Hormonális fogamzásgátlás 25 év alatt, 25-35 és 35-40 éves korban

  • Olvasási idő:olvasási idő: 11 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A hormonális fogamzásgátlók szedése a nem kívánt terhességek megelőzésének egy széles körben elterjedt, jól bevált módszere, mely a fogamzásgátló hatáson túl más előnyökkel is rendelkezik. Ahhoz, hogy a legkevesebb mellékhatással és potenciális veszéllyel kelljen számolnunk, illetve a legtöbb előnyt élvezhessük, fontos a páciens számára legmegfelelőbb készítmény kiválasztása.

Az, hogy kinek melyik hormonális fogamzásgátló készítmény a legjobb választás, több szempont figyelembe vételével dönthető el. A cikk könnyebb megértése érdekében, röviden tekintsük át a hormonális fogamzásgátlók típusait.

Hormonális fogamzásgátlók

Fogamzásgátlók típusai:

Fogamzásgátló tabletták

Ezek általában kombinált (ösztrogént és progeszteront is tartalmazó) készítmények. Ezek lehetnek egyfázisúak, melyek minden tablettája ugyanannyi hormont tartalmaz, illetve többfázisúak (kettő és három), melyek eltérő hormonmennyiséget tartalmaznak egy ciklusban. Általában 21 nap szedés után 7 nap szünet következik, mely idő alatt megjön a menstruáció, de a folyamatos szedés, illetve csak bizonyos időközönként (például 3 havonta) tartott menstruációs szünet is elképzelhető.

A kizárólag sárgatest hormont tartalmazó tabletták szedése alatt nem várunk szabályos menstruációs ciklust, ezeket folyamatosan kell szedni.

 

Hüvelygyűrű, bőrre helyezhető tapasz

Ezek is kombinált hormonális fogamzásgátló készítmények, előnyük a felszívódás folyamatossága, illetve az egyszerű használat (nem kell minden nap gyógyszert szedni).

 

Injekció

Csak sárgatest hormont tartalmazó készítmény, 3 hónapos védelmet nyújt.

 

Bőr alatti implantátum

Szintén kizárólag sárgatest hormont tartalmaz, akár 3 évig is használható, de behelyezéséhez és eltávolításához orvosi beavatkozás szükséges.

 

Hormontartalmú méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD)

Csak sárgatest hormont tartalmaz, 5 éves időtartamig használható. Pár éve már nem szült nőknek kifejlesztett változata is elérhető.

Melyik korosztálynak melyik fogamzásgátló készítmény javasolt?

 

Fogamzásgátlás 25 év alatt

Ebben a korosztályban minden esetben a legalacsonyabb hormontartalmú készítménnyel javasolt a hormonális fogamzásgátlást elkezdeni.

Az egyik leggyakoribb probléma a fiataloknál, hogy kevésbé vannak hozzászokva a rendszerességhez, így gyakrabban felejtenek el bevenni egy-egy szem gyógyszert. A “feledékenyebb” pácienseknek ezért a 28 tablettás kivitelű készítmények javasolhatóak, hiszen itt a 21 hormontartalmú gyógyszert követően nem 7 nap szünet következik, hanem 7, hormontartalom nélküli, úgynevezett placebó tabletta. Így egyrészt a következő ciklus első napján nem kell, hogy újra “eszébe jusson” a gyógyszerszedés, másrészt könnyebben és hamarabb hozzászokik a napi tabletták bevételéhez.

Ennek a korosztálynak a másik gyakori problémája a pattanásos bőr. Az ezzel küzdő pácienseknek olyan készítményeket ajánlunk, melyek férfi nemi hormon ellenes, úgynevezett antiandrogén hatással is rendelkeznek. Természetesen, amennyiben egyéb hormonális probléma nincs,  a legenyhébb ilyen hatású gyógyszert javasoljuk, és csak ha ennek a hatása nem elégséges, térünk át erősebb, kifejezetten antiandrogén hatású gyógyszerre. Bár a kombinált hormonális fogamzásgátlók gesztagén (sárgatest hormon) komponense androgén, azaz a férfi nemi hormonnal (tesztoszteron) megegyező hatást is kifejt, összességében mégis csökkentik az androgén tüneteket, mivel csökkentik a tesztoszteron szintet, illetve egyéb hatásokon keresztül is javítják a fokozott tesztoszteron termelés vagy érzékenység által okozott tüneteket, mint például a bőr pattanásosságát. Így tehát ezekben az esetekben javasolt alacsony androgén, és magas antiandrogén hatással rendelkező tablettát választani.

 

Fogamzásgátlás 25-35 éves korban

Ebben a korosztályban már gyakrabban megjelennek a PMS szindróma tünetei. PMS (premenstruációs) szindróma alatt a ciklus második felében megjelenő hangulat-változásbeli és testi tüneteket, melyek a páciens (illetve a környezetében élők) életét megnehezítik. A PMS-el küzdő pácienseknek, tüneteik enyhítésére a leghatékonyabb hormonális fogamzásgátló készítmények a drospirenon tartalmú tabletták. A drospirenon vízhajtó hatása miatt az ödémák és a mellfeszülés csökken, illetve a fejfájáshoz vezető vérnyomáskiugrások is mérséklődnek. Mindazonáltal érdemes megjegyezni a drospirenon használat mellett fellépő fokozott tromboembóliás kockázatot. Emiatt dohányzó, nem sportoló, túlsúlyos, illetve a felmenőik közt tromboembóliás megbetegedést jegyző pácienseknek ez a készítmény nem ajánlott. Számukra kevésbé veszélyes alternatíva a levonorgestrel tartalmú készítmények folyamatos alkalmazása, mely hasonlóan jó eredménnyel csökkenti a PMS tüneteit.

