You are currently viewing Hal Edward Runkel és Jenny Runkel: Ordításmentes házasság – könyvajánló

Hal Edward Runkel és Jenny Runkel: Ordításmentes házasság – könyvajánló

Az első lépés az általunk vágyott házasság felé az, ha higgadtan önmagunkra és a saját valódi érzelmeinkre fókuszálunk.

A probléma abból keletkezik, ha azok, akik felismerik ezeket az igazságokat, összezavarodnak és sértetten állnak a folyamathoz. Amikor felismerjük az igazságot, de nem akarjuk elfogadni, mert, a fenébe is, ennek nem így kellene mennie! Nekünk kompatibilisnek kellene lennünk! Ki kéne jönnünk egymással! Azonos szemszögből kellene látnunk a dolgokat, egyformán kellene kezelnünk őket, és egyikünknek sem kellene nagyobb felelősséget éreznie a helyrehozásukért, mint a másikunknak! Nem?

Itt jön a képbe az ordításmentes házasság. Ez egy olyan üzenet, ami lehetőséget ad az összezavarodott, sértett feleknek, hogy nyíltan átéljék ezeket az érzelmeket, az összezavarodást és a sértettséget. Mindannyiunknak ezt kellene éreznünk – nem a házasságunk miatt, hanem a rengeteg párkapcsolati tanács és szakértő miatt, amelyek és akik tévútra vezettek minket. A válások aránya nem csak azért emelkedik, mert mindenki rosszabbul viselkedik vagy kapcsolódik egymáshoz (noha ez is igaz). A házasságok azért is szakadnak meg egyre gyakrabban, mert a házastársak olyan keretek közé próbálják kényszeríteni egymást, amelyek csak rontanak a helyzetükön, és mindezt a párkapcsolati szakértelem nevében.

Az Ordításmentes házasság az első olyan könyvek közé tartozik, amelyek leleplezik ezeket a hazugságokat, és így lehetővé teszik számodra (és esetleg a partnered számára is), hogy teljes mértékben megtapasztald, felismerd és kezelni kezdd azokat a kontraproduktív mintázatokat, amelyek miatt elakadtál, és amelyek annyira megnehezítik a házasságodat. Én abban reménykedem, hogy ha végigvezetlek ezen a folyamaton, akkor segíthetek abban, hogy a házasságod olyanná váljon, amilyenről mindig is álmodtál. És mindez egy sajátosan ordításmentes alapelvvel kezdődik:

Ha meleg, tartós házasságot akarsz, akkor meg kell őrizned a hidegvéredet.

Az ordításmentes házasságban a „hidegvér megőrzése” nem valamiféle egyszerű dühkezelési technikát vagy mesterséges konfliktuskezelési szabályokat jelent (nemes harcot). Nem, az ordításmentessé válás egy jóval optimistább helyzet megnevezése. Itt a hidegvér megőrzése a legbensőbb éned felfedezését és megőrzését jelenti – illetve az ahhoz való bátorságot, hogy nyíltan igyekezz beteljesíteni a legbensőbb vágyaidat, még a legnagyobb konfliktusok közepette is. A házastársi elköteleződés természetes tüzeivel való önkéntes és higgadt szembenézést jelenti, és az általuk kiváltott fejlődést és közelebb kerülést.

Nem könnyű integritással belemenni az ilyesfajta konfliktusokba; és ennek nem is kell könnyűnek lennie. A szenvedélyre, elköteleződésre és mély kapcsolódásra épülő házasság felépítése azt jelenti, hogy el kell kötelezned magad egy újfajta kötődés iránt. Azt jelenti, hogy meg kell őrizned a hidegvéredet, miközben olyan konfliktusokat élsz át a pároddal, amelyek korábban valamiféle „ordítást” váltottak ki belőled. Az ordításmentesség azt jelenti, hogy szem előtt tartod a kapcsolódásra való legmélyebb vágyaidat, és bátran sebezhetővé teszed magad… anélkül, hogy tudnád, hogy fog erre reagálni a párod. Azt jelenti, hogy új szemüvegen át kell nézned a régi házassági mintázataidat, és már nem feloldhatatlan ellentéteket kell bennük látnod, hanem lehetőséget arra, hogy továbbfejleszd a belső integritásodat, és átalakítsd a kapcsolatodat. Ez a vállalkozás nem ijedős lelkeknek való, ugyanakkor a jutalom egyértelműen megéri a küzdelmet.

(részlet a könyvből)

A kötet a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg 2024-ben.

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?