You are currently viewing Három tipp a fűszernövények és csírák gondozásához

Három tipp a fűszernövények és csírák gondozásához

A tavasz már a nyomunkban van, így nem is lehetne tökéletesebb alkalmat találni a termesztéshez. Íme néhány kezdő tipp a Bonami.hu szakértőitől, melyek olyan egyszerűek, hogy néhányukhoz még talajra vagy cserépre se lesz szükséged!

Használd fel a maradék zöldségeket!

Kezdd a legegyszerűbbel, a zöldség hulladékkal!
A petrezselyemgyökér tetejéből könnyedén nevelhetsz friss dugványokat egy üvegben vagy tálban. Merítsd el körülbelül fél hüvelyknyi vízbe, és rendszeresen töltsd fel! Néhány nap múlva friss leveleket fog hozni. Hasonlóképpen újrahasznosítható az újhagyma vagy póréhagyma maradványai is, ha az alsó részt a gyökerekkel együtt egyszerűen belemártod egy üveg vízbe, így néhány nap múlva betakaríthatod az új hajtásokat.

Hogyan kell csíráztatni a magokat a lakásban?

Mindenki tudja, hogyan kell csíráztatni a vízitormát egy tálban nedves vattával, de más magokat is csíráztathatsz. Használj speciális csíráztató tálat szitával vagy csak egy vattával borított tálat a kisebb magvak, például a vízitorma, a rukkola, a lucerna, a mustár vagy
a lenmag
számára. A vattában csíráztatáshoz képest a csíráztató tálnak megvan az az előnye, hogy nem kell csak a növény tetejét levágni, hanem könnyen ki lehet húzni a szitából a gyökerekkel együtt, és az egészet meg lehet enni.

Nagyobb magvakhoz egy szitával ellátott edény ajánlott, de bármilyen edény használható, amibe egy ruhadarabot vagy egy szitát helyezünk, amin átöntjük a vizet. Az üveg nagyobb magvakhoz, például mungóbabhoz, borsóhoz, lencséhez vagy vörös lencséhez való (a hagyományos bab nem alkalmas csíráztatásra, és csak főzés után fogyasztható).

Az eljárás nagyon egyszerű:

  1. Hagyd a magokat egy éjszakán át vízben, majd reggel öblítsd le őket. Csak arra vigyázz, hogy ne töltsd tele az edényt, mert nagyon megduzzadnak!
  2. Ezután reggel és este is öblítsd le őket!
  3. Másnapra gyönyörűen megnőnek a csírák. Lezárt dobozban, a hűtőszekrényben néhány napig frissen maradnak.

A csíráztatáshoz a bio vagy vegyszeresen kezeletlen vetőmagok a legjobbak, ügyeljünk arra, hogy ne vásároljunk vetésre szánt, vegyszeresen kezelt magokat. Nagyobb magokat, mint a borsó vagy a bab, könnyű találni bármelyik boltban – csak ki kell hántolni őket, különben a csíra nem fog kinőni. A kisebbek közül pedig kifejezetten a csírázásra tervezett speciális magok kaphatók a kertészeti áruházakban.

Hogyan termesszünk fűszernövényeket magból?

Ha valami klasszikusra vágysz, próbáld ki a bazsalikomot! Ez az egyik legaromásabb fűszernövény, és nyáron sokféleképpen felhasználható.

  1. Szitáljuk a magokat joghurtos poharakba!
  2. Alaposan nedvesítsd meg a talajt, szórd el a magokat, és fedd be körülbelül fél hüvelyknyi földdel.
  3. Tartsd nedvesen a talajt, ez felgyorsítja a csírázási folyamatot, amennyiben műanyag fóliával letakarod.
  4. Körülbelül egy hét és 14 nap múlva láthatod az első zöld leveleket.

Gyakorlati tippek kezdő gyógynövény termesztőknek

  • Vegyél egy speciális, fűszernövényekhez való virágcserepet! Ezek gyakran öntözőrendszerrel rendelkeznek, így a növény állandó nedvességgel rendelkezik. Néhány edényt a konyha falára lehet akasztani, másokon praktikus kampó van az ollónak.

Bonami-tipp: Ne vesd el túl sűrűn a magokat, illetve az egyes növényeket ne az első levelekkel együtt ültesd el, hogy bőven legyen helyük a növekedéshez.

  • A fény és a hő fontos a gyógynövények számára. Helyezd őket olyan helyre, ahol sok fény éri őket, és ahol a hőmérséklet 20 °C körül van.
  • Vásárolj kész fűszernövény szubsztrátumot! Egy másik lehetőség, hogy 1 adag homokot adunk 4 adag jó minőségű talajhoz.

Az útmutatót Eva Kovářovának köszönhetjük. Munkáit az Instagramon Gathermoments néven találod.

További hasznos lakberendezési tippekért, dekorációs megoldásokért, inspirációért és csodás kertészeti tippekért látogass el a Bonami.hu oldalára vagy nézz be budapesti üzletükbe az Aréna Mallba!

(képek: Bonami.hu)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?