You are currently viewing Gérard Depardieu, akitől mindenkinek van legalább egy kedvenc filmje

Gérard Depardieu, akitől mindenkinek van legalább egy kedvenc filmje

  • Olvasási idő:olvasási idő: 5 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A híres francia színész 1948. december 27-én látta meg a napvilágot a franciaországi Châteauroux városában, Gérard Xavier Marcel Depardieu néven.

Apja, René Depardieu karosszérialakatos volt, anyja, Lilette háztartásbeli. A fiatal Gérard – öt testvérével együtt – szerény anyagi körülmények között nevelkedett. Nehezen kezelhető serdülő volt,13 évesen kimaradt az iskolából és ideje nagy részét csavargással töltötte. Meglehetősen nagy fizikai erejét verekedésre, lopásra és más törvénytelen cselekedetekre használta, több ízben meg is gyűlt a baja a rendőrséggel.

Véletlenül keveredett a színház közelébe, ugyanis egy szociális munkás ajánlotta neki a színjátszást, hogy megmentse a teljes elzülléstől. Az ifjú Gérard azonnal átadta magát ennek az új szenvedélynek és nem sokkal később már Jean-Laurent Cochet színitanodájában folytatott tanulmányokat. Itt találkozott későbbi feleségével, Élisabeth Depardieu színésznővel is, akivel 1971. február 19-én kötött házasságot.

Magánélete sem alakult azonban túlságosan felhőtlenül. Feleségétől húszévi házasság után, 1992-ben külön költözött, majd 1996-ban el is váltak. Két gyerekük született: Guillaume, aki sajnos 2008-ban egy betegség következtében elhunyt (bár ezt megkérdőjelezik) és Julie. Mindketten színészi pályára léptek.

Depardieu-nek 1992-ben házasságon kívül született Karine Sylla modell-színésznőtől egy kislánya, Roxane.

Megszámlálhatatlan filmben nyújtott zseniális alakítást 1967-es debütálása óta. 1984-ben első filmrendezése a Tartuffe volt, producerként pedig 1990-ben mutatkozott be első ízben.

Nagy borrajongó és kiváló borszakértő, olyannyira, hogy ő maga is termel a Loire-menti szőlészetében. Sajnos a borral való szoros barátsága eredményeképpen többször kapták ittas vezetésen is… Párizsban két saját étterme is van, melyben gyakran fordulnak meg illusztris vendégek.

Az egykori Chanel-modellből színésznővé avanzsált Carole Bouquet-vel folytatott hét évnyi románc után, 2004-től Clémentine Igou-val, egy Harvardon végzett fiatal amerikai regényírónővel él együtt, aki egyben egy toszkánai szőlészet marketingfelelőse is.

A legnagyobb elismeréseket és díjakat kapta meg pályafutása során, például 1985-ben a Francia Nemzeti Érdemrend lovagja, majd 1996-ben a Francia Becsületrend lovagja is lett. Ennek ellenére, mivel 2012-ben élesen bírálta Francois Hollande elnök adópolitikáját, inkább feladta állampolgárságát, mintsem a szerinte igazságtalanul magas adót megfizesse. Új állampolgársága az orosz lett, melyet  Putyin elnök közbenjárására 2013. január 3-án kapott meg.

Oroszországban egysávos, 13 százalékos jövedelemadó van, emiatt Depardieu nagyszerű demokráciának nevezte Oroszországot, és kijelentette, hogy szereti az országot, annak népét, történelmét, íróit, kultúráját és intelligenciáját. Orosz neve Жерар Реневич Депардьё (Zserar Renevics Gyepargyjo) lett.

Olyan partnerekkel játszott együtt, mint például Cathereine Deneuve, Pierre Richard, Andie MacDowell, Katherine Heigl, Marion Cotillard, Leonardo DiCaprio, John Malkovich, Jeremy Irons és még nagyon-nagyon sokan…

Állandó magyar szinkronhangja 2014-ig Helyey László volt.

Kedvenc filmjeink Depardieu-től a teljesség igénye nélkül:

Balfácán (1981)
Balekok (1983)
Négybalkezes (1986)
Cyrano de Bergerac (1990)
Zöldkártya (1990)
Hanta-palinta (1991-eredeti verzió)
Apám a hős (1994-a Hanta-palinta amerikai verziója)
A vasálarcos (1998)
Asterix és Obelix (1999)
Nyomorultak (2000)
Pofa be! (2003)
Amikor énekes voltam (2006)
Piaf (2007)
Michou története (2007)

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?