Az endometriózis előfordulása szintén gyakori ebben a korosztályban. Endometriózisról beszélünk, ha a méhnyálkahártya sejtjei a méhüregen kívül jelennek meg. Az endometriózis egy krónikus, számos tünettel járó kórkép, melynek a kezelése a páciens egész életében tart. A kombinált hormonális fogamzásgátló készítmények az elsőként választandó szerek között vannak az endometriotiózis hasi fájdalmak kezelésében. Mind a folyamatosan adott, mind a ciklikus (például 21 nap tabletta szedés, 7 nap menstruációs szünet) készítmények jó hatásfokúak, bár egyes tanulmányok a folyamatosan szedést hatékonyabbnak találták. Természetesen az endometriózisnak számos más kezelési útja is van, de jelen cikk csak a hormonális fogamzásgátlók témáját érinti.

 

Fogamzásgátlás 35-40 éves kor között

Bár régebben a hormonális fogamzásgátló készítmények használatának felső korhatárát 35 éves korban húzták meg, az FDA (US Food and Drug Administration) ajánlása szerint biztonsággal használhatóak nem dohányzó, egészségesen élő páciensek esetében akár 40 éves kor felett is, míg dohányzó páciensek esetében 35 éves korig. A kombinált (ösztrogént és progeszteront is tartalmazó) hormonális fogamzásgátló készítmények ösztrogén tartalma fokozza a leginkább a vénás tromboembólia előfordulásának a veszélyét.

Az alábbi listában szereplő eltérések esetében nem javasoljuk ösztrogén tartalmú készítmény szedését, ehelyett csak sárgatesthormont tartalmazó készítmények a választandóak.

Ezekben az esetekben javasolt csak progeszteront tartalmazó  készítmények használata:

Migrén

35 évesnél idősebb, dohányzó páciens

35 évesnél idősebb, túlsúlyos páciens

Tromboembóliás esemény az előzményben

Szívbetegség

Érelváltozással járó magasvérnyomás betegség

35 éves kor feletti magasvérnyomás betegség

SLE

Emelkedett triglicerid szint

 

35-40 éves korban már gyakran küzd a páciens különböző mértékű hajhullással. Ebben az esetben antiandrogén hatású készítményeket választunk, mivel ezen készítmények használatakor jelentősen javulhat a hajhullás mértéke, természetesen főleg a férfias típusú hajhullás esetében (a homlokon és a fejtetőn jelentkező, a nőknél általában nem teljes kopaszodás, csupán a haj ritkulása és vékonyodása). Ennek a kórképnek a kialakulás a mai napig nem tisztázott, bár az eddigi vizsgálatok nem találtak ezen páciensekben mérhetően magasabb tesztoszteron szinteket, a tesztoszteron ellenes (antiandrogén) kezelés mégis az esetek jelentős részében hatásosnak bizonyul. Az ilyen esetekben javasolható hatóanyagok például a chlormadinone acetate vagy a cyproteron acetate.

Ebben a korosztályban szintén gyakoribb a ciklus felborulása, rendellenes vérzések megjelenése, vagy a menstruáció csúszása. Ezekben az esetekben magasabb ösztrogén tartalmú (30mikrogramm), trifázisos készítményektől várhatjuk a legjobb cikluskontrollt.

 

Hormonális fogamzásgátlás 40 év felett

40 éves kor felett nem dohányzó, egészségesen élő nők esetében nem ellenjavallt a kombinált hormonális fogamzásgátlók szedése, ugyanakkor tisztában kell lenni az életkor előrehaladtával növekvő kockázatokkal. Ilyenek például a tromboembóliás szövődmények (vérrög képződés), a szívinfarktus, vagy bizonyos rákos betegségek előfordulása. 40 éves kor felett tehát különös odafigyeléssel, a páciens részletes felvilágosításával, a potenciális rizikófaktorok alapos felmérésével, egyéni mérlegelés alapján javasolható kombinált hormonális fogamzásgátló készítmények használata, de ebben a korban már inkább előtérbe kerülnek egyéb fogamzásgátlási eljárások, mint például a méhen belüli fogamzásgátló eszközök (akár a hormonmentes, akár a csak sárgatesthormont tartalmazó készítmények), a műtétes sterilizálás, illetve az egyéb metódusok is.

 

Természetesen a fenti csoportosítás statisztikákon alapul, ezen eltérések, panaszok, betegségek minden korosztályban megjelenhetnek, ezért minden hormonális fogamzásgátló készítmény választásakor a páciens igényeinek legmegfelelőbb, személyre szabott választás a célravezető.

Összességében elmondható tehát, hogy számos szempont alapján kell a páciens számára legideálisabb hormonális fogamzásgátló készítményt kiválasztanunk, hogy a lehető legkevesebb mellékhatással és potenciális veszéllyel együtt a lehető legtöbb előnyös hatást élvezhesse.

Forrás: Update.com

Dr. Kelemen Csaba nőgyógyász-endokrinológus

A teljes cikk itt érhető el >>>

Köszönjük az Intima.hu -nak az együttműködést!

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?