You are currently viewing Szúnyogok támadásban – Így védekezz ellenük hatékonyan!

Szúnyogok támadásban – Így védekezz ellenük hatékonyan!

  • Olvasási idő:olvasási idő: 10 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A te életedet és a pihenésedet is zavarják a szúnyogok? Fájdalmas, viszkető gyulladások alakulnak ki bőrödön? Feltettük a legfontosabb kérdéseket a szakértőnek. Ismerd meg a rovarok világát és a védekezési lehetőségeket Sipos Gazda, az ország népszerű agrármérnök-növényorvosa segítségével.

Most szinte az egész ország területén, folyóink, tavaink környezetében, az ártéren fejlődő szúnyogok miatt fokozott szúnyogtámadásnak vagyunk kitéve. A szúnyoglárvák számára alkalmas vízgyülemek általában magánterületeken, kertekben, üzemi területeken találhatóak, ezért alig van lehetőség arra, hogy a kártevőirtók a szúnyoglárvákat célzottan elpusztíthassák.

Folyamatos a földi és légi kémiai szúnyogirtás, mely a kifejlett szúnyogok nagy részét elpusztítja, a szúnyoglárvákból kikelő rovarok napokon belül pótolhatják az elpusztított egyedeket.

 

Mit kell tudni a csípőszúnyogokról általában?

Magyarországon több mint 53 csípőszúnyog faj honos. Fontos azonosság, hogy a nőstény szúnyogok általában a gerinces állatok vérével táplálkoznak. A legtöbb szúnyogfajnak meghatározott táplálkozási szokása van, vannak fajok melyek a madarak, a kétéltűek vérével táplálkoznak.

A csípőszúnyogok csak egy kisebb csoportja szereti az emberi vért, de vannak olyan fajok, melyek ember és állatvérével is táplálkoznak. De a hím szúnyogok a lágyszárú növények nedveit, virágok nektárját is szívják.

 

Hogyan fejlődnek ki ezek a vérszívó rovarok?

A megtermékenyített nőstény petéit általában a víz felszínére helyezi el. Az is megfigyelhető, hogy ha a nőstény szúnyog sok vért szívott, akkor több petét helyez le. Vannak fajok, melyek a folyók árterében, csatornák, tavak közelében tenyésző szúnyogok, melyeknek a lárvái az esőzés utáni tócsákban, part menti sekély vizekben fejlődnek.  Vannak fajok, melyek lárvái faodvakban, sziklahasadékokban összegyűlő vízben fejlődnek.

A védekezés egyik lépése is lehet, hogy vannak szúnyogok, melyeknek otthont adhat a vízgyűjtő hordóban, dézsában összegyűlő csapadékvíz. Néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet. A nyári magasabb hőmérséklet elősegíti, hogy egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.

 

Milyen helyeket kedvelnek a szúnyogok a fejlődésükhöz?

A szúnyogok mindenfelé előfordulnak a tavaktól, folyóktól függetlenül. A lakó környezetünkben sok olyan tárgy, eszköz található, melyekben az összegyűlő csapadék elősegíti a szúnyogok felszaporodását. Lehet találkozni olyan szúnyogfajjal, melyek lárvái különböző tárgyakban, vízgyűjtő edényekben, a keréknyomban összegyülemlő esővízben is fejlődhetnek. A csípőszúnyogok terjedését a légmozgások is segítik, a szél több kilométerekre is sodorhatja szaporodási helyüktől az egyedeket.

Tehetünk e valamit környezetünkben, hogy kevesebb szúnyog fejlődjön?

Sipos Gazda azt javasolja, hogy szüntessük meg azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

A kertben található vödröt, kannát, edényeket, gyermekjátékot, stb. úgy helyezzük el, hogy esővíz ne maradjon benne. A csapadékgyűjtő hordót, víztároló dézsát fedjük le.

Az állataink itatóvizét ne csak pótoljuk, inkább mindig mossuk ki az edényüket. Beteleléskor a szúnyogfajok többsége a téli időszakot védett helyen kifejlett formában élik túl.

A garázsunk, pincénk nyílászáróit őszi időszakban is szúnyoghálóval védjük. A virágcserepekben ne álljon hosszabb ideig víz. Az ereszcsatornákat, vízelvezető árkokat takarítsuk ki, hogy ne álljon meg a víz benne. A szabadban ne tároljunk olyan eszközöket, anyagokat, pl. gumiabroncsot, fólia, ponyva stb. amelyben a víz összegyűlhet.

 

Távoli földrészen élő szúnyogok megjelenhetnek e hazánk területén? Mit okozhatnak?

A hírekben találkozhatunk olyan gondolatokkal, hogy „nagyon súlyos betegségeket terjesztő trópusi szúnyogok” jelennek meg Magyarországon. Sipos József úgy tapasztalja, hogy ezek a hírek gyakran téves, félreérthető gondolatokat adnak számunkra.

