You are currently viewing Minél idősebb, annál boldogabb?

Minél idősebb, annál boldogabb?

Az egyetlen dolog, amit mindannyian szeretnénk: boldognak lenni. Ennek az érzésnek világnapja is van, március 20-án ünnepeltük! Magyarország a világ 53. legboldogabb országa a 2020-as World Happiness Report* szerint, javuló tendenciával.

Tudjuk, hogy a boldogság és az életkor összefüggenek egymással, de nem feltétlenül úgy, ahogy gondoljuk! Ennek a különleges napnak az apropóján a vezető szenior telefongyártó, a Doro a boldogság és az életkor összefüggéseit kereste.

 Boldogok vagyunk?

A World Happiness Report világszerte 156 országban méri a globális boldogság állapotát, olyan kérdésekre összpontosítva, mint a boldogság szintjének változása, vagy a nemzetet érintő egészségügyi problémák. 2020-ban Finnország a világ legboldogabb lakosaival az első helyet szerezte meg, zsinórban harmadik éve megelőzve Dániát, Svájcot, Izlandot és Norvégiát. Érdekesség, hogy a világ 10 legboldogabb nemzete között 9 Európában található. Magyarország 2020-ban a világ országai közül az 53. helyen állt, ezzel az EU legboldogtalanabb országai között van, ugyanakkor az előző évekhez képest javuló tendenciát mutat. Az elmúlt évtizedet nézve a világ harmadik legnagyobb javulása figyelhető meg nálunk.

Az öregség paradoxona

Tudjuk, hogy a boldogság és az életkor összefügg, de nem feltétlenül úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk. Talán meglepő, de a boldogság az életkor előrehaladtával bizony növekedhet!

A kutatók azt találták, hogy a 80-90 éves korosztály általában nagyobb elégedettségről és szociális jólétről számolt be, mint a tinédzserek és a fiatal felnőttek. 

A gerontológusok ezt az öregség paradoxonának nevezik: azok az idősebb emberek, akik életük során számos kihívással és veszteséggel néztek szembe és nehézséggel küzdöttek meg, ők ellenállóbbá, szívósabbá váltak. Annak ellenére, hogy az idősebbeknél gyakran tapasztalható a fizikai, vagy a kognitív képességek csökkenése, a fiatalabb felnőttekhez képest mégis elégedettebbnek, boldogabbnak érzik magukat. 

Pozitív Európa

A jelenlegi körülmények ellenére egy másik tanulmány is megerősítette az idősek körében növekvő pozitivizmust. A Doro szenior telefongyártó felmérést végzett a 65 éven feletti idősek  körében, hogy megvizsgálja az egészséghez és az idős korhoz való hozzáállásukat. A 2020 tavaszán, nyugat-európai országokban végzett felmérés azt mutatta, hogy az európai idősek pozitívan viszonyultak az öregedéshez: 

Egyértelmű többség (80%) mondta, hogy elégedett az életével, és a válaszadók több mint fele (61%) úgy érezte, könnyen megtalálja a helyét a mai világban. A német idősek kiemelkednek a tömegből, elutasítva azt az állítást, hogy ma nehéz megtalálni a helyüket a világban.

A válaszadó idősek többsége (71%) továbbra is tele van élettel, és nem érzi magát öregnek – a felmérés szerint. A megkérdezettek több mint fele (58%) magabiztos abban, hogy egy esetleges baleset esetén el tudná látni magát. A válaszadók csupán egyharmada (34%) aggódik amiatt, hogy családja az idő előrehaladtával teherként tekint majd rá. A felmérésben résztvevők fele (53%) azt is mondja, hogy nem fél az öregedéstől.

Összességében a felmérés azt találta, hogy az idősek pozitívan és hittel tekintenek a jövőre, még a legidősebb életkorúak is!

Hogyan töltsük meg boldogsággal az aranyéveket? Tippek a Doro-tól

Fókuszáljunk a képességeinkre

Azok az idősek, akik arra koncentrálnak, hogy mire képesek és nem arra, mire nem, ők boldogabbnak érzik magukat. A The Gerontologist szaklapban megjelent tanulmány szerint az öregedés elfogadása és a változásokhoz való pozitív hozzáállás létfontosságú ahhoz, hogy az idős kort szépen éljük meg.

Maradjunk kapcsolatban

Egy közösséghez való tartozás és a társas kapcsolatok aktív fenntartása mind-mind hozzájárulnak az idősek mentális egészségéhez. Akik tartják a kapcsolatot családjukkal és a barátaikkal, időskorukban egészségesebbek. Ez akár lehet egy egyszerű, de rendszeres telefonhívás is a szeretteinkkel. Egy felmérés kimutatta, hogy az unokákról és a dédunokákról való gondoskodás az idősek életében meghatározott célt jelenthetnek.

Éljünk aktív életet

A fizikai aktivitás, a szellemi és a társadalmi életben való aktív részvétel kulcsfontosságú ahhoz, hogy elégedetten tekintsünk az életünkre. A fizikailag aktív idősek általában egészségesebben, jobb életminőségben és hosszabb ideig élnek.

Koncentráljunk a pozitív dolgokra

Az emberek az idő előrehaladtával egyre inkább tudják szabályozni érzelmi egészségi állapotukat, felhasználva tapasztalataikat – derül ki a Stanford Center Longevity tanulmányából. Próbáljunk az élet napos oldalára koncentrálni!

Tanuljunk minden nap valami újat

Ennél nincs jobb módja annak, hogy az agyunk éber maradjon. Próbáljunk ki egy új sportot, tanuljunk meg valamilyen hangszeren játszani, vagy tanulhatunk új nyelvet is. Az egész életen át tartó tanulás hozzájárul az időskori boldogsághoz, miközben fejleszti testi és lelki egészséget is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Bátorság, boldogság, szerelem… minden csak relatív

Neked mi hiányzik a boldogságodhoz? Kéz vagy láb nélkül is lehet boldogan élni?

Mi tesz bennünket boldoggá, mentálisan egészségessé ezekben a nehéz időkben is?

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?