Alapvetően egy széles választékkal felszerelt konyha bármely sima és/vagy problémás napon képes teljesíteni feladatát akár hetekig úgy, hogy közben mindenből csak raktározható készletet tárol, és nem halmoz fel az esztelenségig.
A következő felsorolásból mindenki felelősen eldöntheti, szükséges-e valóban boltba mennie a következő néhány napban, vagy ehelyett inkább sorra veszi azokat a készíthető ételeket, melyekhez az alapanyagok mind ott lapulnak a kamra mélyén!
Lisztek, morzsák és darák: búza, rozs, zab, rizs, kukorica, stb. lisztek és keményítők (teljes kiőrlésűek és/vagy simák): kenyérhez, sütikhez, házi tésztákhoz, nokedlihez, gancához, prószához, polentához, stb. (ha nincs kéznél kenyérmorzsa, készítsünk házilag szikkadt kenyérből/zsemléből).
Rizs (fehér, barna, kerek, hosszúkás -jó, ha van többféle, mert mind mást ad): risottóhoz, párolt rizshez, piláfhoz, rizseshúshoz, arancinihez, tejberizshez, rizskoch-hoz, stb.
Bulgur, kuszkusz, gersli, hajdina, köles: salátákhoz, köretekhez, stb.
Szárított tészták: jól variálhatók köretnek, egytálételnek, levesbetétnek formájuk szerint (teljes kiőrlésűek, tojásosak vagy nem, gluténérzékenyeknek speciális!).
Hüvelyesek: bab, sárga- és csicseriborsó, vörös/fekete/sima lencse: levesnek, hummusznak, pürének, főzeléknek.
Konzervek: paradicsom, bab, kukorica, szardella, tonhal, pesto (zöld, piros): ragukhoz, pürékhez, tésztákhoz, pizzákhoz feltétnek, stb.
Szárított magvak: tökmag, napraforgó, szezámmag, dió és tök, mogyoró, mandula, pisztácia, fenyőmag, stb. ízlés szerint (nagy energiát adnak, hosszan eltöltenek).
Bogyók: olíva, kapri: salátákhoz, rizottókhoz, stb.
Aszalt gyümölcsök és zöldségek: mazsola, áfonya, meggy, barack, szilva, stb.: krémlevesekhez, szószokhoz, kásák tetejére; paradicsom aszalva jobb ízhordozó, mint télen a friss.
Szárított gombák: visszahidratálva őket ízesek, illatosak, nagyon jól használhatók leveshez, körethez, raguhoz, stb.
Olaj: napraforgó a legáltalánosabb (de sokan cserélik kókuszzsírra), olíva-, mogyoró-, szőlőmag-, szezám-, tökmagolajak stb., saláták kiváló ízesítői.
Cukorfélék: kristálycukron túl mesterséges és/vagy egyéb természetes édesítők a speciális étrendet követőknek.
Mustár, ecet, szójaszósz, halszósz, Worchestershire-szósz, ketchup, majonéz, chili és fokhagymakrémek, Erős Pista, Édes Anna: ezek nélkül van élet, mégis könnyebb velük…
Ún. hajtóanyagok: friss és/vagy szárított élesztő, folyékony is lehet, sütőpor, szódabikarbóna (ha semmi sincs, jöhet a kovász lisztből és vízből!).
Só, bors, paprika, fűszerek (majoranna, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, fokhagyma): szárítottak is változatosan használhatók
Kakaópor, csokoládék: sütéshez, ízesítéshez, nasinak, stb.
Zabpelyhek, müzlik, kásák: jól indítják a napot, könnyű vacsinak is megteszik, szeletben pedig kiránduláshoz is passzinthatók.
Csoki- és/vagy mogyorókrém, méz, juharszirup, lekvárok: palacsintába, sütibe, mindenbe IS!
Friss zöldség és gyümölcs: raktározható mennyiségben, szezonnak megfelelően
Friss felvágottak, füstölt szalámik, kolbászok, szalonnák, sonkák: szendvicseken túl pl. egy jó paprikás krumpliba, csülkös bablevesbe, stb.
Húsok frissen és fagyasztva: arra figyeljünk, hogy ne legyenek újrafagyasztva, mert élvezeti értékvesztésük ilyenkor elkerülhetetlen!!
Tejtermékek: túrók, tej, tejföl, író, tejszín, kefir, vaj, sajtok: parmezán, mozzarella, trappista, camembert -a sor itt végtelen, bizony ezek is nagyon jó, ha vannak. Tejből hűtő kapacitás hiányában jöhet a tartós is.
Tojás: tyúk és/vagy fürj tojás (ez utóbbiból a füstölt is igazán klassz).
Természetesen nyomatékosan szeretnénk felhívni a figyelmét mindenkinek, hogy ne halmozzon fel soha úgy készletet, hogy közben másnak nem hagy az adott termékből a boltban hanem felvásárolja az összeset belőle.
Célszerű a család méretének és étkezési szokásainak megfelelő mennyiséget bevásárolni.
De nyugalom: egy ünnep vagy hosszú hétvége után is kinyitottak már boltok, szóval lesz lehetőség a készletek feltöltésére.
Addig pedig használjuk, variáljuk és kombináljuk a meglévőt, meg fogunk lepődni,
milyen új fogásokat is el tudunk készíteni!
(képek: Unsplash)