Zenthe Ferencre, mindannyiunk Taki bácsijára és Eke Mátéjára emlékezünk

Eke Máté, István bácsi és Taki bácsi. Hogy mi a közös bennük? Természetesen Zenthe Ferenc.

Ha eszembe jut a Tenkes kapitánya című 1963-as, örökérvényű film, akkor csak egy ember lebeg a szemem előtt, ő. De ugyanez érvényes a Tüskevárra vagy a Szomszédokra is. Neve egybeforrt mindhárom filmmel, csakis vele tudjuk elképzelni az ikonikus szerepeket.

Nagyszerű, méltán híres színészünk 1920. április 24-én született.

“Jó volt nagyon, két lábbal a földön járt. Erre rá is kényszerült, mert vad időkben született, 1920-ban. Sok mindent látott. Mindenkihez volt egy jó szava.” -nyilatkozta róla fia, Zenthe Ferenc egy interjúban.

Sokszínű játéka, nagyszerűsége nem kérdéses, hiszen nem egy stílusú filmben játszott, számos karaktert megjelenített, zseniálisan. Van krimi, romantikus, dráma és telenovella is a repertoárjában.

Első filmszerepét 1953-ban játszotta, Nagysándor József, honvédtábornokot alakította a Föltámadott a tengerben, ezt a Rákóczi hadnagyának főszerepe követte, majd rengeteg kiváló film, színmű, egészen 2004-ig. Csak hogy párat említsünk még: Föltámadott a tenger, Princ, a katona, Egri csillagok, A beszélő köntös, Jó estét nyár, jó estét szerelem, Jób lázadása, Rákóczi hadnagy, Rózsa Sándor, Bors, A Pogány Madonna. Még a Magyar vándorban is szerepet vállalt.

Tudtad, hogy egyébként nem is e néven látta meg a napvilágot? Tisztes neve Rameshofer volt eredetileg.

Gondoltad volna, hogy a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Zenthe Ferenc tulajdonképpen elkezdte csak a Színművészeti Akadémiát 1941-ben, de a háború közbeavatkozott és végül nem fejezte be? Mégis rendszeresen tanúbizonyságát tette színészi képességeinek, újra és újra.

Sokoldalú emberábrázolásra volt képes. Ízes palóc kiejtéséről volt ismeretes kezdetben, amit később el kellett hagynia.

Kevesen tudják, de kétszeres magyar bajnok volt vitorlássportban, amit fiával közösen űztek.

Öttusázók tanították meg lovagolni egyik filmszerepe kedvéért, aminek még sok hasznát vette a későbbiekben, több szerepében is.

Szűk családja “Öregnek” szólította fia után szabadon, ami rajta is maradt élete végéig.

Nem csak színészi szerepeiről ismerhetjük, hanem bizony éltes, erős, karakteres hangjáról is. Elképzelhetetlen például Jack Lemmon az ő szinkronhangja nélkül. De szinkronizált a Mekk Elek, Misi mókus kalandjai, Süsü a sárkány, Vuk, Szaffi, Macskafogó és Az erdő kapitánya rajzfilmekben is.

A Magyar Rádió híres, 1959-2007 között futó Szabó család című rádiós telenovellájában is közreműködött. Tibor, a zongorista szerepét játszotta, majd Kárpáti szerepét is megkapta. Hangját adta a Vuk és Az erdő kapitánya mesékhez is.

Rajongott érte a közönség, de a kritikusok is szívesen kitüntették. Zenthe Ferenc bezsebelte a Nemzet Színésze cím mellett a Jászai Mari-díjat, érdemes művész címet, kiváló művész címet, Erzsébet-díjat, MSZOSZ és Kossuth-díjat, Magyar Örökség díjat is kiváló játékával.

Kispest pedig díszpolgárává avatta 2006-ban. Ugyanebben az évben július 30-án távozott el közülünk.

Még bélyegen is szerepel, hiszen a Magyar Posta 2020-ban, jubileuma alkalmából kiadta a Zenthe-bélyeget. De tortát is neveztek el róla, melyet a róla elnevezett színház készíttetett. Erre pályázatot is írtak ki, melynek nyertese a G&D Kézműves Cukrászat lett, egy mákos-szilvás tortával.

Nem feledjük sosem alakításait, hangját, mindenki Eke Mátéját, Taki bácsiját, utolérhetetlen színész volt!

De ahogy ő mondta:

“Az ember, amikor kicsi, mindig utol akarja érni a nagyobbat.”

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük