Borokról könnyedén – 14. rész: Miért olyan nagyon szerethető a hárslevelű? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Ha a kedvenc szőlőfajtáját kérdezik, a hárslevelű ugyan nem a legelső, de benne van az öt legjobb fehér szőlőfajta között, amit felsorol. Találkozhatunk vele sokféle stílusban több borvidékről, de miért is ennyire szuper szőlőfajta? Ebbe avat be most minket Árvay Angelika borakadémikus, a Borokról könnyedén sorozat következő részében.

1.Először is nagyon szép fürtjei vannak. Tényleg. Szép nagy, kecses és vállal rendelkező fürtjei, ahol a bogyók viszonylag távol helyezkednek el egymástól. Ahogy érik, a zöld színből egyre inkább hajlik gyönyörű napsárga felé. És nemcsak jól néz ki, de finom is. Ugyanis nem mindegyik szőlőfajtát esik jól csipegetni szüret közben, én például a sauvignon blanc-t inkább csak kiforrott változatában szeretem. A hárslevelű viszont jöhet bogyósan is!

2.Sokrétű szőlőfajta. Azaz készülhet belőle a szüret időpontjától függően szárazbor, édesbor, sőt akár még az aszúkészítéshez is felhasználhatjuk, hiszen a 6 tokaji fajta egyike. Ráadásul a borász elképzelésétől és céljától függően kóstolhatunk könnyedebb és egyszerűbb, tartályban erjedt bort hárslevelűből. De ha hordóban érlelődött hosszabb ideig és például egy adott dűlőből származik, akkor lehet komplexebb és jobban érezhetjük benne az adott területre jellemző ásványosságot.

3.Nemcsak Tokajban terem, Magyarország több borvidékén is találkozhatunk vele. Például Somlón, Villányban, Mátrában, Badacsonyban és még folytathatnánk a sort.

Fotó: Spéder Ferenc

4.Mézillatú… Oké, nem mindegyik hárslevelűnek van méz illata, de nagyon sokszor éreztem már a fajtát szagolgatva, hogy megjelenik a hársméz. Sőt, emlékszem a 2014-es évjáratú száraz hárslevelűnkre, aminek olyannyira mézes, édes illata volt, hogy szinte mindenki elsőre azt gondolta, hogy az egy édes bor.

5.Külföldön is népszerű! Az az igazság, hogy először nagyon meglepődtem, amikor 2012-ben az amerikai kereskedőnk furmintot és hárslevelűt is rendelt. Kérdeztem, hogy biztos? Hiszen a furmintot még oké, hogy ki tudják ejteni, de egy ennyire bonyolult és hosszú szőlőfajta névvel hogy lesz ez sikeres? Aztán gyorsabban elfogyott, mint a furmint, merthogy pont ez volt benne „egzotikus”. Készült egy vicces zenei videó is annak megsegítésére, hogy hogyan is kell pontosan kérni hárslevelűt mondjuk egy borbárban. Én gyakran mutogatom külföldieknek a kóstolókon.

 

A fentiek miatt azt gondolom, hogy a hárslevelű egy igencsak szerethető fajta és mivel több területről, többféle verzióban készül, megtalálhatjuk, hogy nekünk melyik is a kedvencünk.

Ha kíváncsi vagy, hogy én hogyan írok le egy tokaji hárslevelűt

és mit gondolok magáról a hárslevelűről, nézd meg a videómat!

Fotó: Furmint Photo

És ha még többet szeretnél tudni a borokról, akkor pedig csatlakozz bátran a Borokról könnyedén Fb-csoportunkhoz!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.