You are currently viewing Amikor pillangók repkednek a gyomrodban

Amikor pillangók repkednek a gyomrodban

Ma már számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy az úgynevezett bél-agy tengely az egyik legbefolyásosabb kapcsolat a szervezetben.

A bélrendszer illetve a bélflóra egészsége hozzájárulhat a kiegyensúlyozott agyi működéshez, illetve közvetetten számos idegrendszeri panasz orvoslásához. A bél-agy tengely működéséről, valamint arról, hogy abban milyen szerepet játszik a bélflóra állapota, Dr. Budai Marianna szakgyógyszerésszel beszélgettünk.

Az emberi test egy nagy, összefüggő rendszer, ahol egymástól távoli és különféle funkciót betöltő szervek egymással szoros kapcsolatban állnak és együttműködnek. Nem kell különösebben szakértőnek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk: az agy és az emésztőrendszer is befolyásolja egymás működését. Az összeszorult gyomor, amit egy prezentáció előtt érzünk, a stressz által okozott hasmenés, vagy akár az érzelmi evés, mind-mind azt támasztja alá, hogy ez a két egymástól távol eső szerv szoros kapcsolatban áll, kommunikál egymással. De azt ki gondolná, hogy a bélflóra helyreállításával csökkenthetők vagy akár meg is szüntethetők például a migrénes panaszok!

Hogyan működik a bél-agy tengely?

A bél-agy tengely gyakorlatilag úgy működik, mint egy kétirányú szupersztráda, ahol hírvivő molekulák futnak oda-vissza: az agy üzeneteket küld a bélrendszerbe, és a bélrendszer is hatást gyakorol az agyi működésre.

A bélrendszert gyakran nevezik „második agynak”. Amellett, hogy meghatározó szerepet játszik az érzelmi és kognitív funkciókban, számos olyan ingerületátvivő anyagot termel – például dopamint és szerotonint – mint az agyunk, sőt, a szerotonin 95%-a az emésztőrendszerben termelődik. A jó bélegészség rendkívül fontos a hangulat optimalizálásában, és segítheti a szorongás megelőzését, a stressz csökkentését, illetve a depresszió mérséklését. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, akkor az a viselkedésre is hatással van, és közrejátszhat például abban, hogy mennyire vagyunk bevállalósak vagy visszahúzódóak, netán boldogok vagy boldogtalanok.”

Bélflóra hatása az agyi működésre

A bélrendszerünk nyálkahártyáján megannyi mikroorganizmus él, amelyek többségében – a kisebb számban jelen lévő gombákat és vírusokat kivéve – jótékony és rossz baktériumokra bonthatók. Ezeknek az egyensúlya nagyon érzékeny, ha a rossz baktériumok elszaporodnak LPS fehérjéket szabadítanak fel, amelyek felgyorsítják a gyulladási folyamatokat, és amellett, hogy károsak az egészségünkre, a mentális jólétünket is negatívan befolyásolhatják.

A bél-agy tengely nemcsak a hangulatingadozásban játszik kulcsszerepet, hanem megfelelő működése ma már bizonyítottan olyan neurológiai rendellenességekkel hozható összefüggésbe, mint például a szklerózis multiplex, a hangulat- és szorongásos zavarok, a depresszió, az autizmus spektrumzavar, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a migrén – mondta el a szakember.

brain

Probiotikumok szerepe az egészséges bélflóra kialakításában

A bélflóra születésünk után alakul ki a bélrendszerünkben, amelynek összetételét ezután a táplálkozásunk és az életmódunk folyamatosan befolyásolja. Az olyan élelmiszerek, amelyek jótékony baktériumokat például a probiotikumokat, valamint azok működését támogató úgynevezett prebiotikumokat tartalmaznak, nem csak a bél egészségének javításában, hanem a szorongás és a depresszió tüneteinek enyhítésében is szerepet játszhatnak.

Függetlenül attól, hogy érzelmileg nehezebb időszakon megyünk-e át, javasolt minél több, „bélbaktériumoknak tetsző” probiotikus ételt beépíteni az étrendbe, hiszen ezek mindenképpen kedvezően hatnak az immunrendszerre és az egészségre, beleértve a vércukorszint szabályozását és a gyulladások csökkentését. Kitűnő probiotikumforrás például a joghurt, a kefir, a savanyú káposzta vagy a kombucha, viszont ezek hatása, csak megfelelő prebiotikumokkal kiegészítve tartható fent hosszú távon, amelyek például a hagymában, fokhagymában, teljes kiőrlésű gabonákban, banánban, illetve babfélékben találhatók meg. A megfelelő ételek fogyasztása mellett a bélflóra – és közvetetten az agyi működés – karbantartásában nagy segítségünkre lehetnek a jótékony bélbaktériumokat tartalmazó probiotikumok is, amelyek egy egyszerűbb és könnyebben követhető módját jelenthetik az optimális bélbaktériumegyensúly kialakításának.”

Hazánkban már több mint két évtizede elérhetőek a probiotikumok, ám a kifejezetten idegrendszeri funkciókat támogató termékek a közelmúltban jelentek meg először. Ezek jellemzője, hogy a többféle baktériumtörzs mellett olyan vitaminokat is tartalmaznak, amelyek kedvező hatással vannak az idegrendszerre is. Ilyen a már hazánkban is elérhető a Bio-Kult Neura, amely 14 gondosan megválasztott baktériumtörzset tartalmaz, a benne levő magnézium és a B6-vitamin pedig hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez és a normál pszichológiai funkciókhoz.

A Bio-Kult Neura gyakorlatilag az első tudományosan kifejlesztett, többfunkciós készítmény, amely a bél-agy tengelyre gyakorolt pozitív hatásával segít az egészség fenntartásában. A készítmény sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy külföldön a NutraI Ingredients Awards 2020-as szavazásán Bio-Kult Migréa néven elnyerte „Az év probiotikuma” címet.

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?