You are currently viewing Cukormentes húsvét: három könnyű és finom desszert az ünnepi asztalra

Cukormentes húsvét: három könnyű és finom desszert az ünnepi asztalra

Az örök klasszikusok nem hiányozhatnak a húsvéti asztalról, a desszertek közül sem! Most mutatunk 3 szuper, ráadásul cukormentes édességet, amivel könnyen és gyorsan levehetsz bárkit a lábáról!

Kuglóf, kalács, kókuszgolyó és társai: nincs ünnepi asztal édességek nélkül. Azonban ilyen alkalmakkor sem árt odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, illetve mivel édesítjük az ünnepi finomságainkat. „Nem kell lemondanunk az édes ízről, a cukor helyettesíthető! Cukorpótlókkal, energiamentes édesítőszerekkel biztonságosan kiváltható” – mondja Szűcs Zsuzsanna, dietetikus.

Kutatások szerint a mindennapokban a magyar felnőttek háromnegyede cukrot használ édesítésre, harmada pedig édesítőszert. A cukrot leginkább sütéshez, főzéshez alkalmazzák, míg az édesítőszert jellemzően italokba teszik. Pedig a sütemények sem elképzelhetetlenek cukor nélkül! Ennek bizonyítására kérte fel a Coca-Cola Magyarország Iklódi Dórát, a Cukormentes örömök című könyv szerzőjét, hogy álmodjon meg három finom húsvéti desszertet, amihez sem cukor, sem különösebb konyhai gyakorlat vagy kézügyesség nem szükséges.

Márványos minikuglóf, kókuszos golyó és a retro Fanta zero szelet újragondolva: mennyei édességek húsvétra, cukor nélkül!

Íme a receptek:

Tavaszi Fanta zero pohárdesszert

Hozzávalók a csokis morzsához:

200 g teljes kiőrlésű liszt
100 g fehér búzaliszt
200 g vaj vagy margarin felkockázva
100 g xilit
1 ek kakaópor
1 tojás sárgája
1-2 ek hideg víz

Hozzávalók a túrókrémhez:

300 g túró
100 g xilit porrá törve
100 g vaj
1 kezeletlen citrom héja


Hozzávalók a Fanta réteghez:

400 ml Fanta Narancs zero üdítőital
40 g cukormentes vaníliás pudingpor
3 ek xilit porrá törve

Elkészítés:

A liszteket elvegyítjük a xilittel és kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, és ha szükséges, akkor a vizet is. Gyors mozdulatokkal sima felületű gombócot gyúrunk. Fóliába tekerjük és 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni.

Közben elkészítjük a túrókrémet. A vajat a xilittel habosra verjük, majd hozzáadjuk a túrót és a citrom reszelt héját is.

A tésztát pihentetés után egy sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kész, és langyosra hűlt, a poharak aljára morzsoljuk.

A csokis morzsarétegre kanalazzuk a túrókrémet, majd elkészítjük a Fanta réteget is.

A Fanta Narancs Zeróból pár evőkanálnyi mennyiséggel elkeverjük a pudingport és a xilitet, a többi Fantát felforraljuk, majd hozzákeverjük a pudingport. Pár perc alatt besűrítjük a krémet.

Amint kész, még melegen, egyenletesen eloszlatjuk a túrós réteg tetején. 1-2 órát érdemes hűtőben pihentetni.

Húsvéti mini márványkuglóf

Hozzávalók:

210 g teljes kiőrlésű búzaliszt
90 g sima búzaliszt
150 g eritrit (vagy 37,5 g édesítőszer)
100 g vaj/margarin
3 tojás
3 dl AdeZ Mesés Mandula ital
1 csomag sütőpor
2 ek holland kakaópor
1 tk vaníliaaroma

Elkészítés:

A vajat kissé megolvasztjuk, majd a tojásokkal és az édesítőszerrel habosra keverjük.

2,5 dl tejet adunk hozzá, és összekeverjük.

A liszteket egy másik tálban keverjük össze a sütőporral, majd apránként adjuk hozzá a tejes keverékhez, és addig keverjük, míg csomómentes nem lesz. Ekkor kétfelé vesszük a masszát. Az egyik felébe kerül a teáskanál vaníliaaroma, a másikba a kakaópor és a maradék fél dl tej.

Egy kuglófformát kivajazunk és lisztezünk, majd elkezdjük a rétegzést. Tetszés szerint a vaníliás vagy a csokis masszával kezdjük, és felváltva csorgatjuk bele körbe-körbe a formába, míg el nem fogynak.

A sütőt közben előmelegítjük 190 fokra, és kb. 40-45 percig sütjük a kuglófunkat. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is átsült-e.

Locsolóváró kókuszos golyó

Hozzávalók:

400 g kókuszreszelék
250 g vaj
1,65 dl AdeZ kókusz ital
70 g kókuszliszt vagy mandulaliszt
190 g porrá őrölt xilit
100 g hántolt mandula
1 tk rumaroma

Elkészítés:

A kókusztejet felforraljuk az édesítővel, majd hozzáadjuk a rumaromát. Ebbe keverjük bele a kókuszreszeléket, a kókuszlisztet, a vajat és összedolgozzuk.

Pár percre fagyasztóba tesszük, hogy kihűljön.

A masszából golyókat formázunk, a közepébe 1 mandulaszemet nyomunk.

 

Mi egészen biztos, hogy elkészítjük őket, és mivel cukormentesek,

így kevésbé fogjuk magunkat bűnösnek érezni!

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?