Majdnem almás pite recept, (nem csak) endósoknak

Endometriózis diéta szakértőként gyakran újragondolom a hagyományos recepteket, hogy a hozzám fordulók is tudják élvezni a megszokott, szeretett ízeket, lemondások nélkül, bűntudatmentesen.

Az almáspitét mindenki imádja, ezzel a recepttel nem lehet mellélőni, ráadásul pillanatok alatt elkészül és nagyon egyszerű is. Engem már nem egyszer kihúzott a slamasztikából akkor is, amikor hirtelen kellett rittyenteni valamit az asztalra, mert váratlan vendégek toppantak be hozzánk.

Ha egy könnyű, egészséges, gyermekkorod ízeit idéző desszertre vágysz, ez a vegán édesség neked is a kedvenceid közé kerül majd!

Vegán “Mintha pitét ennél” – sült alma

Hozzávalók:

3, 5 dl házi készítésű, édesítetlen, sűrű almalé

4 tk fahéjas xilit

3-4 szem szegfűszeg

2 tk mézeskalács fűszerkeverék

1,5 marék natúr dió

4 nagyobb, piros, puhább húsú alma

néhány szem mazsola vagy aszalt vörös áfonya (elhagyható)

blansírozott mandula darabok

Elkészítés:

A diót pirítsd meg és aprítsd fel, akár megteheted turmixgépben is ha elég nagy teljesítményű. Az almákat mosd meg, hámozd meg, szeleteld nagyjából 1 centi széles szeletkékre. Óvatosan vágd ki a közepéről a magházat, hogy a gyümölcs húsa ne sérüljön.

Forgasd meg őket egy kevés mézeskalács fűszerkeverékben, aztán bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, és helyezd a 180 fokos, előmelegített sütőbe légkeveréséi üzemmódban. Nagyjából 20-25 perc alatt lesznek szép puhák, aranyszínűek.

Fogd a maradék kevés almát, vágd apró kockákra, és egy hőálló edényben a nyírfacukor fahéjjal, az alma levéből egy decivel együtt főzd őket puhára. Ebbe a masszába tedd bele az aprított diót is és a néhány szem mazsolát.

Az almalé maradékát közepes lángon sűrítsd be karamelles sziruphoz hasonló állagúra.

Ekkor jöhetnek az almaszeletek, helyezd őket óvatosan egymásra, úgy, hogy újra “egész” almának nézzenek ki, középre tegyél a diós masszából, a tetejére pedig csurgass a szirupból, és díszítsd néhány szegfűszeggel, mézeskalács fűszerkeverék hintéssel, egy-két blansírozott mandula szeletkével.

Azon melegében tálald!

Jó étvágyat!

Árvai Nóra
EndoBlog.hu pszichológus bloggere, perinatális szaktanácsadó, szakíró, az
Endometriózis Lexikon szerzője

(kezdőkép: Unsplash)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük