You are currently viewing Az egykori Jankovich Kúria, ahol ma már felhőtlenül pihenhetjük ki magunkat

Az egykori Jankovich Kúria, ahol ma már felhőtlenül pihenhetjük ki magunkat

Szerintem nincs olyan ember, aki ne vágyna olykor egy kis királyi kényeztetésre, arra, hogy kiszolgálják, pihenjen és feltöltődjön.

Én a magam részéről régóta ellenállhatatlan vágyat éreztem már arra (főleg a pandémia, várandósság, szülés kombó után), hogy egy kastélyszállóban királylányoskodjak.

A baba születése előtt persze a férjemmel kettesben szerettem volna romantikusan, de aztán máshogy alakult. Viszont a dédelgetett álmaimról nehezen mondok le. De miért is kéne?!

Viszont nem igazán tudtam, hogyan találjak olyan helyet, ami megfelel 1-2 fontos szempontomnak.

Olyan helyre menjünk, ami nagyon felkapott, mert az biztos csak jó lehet? Trendi, fenszi, felkapott, puccos? Persze lehet, meg az is, hogy a gatyánk rámegy…

Vagy épp olyan messze van, hogy a többórás kocsikázás elveszi az időnk jelentős részét.

Néztem értékeléseket is a különböző oldalakon a helyekről, ezek jó támpontokat adtak a szállásról, étkezésről, wellness részlegről.

De a barátok-ismerősök véleménye is sokat számított, mivel ha már kipróbáltak már egy helyet, akkor meg tudják mondani, konkrétan miért ajánlják.

Gyerekbarát szállás legyen? Bevallom őszintén, ezen elgondolkoztam… ami kimondottan gyerekbarátnak van hirdetve, az még nekünk nem játszik, mert elég kicsi a bébink, nem tudná élvezni az ezzel járó szolgáltatásokat. Ellenben mi nem igazán tudnánk pihenni a sok kacagó (vagy sikítozó) gyerkőctől.

Mindezeket összevetve, plusz hogy a kisbabánk ekkor 7 hónapos volt,

olyan kikapcsolódást kerestem, ami nincs messze a fővárostól, jónak tartják gasztronómia-szállás-wellness részleg tekintetében és ahol fel vannak készülve kisgyerekre és nagyobbakra is.

Ugye mivel NEM kimondottan gyerekbarát hotelt kerestem, olyat néztem, ahol van kiságy-kiskád-ételmelegítési lehetőség és etetőszék. Nekünk ennyi jelen állapotban pont elég is volt. A nagylánynak pedig, aki 14 éves, szintén fontos volt, hogy ne unja halálra magát, tehát legyen valami neki való szórakozás is.

Így hosszas keresgélés után bukkantam rá a rácalmási Jankovich Kúria Wellness Hotelre. Ez tőlünk (Budapesttől nem messze lakunk) mindössze háromnegyed óra autóút! Juhúúúú! Azonnal írtam is nekik a foglalást, mégpedig egy családi lakosztályra (imádom ezt az elnevezést).

És olyan kedves visszaigazolást kaptam, hogy már ekkor nagyot nőttek a szememben.

Amikor eljött a nap, összepakolva a fél házat (na jó, ide szerencsére nem kellett, de azért babakocsi-hordozó-saját holmijai a gyereknek elég nagy pakkot alkotott) nekiindultunk.

Elképesztően szívélyes fogadtatásban volt részünk, olyan üdvözlőlevelet kaptunk, amitől kis híján elsírtam magam… mondanom sem kell, hogy a szülés óta nem sok ilyesmiben volt részem, méltán érzékenyültem el.

A személyzet mindenről precízen tájékoztatott és megmutatták az összes szolgáltatást is, amiből pluszban választani lehet. Körbevezettek a nemrégiben felújított hotelben, aminek a berendezési stílusát igazából nem tudom hova sorolni, de mindenesetre kellemes enteriőr, kényelmes bútorokkal, meleg színekkel.

Recepció és hall

A félpanziós étkezés mellett lehetőség van belekóstolni a koreai konyha ízeibe is, ugyanis a hotel erre specializálódott. Amúgy előre ki tudtuk választani a 2 nap vacsoráját, előétellel, főétellel és desszerttel, így sokkal egyszerűbb volt az étkezés. A reggeli pedig pazar svédasztalos volt, amit az ember el tud képzelni, minden földi jóval, remek kávéval (ami egy anyukának lételeme). Én speciel pont az ilyen kényeztetés szeretem…

Megérkezésünk után hamar időpontot egyeztettem egy masszázsra, amire már minden porcikám sikítva vágyott.

De előbb kipróbáltuk a wellness részleget, ami nem túl nagy, de annál szuperebb és családiasabb és minden megvan benne, ami szükséges. Janka mivel jár babúszásra, nem jött zavarba, de azért a jacuzzi neki is az újdonság erejével hatott.

Mivel nekünk extra nyugis gyerekünk van, ezért az égadta világon senkit nem zavartunk. Külön pluszpont jár a helynek azért, hogy este 6 után már csak felnőttek tartózkodhatnak ebben a részlegben, így ha valaki tényleg csendben akar feltöltődni, akkor ezt ekkor biztosan megteheti. Lehet, hogy valaki ezen megsértődik, de személy szerint én ezt nagyon szimpatikusnak találtam.

A masszázs pedig mindig jól esik, de most különösen nagyon jó volt, igazán feltöltődtem és kisimultak az izmaimon kívül az idegeim is. Hihetetlenül jókezű, profi masszőrt „fogtam ki”, de gyanítom, hogy amennyire igényes a hotel, mindenki perfekt ezen a téren is.

