You are currently viewing Étel kisokos: az ételhulladéktól a fenntartható felhasználásig

Étel kisokos: az ételhulladéktól a fenntartható felhasználásig

Te is úgy érzed, hogy az ünnepek alatt kétszer annyit ettél, mint máskor, és elszörnyedve nézed, mennyi étel ment veszendőbe? Olvass tovább, hogy mától már jobban csináld!

Nagyon sok családban a karácsony a mérhetetlen habzsolásról szól, többszörös mennyiségű ételt készítenek el a családi összejövetelekhez. A legrosszabb, hogy ezeknek az élelmiszereknek egy nagy része végül a kukában köt ki. Pedig egy kis odafigyeléssel sokkal fenntarthatóbb módon is csinálhatod, és még pénzt is spórolhatsz.

Nézd meg, mi mindenre tudsz odafigyelni az ünnepi készülődésnél, és persze a hétköznapokban is.

Tervezés és okos vásárlás

A fenntartható étkezés egyik kulcsa a tervezés. Mérd fel előre, hogy mennyi ételre lesz valóban szükség. Hidd el, akkor is szuper lesz a karácsony, ha nincs ötféle sütemény, vagy hatféle főétel. Sőt, mivel nem leszel teljesen leterhelve a kétnapos főzéssel, még a hangulatod is jobb lesz. Tehát: ne tervezd túl a mennyiséget!

Vásárlás előtt ellenőrizd a hűtőt és a kamrát, hogy pontosan tudd, mire van tényleg szükséged. Ez segít elkerülni a felesleges vásárlást, ami gyakran vezet pazarláshoz. A legjobb, ha bevásárlólistával mész, így gyorsabb, hatékonyabb és olcsóbb lesz a vásárlás.

Tárolás

Az élelmiszerek helyes tárolása segít abban, hogy ne kelljen kidobnod alapanyagot. Használj légmentesen záródó edényeket az élelmiszerek frissen tartásához, és próbálj meg minél kevesebb műanyagot használni. Ha mégis úgy látod, hogy valamiből túl sokat vásároltál, a fagyasztás megfelelő mód azok megmentésének.

Főzés, elkészítés

A menü összeállításánál figyelj a környezeti szempontokra: válassz szezonális, helyi termékeket, amelyek kevesebb szállítást és környezeti terhelést jelentenek. Például a sütőtök, a gesztenye ilyenkor télen szuper választás. Ha tudsz, vásárolj bio élelmiszert, ezeknek kisebb az ökológiai lábnyoma és egészségesebbek is. A növényi alapú élelmiszerek a leginkább bolygóbarát ételek, ezért minél több ilyen fogást tegyél az asztalra.

Használj energiatakarékos főzési módszereket, mint például a párolás vagy a lassú főzés, ezek kevesebb energiát igényelnek. Ha van egymásra tehető edényed, azzal is sok energiát (és időt) tudsz megtakarítani.

Figyelj a vízhasználatodra: használj kevesebb vizet a zöldségek mosásához, és próbáld meg újrahasználni azt (pl. öntözéshez). Kerüld el a felesleges vízpazarlást, például a csap folyamatos folyatását.

Komposztálás

A komposztálás egy kiváló módja annak, hogy visszaadjuk a természethez, amit tőle kaptunk. A zöldség- és gyümölcsmaradékok, tojáshéj és kávézacc kiválóan alkalmasak a komposztálásra, amely természetes tápanyagforrást jelent a kerted, vagy a szobanövényeid számára. Szerencsére már nem csak akkor tudod ezt megtenni, ha kerted van, többféle benti komposztálót is találsz a piacon, így elég egy kis sarok a kamrában vagy akár a konyhában és indulhat a humusz gyártás.

Maradékok újratervezése

A legtöbb étel felmelegítve is ugyanolyan ízletes, mint frissen, tehát amit lehet, azt edd meg másnap. Amit már nem szeretnél ugyanolyan formában elfogyasztani, azoknál vesd be az agyadat (vagy az Internetet), és gondolkodj kreatívan a maradékok felhasználásáról. Egy egyszerű pörköltből születhet egy finom raguleves, vagy a sült húsokból készíthetsz salátát. A maradék zöldségeket felhasználhatod egy tápláló leves elkészítésére, tésztaszósznak, vagy akár egy új főétel alkotóelemeként. A cél az, hogy csökkentsd az élelmiszer-pazarlást és maximalizáld a meglévő anyagok felhasználását. Ne félj kipróbálni új recepteket!

Tudatosságra nevelés

Fontos az is, hogy beszélgess a családoddal az ételekről, az élelmiszer-pazarlásról. Beszélj a gyerekeiddel az élelmiszerek értékéről, és arról, hogyan tudjátok minimalizálni a hulladékot. Vond be őket a tervezésbe, hogy mit készítsetek a maradékokból (például valami finom kencét a reggeli szendvicsre). Minél korábban megismerik a fenntarthatóság fontosságát, annál felelősségteljesebb fogyasztók lesznek.

A fenntartható élelmiszerfelhasználás nem csak egy trend, hanem egy fontos lépés a felelősebb és tudatosabb jövő felé. Mint anyák és nők, akik az otthoni ételkészítés központi szereplői vagyunk, különösen nagy a felelősségünk és lehetőségünk pozitív változást elindítani. Az apró lépések jelentős különbséget tehetnek nemcsak saját családunk, hanem a bolygónk jövője szempontjából is.

A fenntartható élelmiszerfelhasználás nemcsak a pénztárcánkat, hanem a környezetet is kíméli, miközben egészséges táplálkozást biztosít szeretteink számára. Kezdd el ma a változást, és alakítsd át étkezési szokásaidat a fenntarthatóság jegyében!

Pék Anikó
www.creartconsulting.com

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?