You are currently viewing A Casablanca után minden nő megőrült érte – Humphrey Bogart, Hollywood aranykorának legnépszerűbb színésze

A Casablanca után minden nő megőrült érte – Humphrey Bogart, Hollywood aranykorának legnépszerűbb színésze

  • Olvasási idő:olvasási idő: 8 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Humphrey Bogart minden idők egyik legnagyobb filmsztárja. Már életében legendává vált, mert született tehetségnek számított, aki ráadásul olyan elszánt volt, hogy folyamatosan képezte magát.

Több, mint 80 filmben szerepelt, de a Casablanca tette igazán ismertté. Ez a szívtipró volt Hollywood legcinikusabb, legszókimondóbb színésze, amivel nem mindig lopta be magát az emberek szívébe.

Humphrey DeForest Bogart 1899. december 25-én született New Yorkban, Belmont DeForest Bogart és Maud Humphrey legidősebb gyermekeként. Apja sebészorvos volt, míg édesanyja illusztrátor. Szülei azt remélték, hogy a Yale egyetemre fog járni, de már az azt megelőző akadémiáról is kibukott, illetve a pletykák szerint kirúgták, mert bedobta az igazgatót (vagy egy pályagondozót) a Nyúl-tóba. A másik verzió szerint dohányzott, ivott és tiszteletlen volt az iskolai személyzettel.

Mivel nem maradt sok lehetősége, 1918 tavaszán az első világháború alatt bevonult az Egyesült Államok haditengerészetéhez, és kormányosként szolgált. Sokan kizártnak tartják, hogy a haditengerészeti munkája során szerezte a védjegyeként megjelölt sebhelyet a felső ajkán, de ezzel kapcsolatban több egymásnak ellentmondó történet is van.

Az egyik, hogy háború alatt egy repesz találta el, a másik szerint egy fogoly ütötte szájon a bilincsével, amikor a haditengerészeti börtönbe szállította. Mások szerint a legkézenfekvőbb az, amit egyszer Bogart is mondott: gyerekkorában szerezte a sérülést. Mindenesetre ennek a sebnek is köszönhette ellenállhatatlan, ikonikus mosolyát.

Tengerészeti szolgálata után szállítmányozóként és kötvényértékesítőként dolgozott. Addigra a személyisége teljesen liberálissá és öntörvényűvé vált, aki nem kedvelte a hamisságot és a sznobokat.

Később apja egyik barátja révén irodai állást kapott William A. Brady’s new World Films cégénél. Bár szerette volna kipróbálni magát a forgatókönyvírásban, a rendezésben és a produkcióban, egyikben sem jeleskedett. Ellenben szerepet kapott a 1921-es Drifting című drámában, mint japán komornyik.

Bár Bogartot úgy nevelték, hogy a színészet alantas hivatás, ő mégis élvezte. Soha nem vett színészleckéket, végig önmagát képezte. 1922 és 1935 között legalább 17 Broadway-produkcióban szerepelt.

Időközben megismerkedett Helen Menken színésznővel, akivel 1926-ban házasodtak össze, de rá egy évre elváltak, viszont barátok maradtak. Menken azt mondta, hogy Bogart többre értékelte karrierjét, mint a házasságát, illetve elhanyagolta és bántalmazta őt. Az új szerelem nem váratott sokat magára és a filmcsillag 1928-ban ismét megházasodott. A szerencsés nem más volt, mint Mary Philips színésznő.

Ez az év más tekintetben is szerencsésnek bizonyult, ugyanis Bogart először debütált egy rövidfilmben, a The Dancing Town-ban. Az első nagyjáték filmje a Devil with Women volt 1930-ban. Karrierje döcögősen alakult, ingázott a filmipar és a színház világa között, ráadásul a második házassága sem alakult fényesen. Elégedetlen volt színészi karrierjével, depresszióssá és ingerlékennyé vált, miközben egyre többet ivott.

