos pilafhoz az Édesem, azaz a késői szüretelésű sárgamuskotályunk. Elsőre pedig igencsak kételkedett, hogy komolyan gondolták-e, hogy egy tartalmas főételt nem száraz furminttal, hanem édes borral kísérnek, de aztán nagyon tetszett mindenkinek.

Fotó: Nagy Tímea (Grandevu)

Viszont nem győzöm itt is eléggé hangsúlyozni, hogy nézzük meg az ajánlásokat egy-egy bornál és ételnél, hogy mivel is párosítsuk, aztán legyünk bátrak és próbáljuk ki, nekünk mi mivel ízlik!

Ha szeretnél még további 3 meghökkentő bor és étel párosítást hallani, akkor nézd meg a videómat, és ha van bármi bevált és elsőre szokatlan ötleted, akkor írd meg nekem üzenetben, vagy a Borokról könnyedén zárt Facebook csoportomba.

Szeretettel,
Angi

(kezdőkép: Nagy Tímea – Grandevu)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?