Wellness után anyának kávé, bébinek alvás

Ebédelni sem mentünk ki a hotelből, hanem a bisztró részben fogyasztottuk el a hamburgerjeinket, ami elsőre furcsán hangozhat, de pont elég volt mindannyiuknak, nem is vágytunk volna nagyobb lakomára.

Az étterem

A bébivel remek nagyokat sétáltunk babakocsival a jó levegőn, amíg a többiek pihentek vagy éppen ping-pongoztak a kertben.

Séta közben picit jobban megismerkedtem a településsel, a kiscsajom pedig békésen aludt. Nagyon meglepő volt nekem, de több helyen volt szépen beültetett rész, ahol kis táblácska jelezte, hogy a város mely szervezete gondozza azt. Alapvetően egy tiszta és rendezett kis város Rácalmás, ahol a kúria ad egy kis patinát neki.

A mai Rácalmás területe egyébként már az őskorban is lakott hely volt. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a neolitikum és a bronzkor embere is megtelepedett a Duna fölé magasodó löszparton. De megfordultak itt kelták, avarok, longobárdok és hunok is. A honfoglalás után magyar törzsek szálláshelye volt. Az első, a községre utaló írásos feljegyzés 1025-ből származik, egy királyi adománylevél említi Szigetfő néven.

1329-ben már Almás néven említik (az Almási család birtoka volt). A XVI.-XVII. században egyre több, a törökök elől menekülő szerb (rác) család telepedik le a környéken, innen ered a Rácalmás név is.

A falu a XVIII. század elejétől a Jankovich család birtoka volt már, és 1830-ban a lakosság túlnyomó része magyar.

A kúria 1756-ban épült. 1797-1801-ig III. Jankovich Miklós és öccse, Jankovich József gazdálkodtak a birtokon.

A nemesi címmel rendelkező család nagy tiszteletnek örvendett Rácalmáson. A faluban mindenki őket kereste meg, ha valami gondja volt, ha munkát szeretett volna vagy csak éppen valamiben segítségre szorult. IV. Jankovich Miklós is sokat tett a faluért és a közösségét, róla nevezték el a Rácalmáson található Jankovich Miklós Általános Iskolát, melynek területét ő adományozta számukra. Egy igazán nagy műgyűjtő és mecénás volt, aki nem sajnált a kultúra oltárán áldozni.

A XVIII. század második felében, barokk stílusban emelt nemesi kúria a Jankovich család nyári lakhelyéül szolgált.

A Jankovich család nemzedékei egyébként nemcsak Rácalmásnak vagy Fejér megyének voltak évszázadokon át kiemelkedő egyéniségei, hanem az országos politikába is vezérszerepet vittek, mint katonák, hivatalnokok, gazdák és tudósok, akik jelentős magángyűjteményt alapítottak. A falu is igen sokat köszönhetett áldozatkészségüknek, ők építtették a katolikus plébániát és templomot, melynek értékes kegytárgyakat és harangot adományoztak, illetve a temetői kápolnát.

A XIX. század végén-XX. század elején virágzott a környéken a mezőgazdaság, kereskedelem, dunai vízimalmok őrölték a környék gabonáját, s a halászoknak is megélhetést biztosított a folyam.

A két világháború közt egyre több budapesti polgár fedezte fel a kiváló természeti adottságokkal rendelkező települést, sorra épültek a nyaralók Rácalmáson és akkor még a községhez tartozó Kulcson, amelynek hajóállomása volt.

Nyaranta élénk társadalmi élet zajlott a fővárosi középpolgárság – írók, művészek, tanárok – nyaralóiban és így a községben is. Ennek vetett végett a II. világháború, amely közvetlenül 1944 őszén érte el Rácalmást, a község 1944 novemberétől 1945 februárjáig a közvetlen frontvonalban volt, többször cserélt gazdát.

A család az államosítás után, amikor lehetősége lett volna, nem óhajtotta visszavásárolni a területet. Külföldön élő leszármazottja a családnak évente egyszer ellátogat.

A műemlék jellegű épületet a rácalmási önkormányzat 2006-ban újította fel Phare-támogatással ügyelve arra, hogy a főépület és a kúria parkja is eredeti fényében pompázzon.

Bármennyire közel van ez a csodás komplexum Budapesthez, mégis valami teljesen más miliőbe csöppen az ember, ha ide ellátogat. Kis időutazás is egyben, ha megpróbáljuk elképzelni a kúria fénykorában való működését.

Patinás, mégis barátságos. Luxus, mégis olyan, amit bármikor „elvisel” az ember,

nem feszeng egy pillanatra sem.

Az pedig, hogy a bébink mindenkit levett a lábáról a vendégek és a személyzet körében, mindig külön öröm számunkra.

DE! Azért egyszer, majd, valamikor, amikor már kicsit nagyobb lesz Janka, nem fogok nemet mondani a hotel egy olyan hétvégéjére, amit kimondottan gyerekmentesnek hirdetnek (itt ismét egy óriási pirospont a szállodának, mert ezekre igenis szükség van!). Mert bármennyire imádja a szülő a gyermekét, azért valljuk be kedves mamitársak, ki mit adna egy átaludt éjszakáért?!

És ettől nem leszek rossz anya majd, hanem inkább cukimami, aki bár apucival majd biztos arról beszél majd, mit csinál otthon a csöppségünk, mégis mosolyogva, feltöltődve fog majd hazaérni.

Tomkó Bori
főszerkesztő

(képek: saját és a Jankovich Kúria Wellness Hotel tulajdona, felhasználásuk engedélyhez kötött.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?