You are currently viewing Kávé, brunch és vintage virágcsodák – mindez egy helyen, Debrecen szívében

Kávé, brunch és vintage virágcsodák – mindez egy helyen, Debrecen szívében

Kreatív hobbinak indult; mára már saját üzletük van, habrózsa dobozaikkal pedig a nemzetközi piacra készülnek.

Közgazdászként diplomázott, első gyermeke megszületése azonban teljesen átírta az elképzeléseit.

Somné Soós Judit kezdetben hobbiként készített dísztárgyakat, mára férjével hangulatos vintage üzletet visznek Debrecenben, egyedülálló habrózsa dobozaikat pedig egyre többen szeretik és keresik, s nem csak a határainkon belül.

A kezdetekről, s arról, hogyan érkeztek kis garázscégből a nemzetközi piac küszöbéhez; az immár kétgyermekes, fiatal vállalkozó édesanya mesél. Judit hisz az erős és kreatív nőkben, s reméli, saját példájával más, dolgozó anyákat is motivál.

Tomkó Bori: Mesélnél a kezdetekről? Közgazdász diplomával a zsebedben hogyan kezdtél habrózsákkal foglalkozni?

Somné Soós Judit: A főiskola mellett folyamatosan dolgoztam. Közben megszületett a kislányom is, aki nyolc hónapos volt, amikor a Szolnoki Főiskola közgazdasági szakán diplomáztam. A szülés után sem szerettem volna kiesni a pörgésből, így – a gazdasági és banki szektor helyett – az otthon töltött időmet egy új, kreatív munkának szenteltem.

Ajtódíszeket és adventi koszorúkat kezdtem készíteni, naponta pár órában. Ahogy lefektettem a babát, mentem a konyhába és pepecseltem a díszekkel. A kész termékeket karácsonyi vásárokon árultuk, kis családi vállalkozásként.

Egyre többen kezdtek el vásárolni tőlünk, online is elérhetővé váltunk és sokakban felmerült a kérdés, hogy miért nem nyitunk saját üzletet. 2014-ben, mikor még a Vintage World Cafe & Shop még csupán egy álom volt számomra, azon gondolkodtam, hogyan lehetne valami újat, tartósat alkotni a virágok és az ajándékozás terén.  Az élőrózsákat sajnáltam volna elpazarolni a díszdobozokra, hiszen nagyon hamar elhervadnak és locsolni sem lehet őket.

Alternatív megoldást kerestem és a semmiből, villámcsapásként jött a habrózsákból készült rózsadoboz gondolata.

Miért ne lehetne a művirágokat új köntösbe öltöztetve, lerombolva minden sztereotípiát egy egyedi ajándékmegoldást alkotni virágok formájában?

– tettem fel magamnak a kérdést.

Életem első habrózsa dobozai nem voltak tökéletesek, de hát mindenkinek el kell kezdeni valahol. Ma már más szemléletben és stílusban készítjük el őket, de szerethetőek, és ami számomra még fontosabb, hogy az én „gyermekeim” voltak.

TB: Így született meg tehát az alapötlet, s vált valósággá. Arról is volt elképzelésed, hogyan ismerteted meg a munkáidat a szélesebb „nagyközönséggel?”

SJ: Mikor elkezdtem a habrózsa dobozok gyártását még nem volt üzletem, így találnom kellett egy megoldást, hogyan is tudnám értékesíteni a dobozokat.  A közösségi média és az internet kézen fekvő megoldásnak tűnt, így a férjem ötletét megvalósítva létrehoztunk egy webáruházat és folyamatos közösségi média kommunikációval próbáltuk megmutatni az újdonságainkat.

Időbe telt mire megismertek minket, de néhány hónap után már annyi megrendelést teljesítettünk, hogy az alapanyagok beszerzése is problémát jelentett néha.

TB: Erre mondják, ha egyszer egy üzlet beindul! Hogyan tudtátok felvenni, tartani a lépést az egyre növekvő kereslettel?

SJ: Fejlődnünk kellett, méghozzá folyamatosan. A termékfejlesztés mellett elengedhetetlen volt az online világ és kereskedelemről szerzett információink és készségeink fejlesztése, hogy az ország minden pontján megismerhessétek a mi kis csoda dobozainkat.

Webáruházat nyitottunk, ma már több új munkatárs segítségével és folyamatosan bővülő készlettel, termékpalettával igyekszünk teljesíteni az elképzeléseiteket és az ország minden pontjára eljuttatni a habrózsa dobozokat.

Az igazi áttörést pedig az üzletünk megnyitása jelentette, amivel egy nagy álmunk vált valóra.