Az európai területeken az elmúlt három évtizedben több olyan szúnyogfaj megjelent, melyek korábban nem fordultak elő. Ezek trópusi területeken élő szúnyogfajok. Segítette terjedésüket a megnövekedett személy- és áruforgalom. Az éghajlatunk húzza meg a határt a terjedésüknek. Életmódjuk segíti, hogy nagyon jól meg tudtak telepedni a legtöbb dél-európai országban.

Magyarországon 2014 óta kiemelt figyelemmel vizsgálják az behurcolt csípőszúnyog fajok elterjedését. Eddig három behurcolt szúnyogfajt írtak le országunk területén. Ide tartozik az ázsiai bozótszúnyogot (Aedes japonicus) és a koreai szúnyog (Aedes koreicus) ezek megtelepedtek, de csak a dél-nyugati országrész területein írták le, e rovarok eredeti élőhelye Délkelet-Ázsia.

Az ázsiai tigrisszúnyogot (Aedes albopictus) pontszerűen tudták csapdázni néhány településen. Megtelepedése eddig bizonytalan, az időjárás nagymértékben befolyásolja ezt. Megjelenésükre a jövőben az ország több területén lehet számítani.

Tudjuk, hogy a behurcolt csípőszúnyog fajok képesek a kórokozók terjesztésére, de ehhez ami a legfontosabb, a kórokozónak is jelen kell lenni az adott területeken. Az általuk terjesztett betegségek ritkán és csak behurcolt esetként fordulnak elő. Jelenleg az említett csípőszúnyog fajok csak alacsony egyedszámban és kis területen találhatóak, ezért nem jelentenek jelentősebb járványügyi veszélyt.

Viszket a szúnyogcsípés? Mit okoz bennünk a szúnyog a csípésével?

A csípés folyamata és súlyossága, mint más allergiás reakcióknál, az ember immunrendszerétől és a bejutó testidegen anyag mennyiségétől függ. Találkozhatunk olyan embertársainkkal, akinél alig észlelhető a csípés, de vannak olyanok, ahol nagyobb, fájdalmas duzzanat, piros bőrpír és erős viszketés jelentkezik.

A szúnyog csípésekor a nyálával több különböző anyagot juttat testünkbe (pl. fehérjéket, véralvadásgátlót, emésztő enzimeket). Az idegen anyagokra szervezetünk allergiás reakcióval válaszol, melynek tünetei a fent említett folyamatok.

 

Betegséget terjeszthetnek a szúnyogok?

Tanulmányaimból tudom, mondja Sipos Gazda, hogy Magyarországon található szúnyogok által terjesztett legjelentősebb betegség a nyugat-nílusi láz. Kérlek, tudjatok róla, hogy szúnyogok közvetítésével terjedhet, de járványügyi szempontból alacsony a kockázata az usutu vírus és a dirofilariosis (bőrférgesség) betegségnek. Behurcolt esetként jegyzik, ha a beteg külföldön kapta meg a fertőzést, majd hazatérése után diagnosztizálták a megbetegedését.

Olvastam, hogy a trópusi területeken a szúnyog által terjesztett betegség a sárgaláz, a malária, a japán-encephalitis, a zika, a dengue és chikungunya.

A tudományunk mai ismerete alapján hazánkban a nyugat-nílusi láz terjesztéséért főként az országszerte gyakori dalos szúnyog (Culex pipiens) a felelős, de más hazai szúnyogfajokban is kimutatták a vírust.

Mit tudunk tenni a szúnyogok ellen? Hogyan védekezzünk? Mit alkalmazzunk?

 

  1. A szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek a felszámolása nyújt megoldást a vízgyülemekben fejlődő szúnyogok ellen. Ezt magánterületen a tulajdonos tudja elvégezni, ez a környezetre nem káros. Közterületen az önkormányzat felelőssége a kártevők elleni kötelező védekezés.

 

  1. Szabadban tartózkodásunk esetén, ahol a szúnyogok nagy számban vannak jelen, használjunk a bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket, pl. teraszon füstképző un. szúnyogirtó „spirált” illetve a lámpaolajat, melynek riasztó hatása van a szúnyogokra nézve.

 

  1. Viseljünk hosszú szárú és ujjú ruházatot, hogy csökkentsük a csípések számát.

 

  1. Szobában, irodában a legfontosabb a nyílászárókon a szúnyogháló használata, mely biztos és vegyszermentes lehetőség. Alkalmazhatunk még, szúnyogirtó párologtatót és aeroszolt. A címkéken fel van tüntetve a hatástartam, de ez függ a felvitt mennyiségtől és a hőmérséklettől. A hatóanyag párolgása és az izzadás miatt, célszerű a riasztószer időnként újra felvinni a bőrre, ha ezt a készítmény utasításai nem tiltják. A riasztószert mindig a használati utasítás szerint alkalmazzuk! Csak szabadban használjuk!

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?