Nyáron, cukkini szezonban magától értetődik, hogy szinte minden ételbe teszek cukkinit. Számtalan formájában szeretjük: krémlevesként, grillezve, töltve, sütve, főzve, főételként vagy köretként egyaránt.
Ez a sajtos cukkini puffancs egy percek alatt összedobható, mégis laktató finomság, ami önállóan és egy húsos ételt kísérve is megállja a helyét.
Hozzávalók (3 személyre):
A puffancsokhoz:
80 dkg cukkini
1 kávéskanál só (használhatunk medvehagymás sót, hogy feldobjuk az ízét)
ízlés szerint őrölt bors, zöldfűszerek (majoranna, bazsalikom, oregánó)
1 tojás
3 gerezd zúzott fokhagyma
5 evőkanál zsemlemorzsa
½ zacskó sütőpor
5 dkg reszelt sajt (füstölt sajttal a legfinomabb)
A mártogatóshoz:
20 dkg tejföl
2 gerezd zúzott fokhagyma
kevés só, bors
1 kávéskanál kapor
A sütéshez: kb. 1 liter olaj vagy kókuszzsír.
Elkészítés:
A cukkinit alaposan megmosom, meghámozom, majd nagylyukú reszelőn lereszelem. Lesózom (használhatunk sima sót, de ízesített, fűszeres változatot is, mint például a tavasszal készíthető medvehagymás fűszersó ), majd félreteszem legalább félórára.
Ezidő alatt jó sok levet enged, amit szépen kézzel kinyomkodok, és hozzáadom az összes többi hozzávalót. Villával összekeverem, hogy jó sűrű masszát kapják. Ha kevés lenne a zsemlemorzsa, bátran adj hozzá még pluszban, különben a puffancsok sütés közben szét fognak esni.
A zsiradékot felmelegítem annyira, hogy ha egy csipet zsemlemorzsát szórok bele, elkezdjen „futni” a tetején. Ekkor egy kanál segítségével gombócokat formázok és óvatosan az olajba engedem. A sütőportól kicsit megemelkedik, és az olaj tetején úszva sül szép aranybarnára.
Mindkét oldalát kb. 2 percig sütöm közepes lángon, hogy legyen ideje jól átsülni. Végül konyhai papírtörlőre szedem, és hagyom lecsepegni a felesleges zsiradékot.
Fokhagymás-kapros mártogatóssal kínálom: a tejfölt egy villával összetöröm, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a fűszereket, és már tálalom is.
Jó étvágyat!
Molnár-Keresztényi Brigi
Degeszpocak
További receptekért látogass el a Degeszpocak weboldalára >>>
(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)