A Vintage World Cafe & Flower nemcsak virágokkal és vintage elemekkel dolgozik, de célja a tengerentúli brunch (ebédnek felérő reggeli) népszerűsítése, illetve a családbarát üzletforma kialakítása. A keresztanyám Amerikában él, a nála töltött időszak alatt ismerkedtem meg a brunch kultúrájával és itt láttam először gyermek-központú kávézókat is.

Itthon nem lehetne pusztán erre felépíteni egy üzletet, de jó ötletnek tartom a zavartalan időtöltés érdekében létrehozott gyermek sarkot. A kicsiknek színezőket, játékokat tettünk ki egy kis játszósarokba, hogy legyen mivel elfoglalni magukat, amíg a szülők élvezik a kávézást, reggelizést.

TB: Mit gondolsz, miben rejlik a habrózsa dobozok varázsa?

SJ: Igyekeztünk a lelkünk egy részét is belevarázsolni a dobozaink szépségébe. Minden egyes dobozt úgy próbálunk megtervezni, hogy minél élőbb, természetesebb hatást keltsen. Mikor elkezdtem, sokáig keresgéltem és próbálgattam a különböző művirágokat, mire megtaláltam ezeket az egészen élő hatású polifoam rózsákat. Nem csak a virágok kiválasztása, de a doboz megtervezése, a színvilága, a szalagok és a festés is sokat számít. Egyfajta harmóniát szerettem volna teremteni az alkotóelemek között.

TB: Milyen előnyei vannak az élő virággal szemben? Milyen alkalmakra ajánlanád a dobozaitokat?

SJ: A habrózsa boxaink legnagyobb erénye és titka az élő virággal ellentétben, hogy nem hervad el! Örök emlékül szolgálnak minden alkalomra. Nem titok, hogy sokkal jobban szeretek élő virágokkal dolgozni, de azok sajnos néhány nap, hét után elveszítik szépségüket.

Habrózsa dobozaink szépsége évek múltán is kitart,

az otthon dekorációjának tökéletes és kitartó díszévé válhat.

Különösebb gondozást nem igényel, legfeljebb a rászálló portól kell néha megtisztítani.

Szolid, letisztult, mégis mutatós és egyedi ajándékozási ötlet egy törődő gondolattól egészen egy születésnapi, esküvői vagy diplomaosztós meglepetésig.

Hamarosan bevezetésre kerül a minőségi tanúsítvány is minden darabhoz, amivel még inkább erősebbé, egyedibbé és minőségileg is kiemelkedővé válunk a versenypiacon.

TB: Kétgyermekes édesanyaként hogyan tudod összeegyeztetni a vállalkozással kapcsolatos nem kevés feladatot a családi élettel?

SJ: A vállalkozásaink is mind családban működnek, rokonaink és a kialakult dolgozói csapatunk nélkül sosem lehettünk volna sikeresek. A 6 éves kislányom, Lia mellé tavaly megszületett Soma fiam is, így kétszer akkora figyelem szükséges az otthoni feladataim során.

Elsősorban anya vagyok, és ez így is van rendjén.

A párom minden lépésemben támogat akkor is, ha nem mindenben értünk egyet, legyen az magánjellegű, vagy üzleti döntés. Azt gondolom, jó példával járhatok el, ha édesanyaként a munkámban is sikeres tudok lenni.

Hiszek az erős, kreatív nőkben és abban, hogy ők is képesek lehetnek valami egészen maradandót alkotni, ha megkapják otthon a kellő támogatást, és hisznek az elképzeléseikben.

TB: További célok, ötletek?

SJ: Jövőbeli célunk a nemzetközi terjeszkedés -mely már el is indult- és egy esetleges virágos reggeliző franchise is. Mára a habrózsadoboz egyedülálló vintage szabadalomként az üzletünk terméke, melynek köszönhetően pár éven belül akár világszinten nevet szerezhetünk. Már az európai szabadalmat megkapva nyitunk a többi kontinens felé.

A habrózsa világszabadalma mellett hasonló kreatív ötletekkel igyekszem a jövőben is továbbfejleszteni a vállalkozásunkat. Remélhetőleg ez motiválóan hat majd más, dolgozó édesanyákra is.

TB: Köszönöm a beszélgetést, további elképesztő sikereket kívánunk!

Ha szeretnéd látni és érezni ezt a csodavilágot, akkor itt találod őket:

Debrecen, Arany János u. 6.

www.vintageworld.hu

Tomkó Bori

(A képek a Vintage World Cafe & Shop tulajdonát képezik, felhasználásuk nem engedélyezett.)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?