You are currently viewing Ezért fontos látásvizsgálatra járnod akkor is, ha nem vagy szemüveges!

Ezért fontos látásvizsgálatra járnod akkor is, ha nem vagy szemüveges!

Nem is gondolnád, mennyi mindent árul el rólad, hogy milyen állapotban vannak a szemeid: ahogy a lelked, úgy az egészséged is visszatükröződik bennük.

Vannak ugyanis olyan, a szemedben megjelenő tünetek, amelyeket te esetleg még nem észlelsz, de egy látásvizsgálat során egy optometrista már igen, és amelyeket akár súlyos betegségek is okozhatnak. Éppen ezért fontos, hogy ne csak akkor járj el szemvizsgálatra, ha szemüveges vagy, vagy amikor már nagyon zavaró a látásprobléma, hanem váljon ez időszakos rutinná!

Karcok, kék fény, és minden, amihez lassan hozzászoksz, pedig kezelni kéne

„Számos olyan helyzet fordulhat elő, amelyekben egy átfogó látásvizsgálatra van szükség” – mondja Klatz Norina optometrista, a Tipton Eyeworks showroom szakértője. „Szemüvegesek esetében nemcsak a látás állapotának, de magának a szemüvegnek az ellenőrzéséért is fontos időszakosan szakemberhez járni. A lencsék ugyanis 1-2 év alatt elkarcolódnak, a különböző védőrétegek és bevonatok pedig sérülhetnek, ha nem vigyázunk a szemüvegre.

Így a lencse veszít a dioptria értékéből és torzít, ami tovább ront a látáson, ezért mindenképpen cserélni kell azokat. Érdemes odafigyelni, hogy mindig tokban tároljuk a szemüveget. A lencséket optikai szaküzletben beszerezhető tisztító folyadékkal és törlőkendővel tisztítsuk. A papírzsebkendő vagy papírtörlő használata abszolút tilos! Ezek farostokat tartalmaznak, melyek a lencséket tartósan károsíthatják.”

„Azért is fontos ellenőriztetni folyamatosan a látásunkat, mert nagyon sokat vagyunk olyan környezetben, ami árthat neki: digitális eszközök előtt, mesterséges fények között. Az ezekből érkező kék fény hatással van a melatonin szintünkre – ez az a hormon, amitől a szervezetünk érzékeli, hogy milyen napszak van.

Gyakori jelenség, hogy este a képernyő nézése miatt nem tudunk elaludni, mert a szervezetünk úgy érzékeli, hogy még nappal van. Komoly problémát okozhat az elalvásban, illetve az alvás minőségében is. De a képernyő előtt töltött jelentős idő nem csak erre van hatással, a látásunk is viszonylag hamar romlani kezdhet tőle. Tapasztalhatunk még dekoncentráltságot, fejfájást, szemszárazságot.”

Gyakran fordul elő az is, hogy a látásprobléma kezdetben irritációt, diszkomfort érzést szinte alig okoz, és viszonylag hosszú idő alatt nő egyre nagyobb gonddá, miközben egyre inkább hozzászokunk a jelenlétéhez. Így csak akkor vesszük észre, mennyire nem volt rendben a látásunk, amikor a probléma megszűnik.

Milyen betegségek lehetnek hatással a látásodra is?

„Vannak olyan betegségek, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a pajzsmirigy probléma, amelyek a szemben is tüneteket okoznak, a látásra is hatással lehetnek” – folytatja Katz Norina. „Egy szemfenék vizsgálatnál ezekre is rálátásunk lehet.”

Van számodra egy jó hírünk: ha nem szeretsz kórházba járni, vagy túl sokat várni, a Tipton Eyeworks Erkel utcai showroomjának modern gépparkja az egyik legjobban felszerelt az országban, amivel a showroom szakértői átfogó és személyre szabott látásvizsgálatot tudnak kínálni számodra.

Klatz Norina optometrista

A szemfenék vizsgálat például sokkal kényelmesebben és gyorsabban tud itt zajlani. Az időpontfoglalást pedig egyszerűen a honlapjukon el is tudod intézni.

További információkért látogass el az oldalukra: https://tiptoneyeworks.com/

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?