You are currently viewing A Kiskoronába járni esemény lesz – megújul az Óbudai Társaskör

A Kiskoronába járni esemény lesz – megújul az Óbudai Társaskör

  • Olvasási idő:olvasási idő: 4 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

2023-ban harmincöt éves lesz az Óbudai Társaskör.

A fordulóponthoz új csapat vezeti el, élén Vass Lajos, a szolnoki Szigligeti Színház korábbi igazgatója, a Magyar Állami Operaház volt főigazgatója. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatától kapott igazgatói kinevezése 2021 január elsejétől öt évre szól.

„Három sikeres évtizedet tudhat maga mögött az intézmény, Merényi Judit, majd Harsányi Mária igazgatásával. Megítélésem szerint korszakhatár következett el: a »patina és progresszió« jegyében őriznünk kell a hagyományokat, emellett azonban, a 21. század ritmusához igazodva, új közönségrétegek számára is láthatóvá kell válnunk. Ez pedig csak úgy megy, ha kicsit mást kínálunk, de nagyon másként közvetítünk” – mondja Vass Lajos.

Gyökeresen más tervezésre nincs szükség, hiszen a látogatók a megnyitás óta nívós előadókkal és minőségi programokkal találkozhattak. A Covid okozta hosszas zárlat után azonban más jelentőséget nyernek a személyes találkozások, a társasági programok, az emberek új igényekkel látogatnak közösségbe, még ha kulturálódni vágynak, akkor is.

Az Óbudai Társaskör a Kiskorona utca 7. szám alatt az a különleges hangulatú összművészeti játszóhely, amely beteljesíti ezeket az új igényeket. A ház korlátozott befogadóképességéből adódóan megmaradhatnak unikális alkalmaknak az ide szervezett események, amelyeken mást kap a közönség, mint a tömegrendezvényeken – ám a találkozásnak a művészekkel nemcsak az illúzióját, hanem a valóságát adják.

A Kiskorona7. a legkülönfélébb kínálattal, irodalmi estekkel, komoly- és könnyűzenei estékkel is várja majd az érdeklődőket. „Szeretném, ha minél több fajsúlyos művész tervezne önálló műsort kifejezetten az Óbudai Társaskör színpadára” – mondja az igazgató, kiemelve: változatlan környezetben új találkozóhely épül.

A szabadtéri, nyári előadások a lehető leggazdagabb műfaji kitekintéssel szerveződnek a jövőben – „a Kiskoronába járni” esemény lesz. Az új igazgatói koncepció szerint minden évszak tartogat majd egy-egy országos jelentőségű komolyzenei rendezvényt – a negyedévente jelentkező, világszínvonalú estek látogatott, emblematikus alkalmakként fémjelzik majd az intézményt.

A hétköznapokban a kamarazenétől kezdve az operán, a világzenén, a jazzen és a dixielanden át az akusztikus popig sok-sok stílust vonultat fel koncertszínpaduk, de más jellegű, többek közt prózai programokat is kínálnak majd. A házba előszeretettel járnak képzőművészek, a galériát kifejezetten kedvelik a fiatalok. Ugyanígy nyitnak a huszonéves muzsikusgeneráció és a más művészeti ágban dolgozó fiatalok felé, igyekeznek teret adni a Zeneakadémia és egyéb művészetoktatási intézmények hallgatóinak.

Az Óbudai Társaskör atmoszférája összetéveszthetetlen
– hordozza a fényes múltat, mégis jelenidejű, barátságos közeg.

A Társaskör a III. kerületé, de korántsem lokális jelentőségű intézmény. Egyedi helyszín, gazdag kínálattal – szellemi alkotók, minőségi előadók és közönségük műhelye és otthona.

A Kiskorona7. mindenkié.

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?