You are currently viewing Gyógyszerész a koronavírusról: mire lehet, és mire nem lehet szükségünk járvány idején?

Gyógyszerész a koronavírusról: mire lehet, és mire nem lehet szükségünk járvány idején?

Vajon alaptalan a félelmünk, vagy nem baj, ha felkészítjük a házi patikánkat egy esetleges nagyobb járványra? A koronavírussal kapcsolatban felmerülő kérdésekre Dr. Dér Péter gyógyszerész válaszolt Matics Katának, az Intima.hu alapító-ügyvezetőjének.

Tudtad? Már találkoztunk a koronavírussal, mi több, körülbelül 40 féle koronavírust ismerünk, ebből 7 fertőzi meg az embert, közülük 4 okozza a sima náthát. A maradék 3, ami veszélyes emberre nézve. Eddig nem féltünk tőle. Akkor most mitől is félünk valójában?

Vegyünk maszkot? Megvéd minket a maszk bármitől is?

Attól függ, hogy miről beszélünk. De kezdjük az elején. Ez a vírus is, mint sok más vírus, cseppfertőzéssel terjed, vagyis megjelenik a testnedveinkben, amelyek, ha kikerülnek a környezetbe, korlátozott ideig ott is életképesek. Amikor beszélünk, tüsszentünk, köhögünk, lélegzünk, különböző mennyiségű páracseppeket juttatunk ki a külvilágba. A leggyakrabban látott szájmaszkok alapvetően kifelé védenek. Vagyis nem a viselőjét óvják meg a környezettől, hanem a környezetet óvják meg a viselőtől. Annak kell hordani, aki nem akarja a kórokozóit teríteni. Van persze olyan típusú szájmaszk is, mely sűrűbb szövésű, szelepes, azok tudnak esetleg valamennyire befelé is védeni.

A legnagyobb baj éppen az, hogy elkezdték tömegével vásárolni a szájmaszkokat, nálunk is próbálkoznak nagyobb mennyiséggel, de az általam vezetett patikában egyértelműen 10 darabban korlátoztam a kiadható mennyiséget, hogy elegendő legyen minél több embernek. Illetve, amikor csak tehetjük, elmondjuk, hogy látszatvédelmet nyújt ez az egyszerű szájmaszk, és a betegeknek kellene hordani. Mondjuk, azért azt hozzá kell tenni, hogy ha mindenkin lenne, az nem lenne hátrány, mert egyéb kórokozót (is) ürítünk ebben a náthás időben, csak sajnos a jelenleg elérhető készletek ezt nem fedezik.

Akkor hogyan, mit tehetünk magunkért?

Az általánosan is javasolható teendők, amik itt felmerülnek: a megfelelően kivitelezett kézmosás, a helyes életmód, ami magában foglalja a elegendő pihenést, a kiegyensúlyozott és vegyes táplálkozást, illetve a rendszeres sportolást.

Milyen gyógyszerekre lehet/van szükségünk otthon egy esetleges koronavírus miatti karantén esetén?

Alapvetően egy jól felszerelt házipatikával célszerű nekiindulni, és ez nem csak azt jelenti, hogy legyen otthon minden szükséges gyógyszer, amit kiegészítenék valamilyen bevonóként működő köhögéscsillapítóval. Hiszen a koronavírus a légutak nyálkahártyáját támadja, és köhögéssel jár együtt.

Mire lehet szüksége egy krónikus betegséggel küzdőnek?

Ott már bővebb a lista, hiszen a rendszeresen szedett gyógyszerekből jó, ha van otthon plusz egy havi mennyiség. De talán ennél is lényegesebb, hogy tudják mi a teendő, ha egy fertőzés miatt az egyébként jól beállított vérnyomásuk, vércukruk más élettani paraméterük elmozdul. Illetve a krónikus légúti betegségben szenvedők, a kezeletlen allergiások esetében az alapbetegség miatt a légutak szűkebbek, így légúti betegségre hajlamosabbak. Összességében a krónikus betegségben szenvedőkre kell a leginkább vigyázni, mert ők a veszélyeztetettebbek.

A teljes interjúért kattints ide!>>>

(kezdőkép: pixabay)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?