De végre fordult a kocka az 1936-os A megkövült erdővel, ami sztárrá tette Bogartot. Mindezt valahol Leslie Howardnak köszönhette, aki ragaszkodott ahhoz, hogy Bogarttal együtt játszhasson, aki pedig nem felejtette el szívességet és egyetlen lányát, Leslie Howard Bogartot róla nevezte el 1952-ben.

Innentől kezdve nem volt megállás és sorra gyártotta a gengszterfilmeket, ugyanis a rosszfiús szerepeket egyenesen ráöntötték. Az évek alatt kialakult filmes személyisége, bár az igazság az, hogy hétköznap sem vetkőzte már le: sztoikus, cinikus, ugyanakkor megnyerő, már-már bájos férfi volt.

1937-ben elvált Mary-től és a következő évben feleségül vette Mayo Methot színésznőt, aki ugyancsak nem vetette meg az italt. Részegen az a meggyőződése volt, hogy férje hűtlen hozzá (ami végül be is következett Lauren Bacall-lal, a Szegények és gazdagok forgatása közben 1944-ben).

 

Ez idő tájt Bogart megint elégedetlen lett a karrierjével, aki nem mellesleg ritkán nézte saját filmjeit, kerülte a premiereket, és hamis sajtóközleményeket adott ki magánéletéről. Ráadásul, mivel utálta a silány filmeket, nem félt hangosan kimondani a véleményét, akár nevén nevezni azokat, akiknek munkájával elégedetlen volt, amiért persze sokan megorroltak rá. Sem a sajtó, sem Hollywood nem volt hozzászokva az ilyen szintű őszinteséghez.

Az 1941-es Magas-Sierrában játszott utoljára gengsztert. A máltai sólyomban már végre magándetektívként szerepelt és szokatlanul elégedett volt a filmmel. Csak ezután jött az első romantikus szerepe, a film, amivel beírta a nevét a történelembe – meg a hölgyek szívébe – az az 1942-es Casablanca, amelyben Ingrid Bergmannal játszott. Szerepéért három Oscar-jelölést kapott.

Ezután jött a Szegények és gazdagok, aminek keretei között összemelegedett Lauren Bacallal. Hónapokkal később ismét együtt játszottak A hosszú álomban. Végül egy kis ceremónia keretében összeházasodtak 1945-ben. A házasságuk alapvetően boldog volt, amit legfeljebb Bogart alkoholizmusa tudott beárnyékolni. Mikor kitört a második világháború, állítólag megpróbált bevonulni, de életkora miatt elutasították. Ugyanakkor 1949-ben, 49 évesen lett először apa, mikor felesége életet adott Stephen Humphrey Bogartnak. 1952-ben pedig megszületett második gyermekük, Leslie (egy lány, aki a színész Leslie Howard után kapta a nevét).

Sorra jöttek a jobbnál jobb filmek Bogarttól, mint amilyen a Sötét átjáró, Key Largo, A Sierra Madre kincse, viszont az 1951-es Afrika királynője volt az, amelyben fergeteges kapitányként nyújtott teljesítményével megszerezte élete első és egyetlen Oscar-díját, mint a Legjobb színész. Utána is akadtak jelentősebb filmjei, mint amilyen a Zendülés a Caine hadihajón és a Sabrina, amelyben Audrey Hepburnel együtt játszott.

Utolsó filmje az 1956-os Annál súlyosabb a bukásuk… volt, ugyanis a forgatás alatt nyelőcsőrákot diagnosztizáltak a színészlegendánál. Eltávolították a nyelőcsövét, két nyirokcsomóját és egy bordáját, ám a műtét sikertelen volt.

Újabb kezelések és műtét után a rák áttétessé vált és Bogart kómába esett. 1957. január 14-én pedig elhunyt. Temetésén jelen voltak Hollywood legnagyobb sztárjai, köztük Audrey Hepburn, a legjobb barátja, Spencer Tracy, – akitől a Bogie becenevet kapta – Judy Garland, Ronald Reagan, Marlene Dietrich, és még sokan mások. Bogartot elhamvasztották, és hamvait a kaliforniai Forest Lawn Memorial-Parks & Mortuaries temetőben helyezték örök nyugalomra.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?